QUÉBEC, vol geschiedenis en toeristen

281-CANADA-16-8-2012 Vieux QuebecQuébec, de hoofdstad van het Franstalige Canada, wil je laten weten dat ze DE cultuurstad van het land zijn. Ik ben van deze door de Québécois gedane claim nog niet zo zeker, iedereen in dit land is de grootste, mooiste en beste. Wat wel opvalt is dat het tegenovergestelde van cultuur, het leger, er volop wordt geëerd en bewonderd.
Québec is vooral een toeristenstad, tenminste voor wie niet verder dan twee km buiten de oude stadsmuren komt, ervaart al snel een Disneylandgevoel.

Québec heeft een boeiende geschiedenis in een continent met weinig historie. Dat verleden wil men overal ook kenbaar maken met herdenkingsplakketten, beelden en andere memoranda. In 1985 werd de oude stad van Québec op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO geplaatst als een van de best bewaarde koloniale steden ter wereld.
Bij de stadspoort St. Louis staan de beelden van Winston Churchill en Franklin Roosevelt die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog twee geallieerde conferenties in Québec hielden. Dat was in 1943 en 1944. Deze in de citadel van Québec gehouden conferenties zorgden ervoor dat de geallieerden de bommencampagne tegen nazi-Duitsland op gingen drijven en dat er meer Amerikaanse troepen naar Engeland gingen ter voorbereiding op een invasie in Normandië.

De stad leidt aan historische obesitas. De oorlog van 1759 geeft zelfs per gevallen of gewonde soldaat aan waar dat is. Veel koperen plakkaten zijn daarvoor aan de muren geschroefd. Ook de oorlog van 1775 is af en toe in een beeld terug te vinden. De revolutionairen van Amerika probeerden toen de Canadezen mee te krijgen.

297-CANADA-16-8-2012 QuebecQuébec was een belangrijke plek zo lijkt het, er zijn hier meerdere gevechten geweest. Was een van die gevechten anders uitgevallen, dan had men er vermoedelijk geen Frans meer gesproken en was het land nu een onderdeel van de Verenigde Staten. Maar de “als” vraag past niet in de geschiedenis, dus laat ik me bij nog een paar opvallende zaken houden die ik onderweg zag.

Als we de parkeerplaats van onze auto aflopen zien we direct een bord. Hier woonde de eerste premier van het onafhankelijke Québec. Na een periode van geweld door het naar onafhankelijkheid strevende FLQ leidde de Parti Québécois van 1976 tot 1985 de provinciale regering onder leiding van premier René Lévesque. Lévesque voerde een beleid dat tot doel had Québec autonoom of zelfs geheel onafhankelijk te maken. Er kwam een verbod op het gebruik van Engels, en Frans werd de enige officiële taal van de provincie. Meerdere straten zijn naar deze separatist genoemd.

Vanaf de citadel is duidelijk te zien dat de Saint Lawrencerivier nauwer is dan verder op, de naam Québec komt van het indianenwoord Gepèèg, dat “vernauwing van de rivier” betekent. Als we de naam Cartier voorbij zien komen is dat de Franse ontdekkingsreiziger die in 1534, een kruis op het schiereiland Gaspésie plantte en het gebied opeiste voor de Franse koning Frans I. Later deed hij, in 1541 mislukte poging om in de omgeving van de huidige stad de kolonie, Charlesbourg-Royal, te stichten.

Het lukte in 1608 Samuel de Champlain wel. Zijn beeld staat voor hotel Fairmont La Chateau Frontenac. Québec is de zetel van een Rooms-katholieke aartsbisschop, dit bisdom werd in 1674 opgericht als eerste bisdom in Amerika ten noorden van Mexico. Een beeld van de streng en chagrijnig kijkende eerste bisschop Francis de Montmorency Laval hoeven we gelukkig niet te zien als we op het Rue St. Anne eten en tegen zijn rug aankijken. Laval stichtte rond 1660 kerken, kloosters en een seminarie, 350 jaar na dato werd hij als dank zalig verklaard.

De Engelsen ondernamen verscheidene pogingen om hun Noord-Amerikaanse koloniën uit te breiden ten koste van de 60.000 emigranten in Nieuw-Frankrijk. Uiteindelijk versloegen zij in 1759 het Franse garnizoen. Dit leidde tot het einde van de kolonie Nieuw Frankrijk. De daarop volgende politiek van assimilatie mislukte echter, en in 1774, uit angst dat de Franstalige bevolking van Québec (zoals de kolonie nu heette) zich zou aansluiten bij de rebelse dertien kolonies in het zuiden (de latere Verenigde Staten), nam het Britse parlement de Québec Act aan, die de Franse wet, de rooms-katholieke godsdienst en de Franse taal in de kolonie erkende.

De maatregel kon niet verhinderen dat Amerikaanse revolutionairen in 1775 Québec binnenvielen. Zij werden echter bij de stad Québec door de Engelsen verslagen. Ook 1812 wordt nog volop herdacht. De Amerikanen wilden via de St Lawrencerivier Canada veroveren. Dat mislukte, nadien werden de stadswallen opgericht. Een vreemde actie, want de verbeterde kanonnen van Napoleon hadden aangetoond dat stadsmuren wel afgebroken konden worden.
Meer dan een toeristentrekpleister is het dan ook nooit geworden. Québec is zelfs de enige Amerikaanse stad met verdedigingswerk. Voor de aantrekkelijkheid van de toeristen heeft al dat gesjouw met die blokken steen toch nog nut gehad.

231-CANADA-15-8-2012 Quebec citadelIn de citadel werd ik overigens getroffen door een bordje Apeldoorn. Om de oorlog te beëindigen was er in 1945 een laatste offensief nodig. In Nederland werd die taak opgedragen aan de Canadezen. In april 1945 begon het 1st Canadian Army met de uitvoering van deze opdracht. Hier wordt dat herdacht. Wellicht is zo gezien de lijfspreuk van de stad “Je me Souviens” nog niet zo gek.

Québec, donderdag 16 augustus 2012

foto’s Québec, dag 1: http://www.flickr.com/photos/aadvanderdrift/sets/72157631119666774
foto’s Québec, dag 2:
http://www.flickr.com/photos/aadvanderdrift/sets/72157631119826072

This entry was posted in Canada and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.