Aad van der Drift overhandigt GameMaker4School aan Jaap Hoekzema

Ommelander Coiurant 30 januari 2012

WINSUM – Vrijdag beleefden wethouder Jaap Hoekzema (Gem. Bel.) en raadslid Aad van der Drift (D66) een bijzonder moment in Hoekzema’s fraaie werkkamer in het oude deel van het Winsumse Gemeentehuis.

imageVan der Drift overhandigde nl. het spiksplinternieuwe, bij Buurt Boek te Leiden uitgegeven, boek ‘GameMaker4School’ aan de wethouder.

Van der Drift, ICT-coördinator aan het Zernike College te Haren, is één van de vier auteurs van dit werk. Wie zich nu afvraagt, waarom Hoekzema nu toch wel dit exemplaar kreeg overhandigd, moet flink wat jaren in de geschiedenis terug gaan, naar de tachtiger jaren in de vorige eeuw. De huidige wethouder, in die tijd docent aan het Gomarus College in Groningen, kreeg via zijn school de beschikking over een computer. Dat was in die tijd heel wat. Het was in de absolute beginfase van het ICT-tijdperk.

boekgamemaker4schoolOm wegwijs te worden op de nieuwe verworvenheid, ging hij een opleiding volgen aan de UCLO (Universitair Centrum Leraren Opleiding). Aad van der Drift was hier als docent actief. Hij herinnert zich Hoekzema nog heel goed uit die tijd. Laatste viel namelijk op door zijn bijzondere houding als onafhankelijk denkend persoon. Hij was een echt vooruitstrevend mens. Na die periode verloren de twee elkaar wat uit het oog. Maar doordat ze op een gegeven moment beiden in Winsum woonden, kwamen ze elkaar nog wel eens hier en daar tegen. Dat veranderde na de raadsverkiezingen van 2010. Hoekzema werd wethouder voor Gemeente Belangen en Van der Drift fractievoorzitter van D66.

Tijdens de bijeenkomst op vrijdag haalde het tweetal met veel plezier oude herinneringen op. Ook werd duidelijk dat beiden helemaal zijn gegrepen door de mogelijkheden, die de ICT biedt en de gigantische vlucht die deze sector in de laatste decennia maakte. Zowel bij de familie Hoekzema als Van der Drift is het nageslacht gegrepen door de enorme mogelijkheden ervan, volgde er studies over en werkt er nu in. De twee vaders waren het er dan ook roerend over eens: hun kinderen volgen interessante studies en hebben boeiende banen met veel perspectief, banen waar je je geïnspireerd, met plezier en enthousiasme op stort.

Van der Drift blikt overigens al een eind vooruit. Vanaf 2015 zal er in ons land een groot tekort ontstaan aan werknemers op ICT-gebied. Maar ze zijn dan wel brood- en broodnodig. Als ons land ze zelf niet in huis heeft, dan zullen ze worden ingevlogen. Hij pleit er dan ook voor dat meer studenten een ICT-opleiding op Hbo-niveau gaan volgen. Wie dat nu al heeft gedaan, merkt dat de banen voor het opscheppen liggen. Ze worden waanzinnig veel gevraagd en kunnen te kust en te keur gaan.

2012-0130ommelanderartikelovergamemaker4schoolOp scholen zijn de ICT-lessen populair. Leerlingen vinden ze uitdagend en genieten er van. Als de lesuren zijn afgelopen, moet je, als docent, de kinderen vaak ‘de klas uitsturen’.

Met het nieuwe boek leren de gebruikers wat een computer is en ze leren hoe je ‘onder de motorkap’ ervan kunt kijken doordat het programmeergedeelte wordt uitgelegd. GameMaker4School is een lesboek voor de onderbouw van de middelbare school. Het telt 250 pagina’s en is rijk geïllustreerd. Het maken van een game is een creatief proces. De scholieren leren graphics tekenen, animaties maken, geluiden opnemen en componeren, programmeren en samenwerken. Daarnaast worden ze uitgedaagd oplossingsgericht te werken.

Het boek begint met het aanpassen van een bestaand game. Daarna worden er vijf basisgames gemaakt: een mazegame, een oud spel, een shooter, een platformspel en een racegame. Daarnaast bevat elk level helpkaarten met opdrachten, waarmee de snelle leerlingen de game verder kunnen uitbouwen. Ook leren ze de basis van GameMakeLanguage, de programmeertaal van GameMaker. Een echte aanrader!

This entry was posted in ICT, Politiek, Winsum and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.