JEMGUM, ook de Müggen bleven weg

2013-0809 JEMGUM Müggenmarktlauf 01De traditionele Jemgumer Müggenmarktlauf wordt midden augustus gelopen. Vaak kon deze nabije buitenlandse Lauftreff rekenen op belangstelling van Artemis. Dit jaar was ik er alleen. Tot laat in de middag was ik er niet zeker van of ik mee zou doen. Daar ik in de buurt was met mijn moeder kon ik met mijn beslissing tot het laatste moment wachten. Bijna ging het nog mis ook en was ik te laat. De Ems tunnel was deels afgesloten wegens werkzaamheden aan de weg. Tussen Bunde en Leer lijkt het wel alsof er continue aan die weg wordt gewerkt. Toch nog op tijd lukte het mij me in te schrijven. Direct na afdracht van 6 euro (bij voorinschrijving zelf maar 4 euro) kreeg ik een degelijk T-shirt en een tas met spullen mee.

Op mijn vraag waar de naam Müggenmarktlauf vandaan komt kreeg ik een merkwaardig antwoord. De vrouw vertelde dat er ruim 500 jaar geleden een Müggenplaag of te wel vliegenplaag was. Deze vliegenplaag liet een vliegenvanger (denk aan die rattenvanger van Hamelen) verdwijnen. Sindsdien, volgens mijn zegsvrouwe vieren de Jemgumers dit feest. De Müggemarkt is een jaarmarkt met Lauftreff. Lauftreff is het fenomeen waar iedereen die zich lopende verplaatst komt. Kinderloop, wandelaars, Nordic walkers en 5,3-10-20,3 km lopers treffen elkaar deze vrijdagavond.
De start op het terrein van EV Ems is prima uitgerust voor dit sportevenement. Maar liefst 5 EHBO-ers met ambulance, een koffie-en-koekverkoopster, friettent en biertent zorgen voor een buitengewone sfeer. Een enkele dappere loper neemt zelfs voor de start nog een patatje of een van de currysaus druipende frikadel (dus niet onze frikandel) van maar liefst 40 cm tot zich. De enthousiaste speaker geeft twee keer aan dat ik me naar het startvak moet begeven, maar telkens staat er een andere groep te wachten om te mogen vertrekken. Eerst gaan de lopers van de halve marathon op weg en iets later de Nordic walkers met de tien kilometer-gangers. Zelf vertrekt onze groep een half uur na de geplande starttijd. De reden is niet duidelijk, wel meldt een van de organisatrices, met startpistool in aanslag ”Wir haben das Programm umgesteld”. 2013-0809 JEMGUM Müggenmarktlauf 07Drie keer klaar staan voor de start zorgde er in elk geval wel voor dat ik goed kon inlopen. Het voetbalveld naast de start gaf daar in elk geval alle ruimte voor.
De gezellige startlocatie staat in schril contrast met de sfeerloze nieuwbouwwijk waarin de lopers de eerste kilometers afleggen. In het begin worden we nog wel even aangemoedigd door in de tuin zittende inwoners, maar na 1 ½ km is dat ook afgelopen. Slingerend komen we vanuit de wijk langs de weg die door het dorp gaat. Een geüniformeerde en besnorde brandweerman en later een politieagent zoals je ze in een degelijke Duitse krimi tegenkomt helpen de lopers twee keer de verkeersader van Jemgum veilig te passeren.
Het is warm, erg warm. Als ik de lus loop en naar de andere kant van de weg kijk zie ik dat ik niet de enige ben die het benauwd heeft. Dat wordt nog erger als er naast de dijk gelopen moet worden. Zelfs de vliegen laten het volkomen afweten. De lucht kleurt donkerblauw, donkere wolken pakken samen. Gelukkig hoor ik de enthousiaste en luide speaker in de verte. De laatste meters is het voorzichtig aan doen, ik passeer dan het veerooster waar de vorige keer iemand nog zo lelijk ten val kwam.

Op het terras zie ik mijn moeder nog aan hetzelfde tafeltje zitten waar ik haar achtergelaten had. Ze keuvelt gezellig met een eveneens wachtende vrouw wiens echtgenoot iets na mij ook hoestend en proestend binnenkomt. Mijn tijd is redelijk gezien het weer, 27 min 9 sec. Snel genoeg voor een 35e plaats.
Na een prettige douche stappen we in de auto op weg naar het 75 km verderop gelegen Winsum, de uitgestelde regen plenst onderweg op de voorruit van de auto.

Link naar de foto’s: http://www.flickr.com/photos/aadvanderdrift/sets/72157635005039432

This entry was posted in Hardlopen, Sport and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.