SANTA OP DE POOLCIRKEL

imageHet klinkt zo mooi, de poolcirkel. Vaak geven reisgidsen en folders maar wat graag aan hoe ver je van deze magische cirkel verwijderd bent. Dat is vreemd, want de locatie van de poolcirkel ligt niet vast, maar daarover later. Magisch is die cirkel zeker, ieder land waar de poolcirkel doorheen loopt heeft wel een toeristentent op die grens. In Finland en naar ik gelezen heb ook in Zweden is het zelfs mogelijk een certificaat te kopen waarop staat dat je de poolcirkel bent gepasseerd. Bij Rovaniemi (Finland) maken ze het nog veel gekker, daar is op de vermeende poolcirkel een Santa Claus village gebouwd. In de winkels helpen dames en heren in kerstmanpak of elven outfit de klanten.

imageUiteraard zijn er twee poolcirkels. Poolcirkels zijn parallellen dan wel breedtegraden. Ze liggen op 66° 32’ 25“ NB en ZB. Een poolcirkel is precies de plaats waar de zon één dag per jaar niet op komt en één dag per jaar niet onder gaat. Het aantal dagen per jaar dat de zon niet opkomt of ondergaat, neemt toe naarmate men vanaf de poolcirkels in de richting van de polen gaat. De plaats waar de zon één dag per jaar niet ondergaat verschilt per jaar. Soms ligt deze noordelijker, soms zuidelijker van de geografische poolcirkel. Ieder jaar ligt de poolcirkel een aantal meters verder op. De breedte van 66° 32′ 25” is het gemiddelde van deze jaarlijkse schommelingen.
Op de geografische Noordpool en de geografische Zuidpool gaat de zon een half jaar niet onder (pooldag) en komt hij een half jaar niet op (poolnacht). Dat ligt echter nog eens 2600 km verder van de poolcirkel.
imageTussen beide poolcirkels is één groot verschil, in het noorden loopt die voor grote delen over land, in tegenstelling tot de zuidpoolcirkel.

VERKLARING
Hoe is het mogelijk dat dit verschijnsel zich voor doet?
De aarde draait om haar as onder een hellingshoek van 23,5° rond de zon. Zonnestralen vallen echter recht op de aarde. De schuine aardas zorgt er dus voor dat beurtelings de noordkant dan wel de zuidkant naar de zon toe staat gekeerd. In onze zomer krijgt de noordkant de meeste zon, in de winter de imagezuidkant.
Waarom klopt dan die poolcirkel niet?
Dat komt omdat de aarde niet precies onder een stabiele hoek van 23,5° draait. Er is sprake van een schommeling, enerzijds door een regelmatige afwijking een in de 40.000 jaar en anderzijds door de aantrekkingskracht van de maan en de planeten. Daarom is de witte lijn bij Rovaniemi in ieder geval niet de goede plek, maar ligt de poolcirkel ruim 300 meter noordelijker.

SANTA
Stuur een kaart naar Santa met als adres Finland en hij komt hier op de poolcirkel in Santa Claus village aan. In de Verenigde Staten heeft men van een alleraardigst gezellige Nederlandse traditie een Coca-Cola commercieel feest gemaakt. Momenteel vinden de Amerikanen zelfs dat imageSinterklaas met zijn zwarte knechten een correctie nodig heeft. Ik kan er inkomen dat begrip zwarte knecht niet helemaal lekker zit, maar het lijkt mij een reëler verhaal dan vliegende sleeën en hagelwitte elven. Dat ze ook nog eens op de poolcirkel wonen is voor mij helemaal onbegrijpelijk. Het is er ’s zomers heerlijk warm en dat past ook weer niet bij Santa met zijn dikke handschoenen en warme baard.
Santa Claus village ligt 8 km ten zuiden van Rovaniemi. Het bestaat in feite uit een aantal houten souvenirshops met een hotelpark. Alles is in feite gratis toegankelijk, de poolcirkel al helemaal want die loopt natuurlijk ook buiten dit commerciële centrum door. Handige ondernemers hebben vier attracties gemaakt die je eenmaal in de buurt zijnde wel wil zien. Santa Claus zijn huis, de Arctic Circle, een rendierparkje en het postkantoor. Wie wil kan in dit postkantoor alvast zijn kerstkaarten schrijven. Tegen de tijd dat het zover is worden ze verzonden. Vlak bij is er ook nog het Santapark, een pretpark met toegangsprijs. Wij zijn er niet geweest, geen idee wat je daar nog moet zoeken.

This entry was posted in Reizen, Scandinavië and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.