ONLINE STEMMEN

imageOnlangs kreeg ik een uitnodiging om mee te doen aan een verkiezing. Als democraat heb ik het gevoel dat ik altijd moet stemmen, tenminste als er iets te kiezen valt. Zo heb ik altijd gestemd op een partij, ook al was het niet de mijne, tijdens gemeenteraadverkiezingen. Democratie werkt nu eenmaal als je keuzes durft te maken, zelfs als het niet 100% de jouwe is.
Jaarlijks doe ik aan meerdere verkiezingen mee. Er lastig vind ik de waterschapverkiezingen, ook daar weet ik vaak niet waar ik precies op moet stemmen. De kandidaten zijn vaak relatief onbekend. Met een beetje moeite kan ik echter toch de beste keus maken.

Democratie kost geld. Er is immers een heel verkiezingscircus nodig. Alleen al het uitnodigen om te stemmen is een forse en kostbare administratieve handeling. Daarvoor moet aan meerdere voorwaarden worden gedaan. Uitzoeken wie de kiesgerechtigden zijn, een bericht sturen en laten zien waaruit hij kan kiezen is veel “gedoe”. Voren genoemde is niet zo erg, democratie is nu eenmaal gedoe. Om de kosten te beperken grijpen organisaties snel naar het middel van internetstemmen.
Ook bij internetstemmen geldt dat aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan:

  1. De juiste persoon moet kunnen stemmen
  2. Deze persoon mag maar een keer stemmen
  3. De keuze moet geheim blijven
  4. Fraude moet worden uitgesloten
  5. Er wordt gekozen zonder last of ruggenspraak
  6. Een stembureau bestaande uit meerdere personen heeft gelijktijdig toegang tot de niet manipuleerbare uitslag

De laatste twee punten zijn erg lastig te handhaven, de rest is administratie.

Wat in elk geval niet werkt is de keuze via een enquêteformulier. Deze zijn met een simpele cookie, of mogelijk met de koppeling aan een IP-adres dan wel Mac-adres beveiligd. Allemaal zaken die simpel te omzeilen zijn. Zo kreeg ik onlangs de vraag om mee te stemmen voor een raad, enkel het feit dat mijn cookies scherp staan ingesteld zorgde er al voor dat ik als ik dat had gewild de kandidate van mijn keuze een mooie plek kon geven. Ook als derden de link in handen krijgen kunnen ze dit soort verkiezingen beïnvloeden. Denk maar eens aan MR verkiezingen op school. Een handige leerling en de uitslag is bij voorbaat ongeldig.

Hoe kun je dan wel goed en goedkoop werken via internet?
Wie even op “free tool election” googelt komt bijvoorbeeld bij: http://www.ballotbin.com/
De tool is gratis en veilig. Per mail adres krijg je een code en kun je stemmen. Met een Excel bestand zijn de kiezers in te voeren. Deze ontvangen een mail, waar je zelfs nog wat info over de kandidaten in kwijt kunt. Er zijn meer goedkope tools, voor een paar dollar kan men gebruik maken van http://electionbuddy.com of het duurdere http://www.balloteer.com/ of veel duurdere https://www.simplyvoting.com . Maar wat de kosten ook zijn, de verkiezingen lopen naar alle waarschijnlijkheid eerlijker dan de enquête.

Er blijft natuurlijk nog een zorg over, hierboven het laatste punt, de niet manipuleerbare uitslag, een stembureau met meerdere onafhankelijke personen is daarbij een must.

This entry was posted in ICT, Onderwijs, Politiek and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.