POKÉMON IN BERLIJN

LustgartenDe hype van 2016 is ook in Berlijn geëxplodeerd. Zo zat ik gisteren in een restaurant en vroeg de ober mij op welk level ik zat. Zijn conclusie “Sie sind viel Unterwegs” en dat klopt natuurlijk.Lustgarten

Overal vang ik Pokémons, vind ik Pokéstop en in mijn directe omgeving bevinden zich een stuk of zeven Gyms. Voor wie de terminologie niet beheerst, dit zijn plekken waar je smartphone aangeeft dat er iets te Pokémonnen is.

Er wonen veel mensen in Berlijn en mogelijk is de stad daardoor ook vol van Pokémon. De virtuele wezens zitten in de omgeving die bij de soort past. Zo kan dan ook geen toeval zijn dat je in een doorleefde buurt als de onze veel Rattata’s (ratten) en Zubats (vleermuizen) tegenkomt.

Berlijn kent één plek waar soms 1000 man bij het avondschemer bezig zijn Pokémon te vangen, dat is in Lustgarten. Deze voormalige Pruisische moestuin was eerder al een wandeltuin en exercitieterrein. In Lustgarten, onder de Linden langs de Spree staan bankjes. Was Lustgarten altijd een rustpunt voor wandelaars tussen Brandenburger Tor en Alexanderplatz, door de huidige drukte moet de niets vermoedende wandelaar nu doorlopen. De bankjes zitten vol met lieden die niets anders doen dan de hele dag op hun schermpje kijken om niet bestaande dieren als Drowzee, Jynx, Pidgeot, Pidgey of Magikarp te vangen.
Zit je eenmaal op een strategisch plek dan schieten de Pokémon je overal tegemoet.

In de Duitse pers ontstond enige commotie over het fenomeen en ontstond er ergernis over de Gym bij het Holocaust monument. Niantic heeft dat snel opgelost, zodat er op het hele terrein niet meer gespeeld kan worden.
Geen Pokémon bij het Holocaust monument in BerlijnGeen Pokémon bij het Holocaust monument in BerlijnWellicht is het goed dat ze er ook over nadenken om dit bij andere monumenten te doen, daarbij valt te denken aan het Treptower Park, de Russiche begraafplaats Pankow en bij het monument langs de Straße des 17e Juni. 

Al ben ik van mening dat een begraafplaats of gedenkplek als het Holocaust monument geen locaties zijn voor spelletjes, toch ligt het genuanceerder. Wie een draai geeft bij een Pokéstop komt op soms zeer verrassende plekken dingen tegen die niet eerder opvielen. Zo ontdekte ik dat er in Berlijn 5000 zogenaamde Stolpersteine liggen. Velen worden gemarkeerd dankzij een Pokéstop  zodat er behoorlijk wat aandacht is voor de herinnering aan degene die nabij zo’n steen heeft geleefd en op gruwelijke wijze om het leven werd gebracht.

Vrolijker is ook de uitgebreide aandacht voor bijzondere straatkunst, overal waar een bijzondere tekening is aangebracht heeft Pokémon daar aandacht voor. Soms is het even zoeken waar het punt precies is, maar eenmaal gevonden zie je weer iets van de stad waar je geen vermoeden van had.

Wie in Berlijn Pokémon gaat zoeken doet er goed aan nog een tip ter harte te nemen, ga met de S-Bahn de ring rond en zet je smartphone aan. De wereld is echt anders dan je gewoonlijk via het raampje van deze grotendeels boven de grond rijdende metro kent.   

Op dit moment is het verkiezingstijd in Berlijn. In de krant Berliner Morgenpost vond ik dit berichtje ”Zu der Aktion hatte ein Moabiter Politiker im Rahmen seines Wahlkampfes in seinen Kiez eingeladen. “Pokémon Go” bietet spannende Möglichkeiten die Nachbarschaft neu kennenzulernen und ins Gespräch zu kommen”.

Ik kan me erin vinden, want niet alleen die ober maar ook vele anderen heb ik inmiddels in deze stad gesproken.
Ook komt het hier regelmatig voor dat grote groepen jongeren en ouderen met telefoon gezamenlijk op jacht gaan. Deze groepen zijn niet georganiseerd, maar komen via een Pokéstop of Facebook bericht met elkaar in contact en gaan vervolgens aan de wandel.

In Berlijn is Pokémon inmiddels een serieuze zaak.

Berlijn, 9 augustus 2016.

This entry was posted in Duitsland, Reis foto's, Reizen and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.