BETT 2011

Donderdagochtend 13 januari kwam ik vroeg op de Bett. Bett-gangers weten dat een dagje Bett meestal een vermoeiende en inspannende bezigheid is, dus had ik me enigszins voorbereid op de drukte en de herrie.
Direct na binnenkomst trof ik de gezellig pratende en niet al te snel tekenende Paul Hutchinson, wiens website www.bubbledraw.com een helder beeld geeft van zijn kunsten. Hij zat er voor het bedrijf Scholastic. Vol trots liet hij een programma zien dat voor het primair onderwijs zeer geschikt zou zijn. De tekeningen waren in elk geval door hem mooi vormgegeven. Na een kop koffie weer verder over  de beursvloer. Eerst een gesprek met it’s learning. Wat ik daar te horen kreeg viel me een beetje tegen. Had gedacht dat ze verder zouden zijn. Inmiddels heb ik daar een blog over geschreven. (klik hier).

Rustig over de beurs lopen is geen optie in de Olympiahal; als je er een goede indruk van wil opdoen is het handig eerst een keer vlot langs de overweldigende hoeveelheid kramen te lopen. Dat was amper mogelijk, omdat ik al snel door een Singaporese dame werd aangesproken. Haar bedrijf had 6 miljoen pond geïnvesteerd in een Engelse versie van een taal-leer-programma. Ik liet mij gedwee door haar vlotte gebabbel overtuigen om er eens naar te kijken. Voor een cursus Engels-Chinees zie ik voorlopig geen Nederlandse onderwijs toepassing. Vreemd genoeg noemde ze het na-zeg-programma een serious game. Grappig, want in mijn beleving is daar toch wat meer interactie nodig voor nodig. Na een paar keer Ni Hao door de microfoon te hebben geroepen kwam ik tot de conclusie dat mijn uitspraak uiterst belabberd is.
De fanatieke Chua Xiao Ying moest ik na een 20 minuten verlaten. (www.mda.gov.sg). Verder lopende kwam ik special needs en beveiligingsmateriaal tegen. Erg aardig, maar niet waar ik naar op zoek was . Op de bovenverdieping verkocht een vermoeide en drukke verkoper een dyslexie-pen. Hij scande een stukje tekst dat feilloos werd voorgelezen. Hoe aardig het ook leek, het kostte minstens 5 keer scannen voor er een redelijk resultaat werd bereikt. Ook een andere scanner liet het afweten. De zogenaamde draagbare scanner, dun en mooi, bleek nogal vage prenten op te leveren.

Heel wat boeiender was het natuurkunde softwarepakket van Webcamlaboratory, dit bedrijf (www.webcamlaboratory.com) kan van analoge meetapparatuur en methoden een digitaal resultaat creëren. Een gewone webcam is daarvoor al genoeg.
Wie afstanden op de maan, danwel microafstanden wil meten kan dit heel eenvoudige programma daarvoor gebruiken. De website www.ictnieuws.nl zal er binnenkort een recensie over schrijven.

Meerdere stands waren gericht op animaties; ik ging eerst naar Kudlian. Dit bedrijf staat al een flink aantal jaren op deze beurs. De software was oorspronkelijk enkel geschikt voor de MAC, maar is inmiddels ook aangepast voor de PC. Een vaste camera, wat knipsels heen en weer bewegen en afspelen maar. In wezen kan iedere webcam er voor ingezet worden. De beelden zijn haarscherp en de animaties zien er professioneel uit. Dat is des te bijzonderder omdat ik het eenvoudige I can Animate gebruikte. Klik hier voor een aantal voorbeeld-filmpjes.
De firma Kudlian verzorgt voor het Britse onderwijs cursussen om het werken met deze software te stimuleren. Gezien de grote belangstelling voor dit bedrijf moet de software wel aanslaan. Zowel docenten als leerlingen waren er in alle leeftijdsklassen aan de tafels mee bezig. Ook ik kreeg in zeer korte tijd een prachtige animatie aan de loop.

Een heel andere sfeer was er bij  de software makers van Hue. Hier stonden vooral veel meesters en juffen in de rij om het animatieprogramma te kopen waar o.a. animaties met bewegende kleipoppetjes werden gemaakt.

De aardig zuurstok gekleurde webcams stimuleerden in elk geval de verkoop.  De kwaliteit van dit zeer eenvoudige programma leek mij beduidend minder dan dat van Hue. Hiernaast is staat een filmpje, bekijk deze eens en vergelijk zelf met Kudlian.

Zeer enthousiast werd ik echter van programma’s van Reallusion. Driedimensionale animaties zitten daarbij in het pakket. Een overenthousiaste fotograaf die ik sprak bleef maar hameren op de voordelen en mogelijkheden. Wie zelf op internet een kijkje neemt zal dit enthousiasme snel delen. De software bestaat uit diverse pakketten. iClone4 en Crazytalk kreeg ik bijvoorbeeld onder ogen.
Hieronder in filmpjes de verschillen.
iClone4
presentatie iClone4

Crazytalk

presentatie Crazytalk

Op de Bett was natuurlijk nog veel meer te doen. Zo viel het op dat de Britse scholen erg met uitzenden, radio en podcasting bezig zijn. Ook viel het op dat er bij de grote bedrijven niet veel te halen is. De mooiste en inhoudelijkste bovenverdieping bleek de plek te zijn waar de meeste spannende bedrijfjes zitten. Soms is hun stand maar één stoel breed. Ook dit jaar werd ik weer overweldigd door digiborden, beamers en veel, heel veel didactisch materiaal.

bett2011iphoneappWie denkt dat dit het jaar van de iPad is komt bedrogen uit. Uiteraard waren er veel van die tablets, maar die werden meestal door de beursgangers onder de armen gedragen. Hier en daar een stand met wat applicaties en misschien wel het meest bijzondere de eigen Bett-app. Voor het eerst dat ik meemaakte dat je via iPhone en iPad je de weg kon vinden op deze tentoonstelling. Met ruim 600 exposanten is dat geen overbodige luxe.

This entry was posted in Engeland and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.