PI-TOP PROGRAMMEREN IN EEN LAPTOP

imageRaspberry Pi en Arduino bordjes lijken kleine computertjes, maar hebben in de meeste gevallen wel gebruikelijke zaken nodig zoals een monitor, toetsenbord en veel kabeltjes.
In de klas kan het een behoorlijke uitdaging zijn om iedereen aan het werk te zetten.
Met de Pi-Top vereenvoudig je dit proces en volgens de makers heb je er ook nog een simpele laptop bij. De laptop draait op een eigen besturingssysteem met de naam pi-topOS Polaris en heeft verschillende tools om te leren programmeren. Daarnaast zijn er ook diverse programma’s waardoor de programmeerlaptop ook voor eenvoudig kantoor werk is in te zettenpi-top 3.

Uitpakken
Een Pi-Top is van knal groen plastic gemaakt. Hoewel het een lichte laptop lijkt, weegt het apparaat net zoveel als een gewone eenvoudige laptop. De Pi-Top moet je, alvorens te gebruiken zelf in elkaar zetten. Door precies de handleiding te volgen heb je dat in ongeveer 10 minuten voor elkaar. Met een paar schroeven zet je de Raspberry Pi vast en klik je de koeler erop. Dat komt overigens wel erg nauwkeurig, bij mij ging het een paar keer niet goed. Als de koeler niet goed zit werkt de hele laptop niet. Eenmaal klaar schuif je hem dicht en kun je beginnen.

Alsof het een gewone laptop betreft druk je op de aan-knop en kom je na een korte tijd op het dashboard. Tijdens het starten zie je allerlei programmeerregels voorbijkomen. Dit op Linux gebaseerd OS (operating systeem) heeft een grafisch dashboard met alle benodigde Pi-Top software. Wie Windows of Mac gewend is kan dankzij dit scherm direct beginnen; zelfs een menuknop, bekend van het Windowspi-top 2 OS, ontbreekt niet. Het enige onderscheid is dat die knop hier wel aan de rechter kant van het scherm zit. pi-top 1
Dankzij de Wifi optie en de standaard ingebouwde Chroom browser zit je zo op internet.
Bij de standaardprogramma’s horen verder nog het Office Libre pakket, Google Drive en (programmeerbare) spelletjes als Minecraft en 3D slash.
Dit apparaat, vooral gericht op programmeren kent diverse programmeeromgevingen. De pi-topCODER is een programmeeromgeving om snel te leren programmeren, dit programma heeft ook nog een begeleidend boekje in de doos zitten. Verder kun je aan de slag met Python, Scratch en Node Red.
Zo op het eerste gezicht een volwaardige laptop met alles erop en vooral erin.
Het geheugen van een Raspberry is echter niet al te groot, dus ben je beperkt in het aantal gelijktijdig te openen programma’s.
Dat de Pi-Top echt een draagbare computer genoemd kan worden blijkt uit de accuduur; na 10 uur aan te hebben laten staan deed die het bij mij nog steeds.
Wel ondervond ik een flink nadeel toen ik een muis wilde aansluiten, de USB poorten zijn zodanig ingebouwd dat het lastig was de stekker erin te krijgen.

Programmeren
Uiteindelijk gaat het bij de Pi-Top vooral om programmeren. Als je wil beginnen en je hebt niet al te veel moeite met de Engelse taal dan is deze laptop goed uitgerust. Bijzonder daarbij is het grote aantal links naar het Raspberry Pi Foundation magazine.
Verrassend prettig vond ik de handleidingen in de pi-top (alles is Engelstalig).
Nadat ik het pi-topProto+ bordje op de Raspberry Pi in de laptop had aangesloten kon ik ook schakelingen maken. Het bekende breadbordje(gaatjes bord) zit met magneetjes op een rails, dus is ook snel te verwijderen.
Dankzij de bijgeleverde inventors guide kon ik mijn eerste project uitzoeken.
In de verpakking zit ook een zgn. inventors kit, de kit bevat een groot aantal componenten zoals led-lampjes, drukknoppen, sensoren en draadjes.
Met de opdracht “Let There be Light” ben ik snel klaar, al na 5 minuten knutselen licht het ledje op.
Tot mijn genoegen zie ik dat ik in Python aan het programmeren ben.
De instructie is uitgebreid, zo wordt er ook aangegeven hoe lang je met een project bezig bent. Voor wie vastloopt ontbreekt de probleemoplosser niet.
Naast een programmeerbaar lampje zijn er ook uitdagender opdrachten als “Make Some Noise” en “Rapid Reflexes”. De stapsgewijze uitvoerbare programmeeropdrachten en schakelingen zijn eenvoudig te reproduceren.

De Pi-top is een echte knutsellaptop, als vervanger van een gewone laptop vind ik hem echter niet handig genoeg. Helaas zit er aan dit apparaat een prijskaartje, bij Kiwi Electronics is hij te koop voor
€ 300,- .

 

Pi-top; www.pi-top.com

  • 14”full HD scherm
  • Ethernet, bluetooth
  • Batterij gaat 10-15 uur mee
  • inclusief: inventor’s kit
  • handleidingen en maakmallen
  • eigen pi-topOS: Polaris
  • prijs ca. € 300,- (www.kiwi-electronics.nl)
This entry was posted in ICT and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.