PRIJSWINNAARS CURAÇAOGAMES

imageIn november van vorig jaar mocht ik in Curaçao lesgeven aan een selecte groep mensen. Wie van computeren houdt, wie iets wil leren en ook nog eens van een Nederlandse docent iets wil aannemen noem ik select. Zelf wist ik absoluut niet wat mij te wachten stond. Louis Hilgers, een goede vriend van mij, spreekt over het eiland alleen in superlatieven. Veel referentie geeft dat niet, want wat mooi is is mooi en het is niet anders.
Achteraf heeft hij overigens wel gelijk gekregen, maar met eerst kijken en dan oordelen was ik trager. Curaçao is een voormalige kolonie met een schoolsysteem dat erg op het onze lijkt. Hoewel het Papiaments de voertaal is tussen de leerlingen was mijn Nederlands niet echt een probleem. Het werd zelfs spannend toen leerlingen in hub enthousiasme in hun eigen taal met mij spraken. De computer en daarbij horende termen, maar ook het handsie en foetsie zorgden ervoor dat er nauwelijks miscommunicatie was. Hoewel er sprake is van een aangename temperatuur buiten, was het in de lokalen behoorlijk warm. Ik voel me nog steeds erg bevoorrecht met het gebruik van een airconditioned lokaal. Jammer alleen dat een paar mensen in het lokaal de Groningse gemiddelden niet als prettig ervoeren.

Mijn klas bestond uit een gemêleerd gezelschap, de oudste was ergens in de 50 een de jongste twaalf. Docenten en leerlingen door elkaar. We begonnen pas laat in de middag, na schooltijd. Zeer bewonderenswaardig was het dan ook dat bijna niemand verstek liet gaan. Mijn sociale geografen hart bloeide overigens weer helemaal op toen ik de herkomst van de families van mijn leerlingen probeerde te achterhalen. Curaçao kent een diverse bevolkingsopbouw.
De bekostiging van het onderwijs in dit per 10-10-2010 onafhankelijke land is niet zoals wij gewend zijn. Toch zat ik in en zeer werkbaar computerlokaal met prima pc’s. We konden overal met gemak met Game Maker aan de slag.

Of de uitleg goed was weet ik niet, het enthousiasme wel. De leerlingen namen met veel plezier en in rap tempo mijn verhaal te goede. Snel werden er spelen gemaakt, het tempo lag in elk geval hoger dan ik gewend ben. Dat laatste zegt in elk geval iets over ieders motivatie.
Opvallend was in alle gevallen de gemoedelijkheid en het wederzijdse vertrouwen. Het is dan ook heel logisch dat ik er erg trots op ben als bij de uitreiking van de prijzen, op 19 april 2011 een groot aantal van mijn studenten in de prijzen vallen.

De prijzen werden na een lastig transoceanisch overleg uiteindelijk in Curaçao vastgesteld. We waren het over deze eerste drie met elkaar eens, toppers!!!!.

 

  • Chemical Reaction?driller
  • E Haikel i e kunukero
  • Ban tene Kòrsou limpi i bunita. 

Vanuit Nederland feliciteer ik in alle gevallen de prijswinnaars. Ze zijn allemaal geweldig.

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157626416717943″]

Krantenknipsels
[issuu layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Fcolor%2Flayout.xml backgroundcolor=FFFFFF showflipbtn=true documentid=110510231541-a311d42f7a2d44df95e3641f5300b80e docname=2011-0426_pers_curacaogames username=avddrift loadinginfotext=KRANTENKNIPSELS%20make%20a%20game%20Curacao showhtmllink=true tag=curacao width=420 height=290 unit=px]

This entry was posted in Curacao, ICT, Reizen and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.