“De betaaloplossing van Xafax is betrouwbaar, simpel en onderhoudsvriendelijk”

Het Zernike College maakt al jaren gebruik van de schoolpas voor het doen van betalingen. Aan het begin van het schooljaar werd een nieuw systeem van Xafax op basis van netwerktegoeden in gebruik genomen. Afrekenen gaat volgens ict-coördinator Aad van der Drift nu veel sneller en treden weinig storingen op. “Het vorige systeem was complex, lastig en vroeg tamelijk veel onderhoud. Deze netwerkoplossing van Xafax voldoet veel beter. We zijn heel tevreden.”

imageHet Zernike College, onderdeel van scholengroep Openbaar Onderwijs Groningen (O2G2), heeft vijf scholen in Groningen, Haren en Zuidlaren. Alle 3.300 leerlingen hebben een schoolpas om te betalen in de kantine, voor het afrekenen van kopieën en prints en om materialen te huren in de mediatheek in school en in de openbare bibliotheek. Ze hebben de schoolpas dus echt nodig, want andere manieren om af te rekenen zijn er niet.
Eigen kaartprinter Vanwege die noodzaak wordt er bij verlies of diefstal alles aan gedaan om de leerlingen zo snel mogelijk een nieuwe pas te geven. Daarom heeft de school bij Xafax een kaartprinter aangeschaft. “In het verleden lieten we de pasjes maken bij Xafax. Maar je hebt bijna dagelijks een paar nieuwe passen nodig. Dat kost een kapitaal aan verzendkosten.
Opsparen en wekelijks verzenden werkte ook niet, dat duurde te lang. Nu we zelf een pasprinter hebben hanteren we het principe ‘vandaag kwijt, morgen een nieuwe’. Ondanks dat die printer een relatief duur ding is, is het de investering wel waard, want we willen dat de leerlingen die passen altijd gebruiken.”

Waar is het geld?
In de loop der jaren zijn bij het Zernike College verschillende betaalsystemen de revue gepasseerd, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Het vorige Xafax-systeem was gebaseerd op een chipkaart, waarbij het geld op de chip in de pas werd bewaard. Een leerling die zijn schoolpas kwijtraakte was dus ook zijn tegoed kwijt. Het systeem was verouderd en storingsgevoelig. “Voor het opwaarderen en betalen moest je de pas in een lezer stoppen. De lezers vroegen veel onderhoud en er was vaak iets mee aan de hand. Ondanks dat de service van Xafax erg goed is en ze altijd proberen een oplossing te vinden waar wij tevreden mee zijn, hebben we daar met Xafax heel wat discussies over gehad. Met het nieuwe systeem is dat gelukkig voorbij.” Bij het nieuwe systeem is de schoolpas slechts een identificatiemiddel. Het tegoed van de leerlingen staat op het netwerk, dus als ze hun pas verliezen zijn ze dat niet kwijt. “Bij een transactie identificeert de leerling zich met een schoolpas. Mutaties in het saldo worden allemaal op het netwerk gedaan.” Controle over uitgaven Een betaalsysteem op basis van netwerktegoeden is een bewuste keuze geweest. De school kan zelf de tegoeden beïnvloeden en aan de hand van rapportages bekijken of er geen gekke dingen gebeuren. Wekelijks wordt door de afdeling financiën steekproefsgewijs gecontroleerd of datgene wat op de bank wordt bijgeschreven overeenkomt met de rapportages die uit het systeem komen. Niet uit wantrouwen, maar om te weten wat er gaande is. “We hebben nu het gevoel in de hand te hebben wat er in- en uitgaat. Vroeger werden zakjes met muntgeld in goed vertrouwen naar de bank gebracht. En
het zal allemaal best geklopt hebben, maar het is natuurlijk wel raar dat je het niet kon controleren.”

Omgaan met geld
De schoolpas heeft ook een opvoedkundige waarde, want leerlingen leren door het betalen met de schoolpas in de kantine beter omgaan met geld. “Vooral de jongere leerlingen hebben weinig geld. Als zij een broodje willen kopen en hun saldo is onvoldoende vullen ze dat saldo aan. Pas dan gaan ze het broodje kopen. Ze doen dat iedere keer als ze iets willen kopen. Die kinderen zijn dus op deze manier heel bewust met geld bezig. Pas als ze ouder worden krijgen ze wat meer zelfvertrouwen en dan zetten ze grotere bedragen op hun netwerktegoed.”

Papierverbruik omlaag
Leerlingen kunnen printopdrachten geven vanaf computers in de school en hun prints met de schoolpas ophalen bij één van de multifunctionals. De kosten daarvan gaan van hun netwerktegoed af. Aad van der Drift heeft gemerkt dat het papierverbruik daardoor is gedaald. “We hebben hele discussies gehad of betaald printen en kopiëren geld kost of oplevert. Maar na de nodige rekenexercities bleek het toch uit te kunnen.
Als je ze niet laat betalen blijken kinderen er totaal niet bij na te denken hoeveel ze printen. Nu scannen ze werkstukken in en verzenden ze per email, of ze doen het printwerk thuis. Je zou dus kunnen zeggen dat we nu op school meer verantwoord en duurzamer met het materiaal omgaan.”

(Dit artikel verscheen in Schoolfacilities mei 2011)

Link: www.schoolfacilities.nl

This entry was posted in ICT, Onderwijs and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.