WAAROM PROGRAMMEREN OP SCHOOL?

imageNog niet zolang geleden schreef ik in mijn blog een verhaal over de noodzaak van ICT als vak. Het artikel is te lezen op: http://vddrift.com/2013/11/ict-als-vak-een-keuze-voor-de-toekomst/.

Op dit moment is informatica in het basis- en middelbaar onderwijs meestal beperkt tot het leren gebruiken van software zoals Word, Powerpoint of Excel. In de meeste scholen wordt het zelfs nog maar amper onderwezen. De evolutie in de informatica gaat zo snel dat het beter is kinderen te leren hoe ze zelf software kunnen maken. Leer ze onder de motorkap van de pc kijken om die beter te begrijpen en om er zelf aan te verbeteren.Op de website van ICT-nieuws vernam ik dat ook de Amerikaanse president die mening is toegedaan. ICTnieuws schreef het volgende:

“Onlangs riep de uitvinder van het World Wide Web Tim Berners-Lee op om kinderen jong te leren programmeren. Tijdens een Google+ Hangout-sessie lanceerde president Obama onlangs een gelijkwaardige oproep. Programmeren wordt momenteel enkel aangeleerd in hogere studies, maar volgens Obama is het logisch dat programmeren ook op Highschools ingevoerd wordt. Overigens wordt ook in Engeland programmeren opgenomen in het curriculum van het basisonderwijs en ook in Nederland gaan stemmen op om programmeren op de basisschool in te voeren.

 

President Obama attendeert op de positieve effecten die programmeren in het onderwijs met zich mee zou brengen. Zo legt hij een link met de leefwereld van jongeren, waar games erg populair zijn. Zo worden jonge mensen misschien gemotiveerd om verder te studeren in die technische richtingen, die zo belangrijk zijn voor innovatie en de economie. Daarnaast krijgen jongeren die, om welke reden dan ook, niet verder studeren toch ook een goede technische basis om overweg te kunnen met computers en niet blijven steken bij basiskennis.” bron: http://ictnieuws.nl/nieuws/obama-programmeren-moet-op-school/

Er zijn meer bekenden die programmeren op school promoten:

Bedenkers van Twitter, Dropbox en Facebook en andere geven aan waarom je moet leren programmeren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bill Gates legt een If statements uit

 

Mark Zuckerburg legt “Loops “uit:

Saloni legt If/Else uit

Chris Bosh (basketballer) legt Repeat Until statements uit

Kijk op http://code.org hoe een en ander tot stand komt. Dar is ook ene petitie te tekene om het programmeren in de basisschool en in de onderbouw van het voortgezwet onderwijs te promoten.

This entry was posted in i&i, ICT, Onderwijs and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.