LAUWERSMEER MET DE NATUURSCHOOL

imageWat leeft er onder de waterspiegel? 
Acht eerste klassen gaan op onderzoek uit onder leiding van gidsen van de Natuurschool in Lauwersoog.

Na een introductie op de kade inspecteren we de vangst in de uitgeworpen netjes. Heel veel krabben, een enkele garnaal en een zeldzame botervis. De meeste leerlingen hebben er geen moeite mee om de scharen van de krabben te omzeilen en het beestje aandachtig te bestuderen.

Verderop ligt een moeilijker taak te wachten: garnalen pellen! Hoewel er veel gegriezeld wordt, laten sommigen zich de gepelde garnalen goed smaken.
Na een pauze bij het Booze Wijf rijden we naar de Bocht van Band om te korren. Korren is vanaf de zeedijk vissen met een groot sleepnet. De vangst valt tegen, is hier sprake van overbevissing?
Anders is dat op de derde plek die we in het weidse Lauwersmeer gebied bezoeken. Met hybie-netten gaan we vissen in een ondiepe zij-arm van het Lauwersmeer. Kevers, wantsen, garnalen en heel veel kleine visjes brengen we aan land. 

Een prachtige dag waarbij de Natuurschool ook veel aandacht heeft voor het respect dat zelfs het kleinste diertje verdient: telkens gaat de hele vangst levend en wel weer terug in het water.

This entry was posted in Onderwijs and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.