Recensie boek Digitale Video

digitalevideo

Velen van ons kennen Flipping the Classroom. Wie dat ooit heeft gedaan in zijn lessen, weet dat veel goedbedoelde filmpjes een hoog sufheidsgehalte hebben. Boeiend filmen doe je niet zomaar. Boekjes en internetinformatie over hoe je een goede film moet maken is/zijn uiteraard overal verkrijgbaar. De vraag is of een 356 pagina’s tellend boek de oplossing is. Het kloeke naslagwerk Digitale Video van uitgeverij van Duuren Media is op het eerste gezicht nauwelijks een handboek te noemen, eerder een stevig naslagwerk.

Inhoudelijk stevig kun je het gelukkig ook noemen, want wie door het boek heen gaat komt werkelijk alle elementen van videofilmen tegen.

Al heb ik thuis nog een echte videocamera, zelf hanteer ik het liefst mijn smartphone (net als veel leerlingen en collega’s). Het apparaatje is altijd aanwezig en de kwaliteit beter dan menig videocamera van 5 jaar geleden.

Omdat de smartphone in schoolsituaties het meeste voorkomt ben ik vooral daarnaar gaan kijken. Het boek gaat daar (helaas) niet specifiek op in, maar met alle andere tips, trucs en leerzame onderdelen kom je dankzij het handboek Digitale Video zeker tot mooiere resultaten.

Het boek heeft als doel mensen te helpen die met hun betaalbare digitale videocamera of moderne hybride fotocamera een kwalitatief goede videofilm willen maken. Wie daar les in geeft aan leerlingen weet dat je dat niet zomaar kan. Filmpje maken is een simpele druk op de knop, maar een goed standpunt zoeken, de juiste belichting vinden en mooi geluid realiseren in een passend verhaal is een stuk moeilijker.

Als je een aansprekende videofilm wil maken moet je de techniek leren begrijpen en de mogelijkheden van de camera doorgronden (dat geldt zelfs voor een smartphone). Zoals gezegd geluid, compositie, camerastandpunt en beweging, maar ook kennis van accessoires als microfoons, statiefkoppen, videolampen en opslagmedia zijn belangrijk.

Talloze voorbeelden van inzet van een videocamera komen in dit boek aan bod.  Jargon is niet vreemd, maar de schrijver legt die telkens op een verfrissende en heldere manier uit. Zo weet de lezer dankzij dit boek wat bijvoorbeeld chroma key, dubbing, voice-over, vloggen, stop-motion of viral video is. Het boek een echt naslagwerk, want wie iets wil weten kan het erin vinden. Zo staan er ook verschillende soorten opnamen in het boek, zoals bruidsreportages, vakantiefilms, natuurfilms en speciale effecten.

Nabewerking van video is net zo belangrijk als het filmen zelf, in hoofdstuk 17 en 18 komen aan bod het nabewerkingsproces, kleurcorrectie, effecten en het maken van titels.

Videograaf Bert Venema is in dit boek uitgebreid ingegaan op alle aspecten die bij het maken van een professioneel ogende videofilm komen kijken. Daarom alleen al past Handboek Digitale Video in iedere schoolbibliotheek.

This entry was posted in ICT, Recentie and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.