ZOOLOGISCHER GARTEN en TIERPARK

In Berlijn is na de hereniging niet alles samengegaan. Er zijn meerdere dierentuinen, maar ook opera’s, universiteiten en zelfs twee centra te weten Kurfürstendamm en Alexanderplatz. De eerste raakt wel steeds meer de status kwijt die het ooit had. Was tot 1989 het oostelijk deel een slaapstad, nu is Kurfürstendamm aan het versuffen, hoewel daar nog steeds dure en luxe winkels staan.
We bezoeken in deze weken beide dierentuinen, niet zozeer om het verschil aan te geven, maar eerder om de sfeer te proeven. Tierpark werd in juli 1955 op het terrein van Schlosspark Friedrichsfelde geopend.

De dierentuin moest het socialistisch alternatief zijn voor Berlijn en ja na een bezoekje aan de Zoologischer Garten zou je zomaar in het westen kunnen blijven, kortom voor ulbricht reden genoeg om een eigen dierentuin te beginnen.

De sfeer Zoologischer Garten (west) is druk, vol en levendig. Tierpark(oost) rustig  en bedaard.
Opvallend zijn in Tierpark de vele kinderen. Hoewel er ruim 8700 dieren in het park wonen zien we vooral veel koe-achtigen.

Gelukkig ook een prachtige leeuw en vooral veel giraffes, die ik nooit eerder in levende lijve was tegengekomen. Pracht beesten!

De omvang, de ruime opzet en de rust in Tierpark zijn bijzonder, de dierentuin heeft het grootste oppervlakte van alle dierentuinen in Europa (ca. 60 ha). Dieren kunnen hier redelijk dier zijn al heb ik bij hun gevangenschap altijd zo mijn twijfels.

Hoe het verder moet met twee dierentuinen in een stad is maar de vraag. Na de hereniging van Duitsland gingen beide Berlijnse dierentuinen intensief samenwerken waardoor beide dierentuinen samen nu een van de soortenrijkste dierentuinen ter wereld zijn. Als bezoeker van een van de dierentuinen merk je overigens niet veel van die samenwerking. Van een wederzijdse verwijzing is geen sprake.

 

Wil je nog wat meer details vinden dan lukt dat, want echt heel modern is de dierentuin niet.
Bordjes met wegwijzers zijn beperkt en klein, en ronduit lullige stalletjes vind je overal. In een stalletje kwam ik zelfs nog een setje socialistische schrijvers tegen. Tweedehands, dat weer wel.

Berlijn, 11 augustus 2016

This entry was posted in Duitsland, Reis foto's, Reizen and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.