Column: De echte onderwijsbeurs

Deze column is geschreven door Aad van der Drift. Aad (docent Informatica, Aardrijkskunde en Maatschappijleer) is ict-coördinator op het Zernike College en verantwoordelijk voor de implementatie van ict aldaar.

imageWie verkopers tijdens een onderwijsbeurs wil geloven, heeft het idee dat zijn school iets niet goed doet. Verouderde hardware en/of software kunnen er volgens de beursmuizen wel eens de oorzaak van zijn dat het niet al te best gesteld is bij de onderwijsinstelling. Dit voorjaar overkwam mij weer zo’n ontmoeting. De stand van het bedrijf straalde vooral productglamour uit, maar nergens een spoortje onderwijs. De accountmanagers in de stand waren vooral met elkaar bezig. De grijze krijtjespakken nodigden bezoekers op geen enkele manier uit om informatie in te winnen. Misschien was ik ook wel laat bij deze stand. Er was namelijk al iemand, een uur voor sluitingstijd, aan het opruimen. Zogezegd vooral die onderonsjes van het accountmanagerspersoneel waren in elk geval niet uitnodigend.

Dit bedrijf verkocht beamers en ander presentatiemateriaal. Keurig in het driedelig kreeg ik toch van een van de vier mannen een waslijst met technische feitjes. Ik voelde me er zeer ongelukkig bij, ik kwam niet voor de ansylumen, levensduur van de lamp of de stootvastheid van de beugel met geweldige service. Ik kwam enkel om te kijken of mijn school er iets aan kon hebben, met de verkregen informatie kon ik niet veel. Na een paar foldertjes in de tas was ik er zo snel mogelijk weg. Dit overkwam mij niet een enkele keer, maar helaas veel vaker. Er zijn zelfs stands, van soms heel grote bedrijven die ik met een boog omzeil. Geen idee wat ik er te zoeken heb, al staat hun materiaal soms bij ons op school of draait de software op de servers.

De meeste onderwijsbeurzen weten het onderwijs inhoudelijk niet van informatie te voorzien, maar willen vooral spullen verkopen. Wie regelmatig over een beurs loopt, ontdekt dat bij de verkopers van interactieve borden ook wel digiborden genoemd. Deze bedrijven nemen veel ruimte in op een beursvloer. Bij de BETT (British Educational Teacher Trade in Londen) die ieder jaar in januari in Londen wordt gehouden,was dat bijvoorbeeld goed te merken. Jaarlijks is daar een zeer groot deel van de beursoppervlakte gevuld met tientallen soorten interactieve borden. De borden variëren van 3D schermen tot eenvoudige pensensoren. Van de ruim 10 standhouders die ik bezocht was er niet een met een mooi praktijkvoorbeeld voor zeg maar een groep van 25 leerlingen. Wel veel ideeën over hoe we het moeten doen met een hoog beste stuurlui aan wal gehalte. Ook bij Nederlandse beurzen kom je dit verschijnsel tegen. Vreemd, want uitgerekend beurzen zijn de plaats waar het onderwijs komt, niet om te shoppen maar om te hopen op een betere invulling van de lessen.

Beurzen zijn er in Nederland volop, het lijkt er zelfs op dat er teveel zijn. De vraag rijst dan ook of beursbezoek wel zo nodig is om een school mee te laten gaan met de laatste imageontwikkelingen. Uiteindelijk denk ik van wel, maar dan moet een onderwijsbeurs natuurlijk wel iets anders bieden dan alleen maar spullen. Het onderwijs is een breed begrip; er zijn immers diverse onderwijstypen. De hard- en software kan dan wel voor allen geschikt zijn, maar het PO zet ICT toch anders in dan het MBO. Voor elke doelgroep is de juiste aandacht nodig.

Ik begon deze column met de in krijtkostuum gestoken beursmuizen. Hoe goed bedoelend deze heren en soms ook dames zijn, veel actuele ervaring met de lesgevende praktijk hebben ze niet. Een gebrek dat sommigen camoufleren door inzet vanuit de onderwijspraktijk. Echter, sommige beursorganisaties betrekken steeds meer de onderwijspraktijk bij hun evenement. De eerste stappen naar een echte onderwijs-beurs. Door praktijkvoorbeelden in de vorm van lezingen en workshops neem je nog eens iets anders mee naar huis dan folders, pennen en een tasje. Het is nu wachten op het moment waarop onderwijspraktijk bepaalt wat er op een beurs gebeurt. Dat is dan ook het moment waarop accountmanagers doen wat ze moeten doen… faciliteren.

 

image

dit artikel veerscheen op 27 mei 2011 op de website van Kennisnet:
http://docentvo.kennisnet.nl/2189/column-de-echte-onderwijsbeurs

This entry was posted in ICT, Recentie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.