WAT IS NODIG ALVORENS OVER TE KUNNEN OP OFFICE 365?

Inleiding
Reclame Cloud computing op Seattle airportOver een tijdje zal Live@edu vervangen zijn voor de onderwijsversie van Office 365. Met Office 365 is meer mogelijk dan met Live@edu, dus zo te zien weer een verbetering.
Office 365 is een pakket van producten die door Microsoft “in de Cloud” worden aangeboden als service. Exchange Online, SharePoint Online, Lync Online en Office 2010 zijn allemaal onderdeel van deze online dienstverlening. Microsoft levert deze producten vanaf het Internet, waardoor zij verantwoordelijk is voor installatie, beheer, onderhoud en beveiliging van deze diensten. Dus in plaats van Exchange zelf te installeren en onderhouden, doet Microsoft dat en is de school, gebruikers van Exchange Online zonder voor de techniek te moeten zorgen. Overigens is het nog niet helemaal duidelijk hoe de Office 365 lijn voor het onderwijs er uit zal zien en wat de eventuele extra’s gaan kosten.

Wat is er nodig voor Office 365?
Om gebruik te kunnen maken van Office 365 is een browser nodig. Microsoft ondersteunt officieel alleen Safari 4.x, Firefox 3.x en Internet Explorer 7 (of hoger). Ook Chrome zal werken al ondersteunt Microsoft dit niet.

Voor optimaal gebruik is naast de webbrowser echter ook een koppeling nodig met een lokale computer. Hiervoor dient rekening gehouden te worden met meer systeemvereisten. Zo dient de minimale versie van het besturingssysteem Windows XP SP3 te zijn. Natuurlijk worden ook Windows Vista (SP2) en Windows 7 ondersteund. Naast de Windows versies ondersteunt Microsoft tevens Mac OS X 10.5 (Leopard) en Mac OS X 10.6 (Snow Leopard).

Op het besturingssysteem moet ook de Office 365 Service Connector geïnstalleerd worden. Office 365 Service Connector zorgt ervoor dat een lokaal systeem voorbereidt wordt op integratie met de online diensten. De lokaal geïnstalleerde Office applicaties worden aangepast zodat deze naadloos met Office 365 kunnen werken en wordt Windows Update verteld dat in het vervolg update voor de Microsoft online diensten gedownload moeten worden.

Voor integratie met de Microsoft Office producten is Office 2007 (minimaal SP2) of Office 2010 nodig. Office 2003 wordt niet meer ondersteund door Office 365. Voor de Mac worden Office 2008 en Office 2011 ondersteund. Om Lync Online te kunnen gebruiken wordt de Lync Communicator en Communicator for Mac ondersteund.

office365[1]

Er staat een meer uitgebreide technische beschrijving over voorbereidingen op Office 365 op de webblog van Danny Burlage van Wortell. Klik hier om daar heen te gaan.

This entry was posted in ICT, Live@edu and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.