PARTNERS IN LEARNING WEDSTRIJD

Microsoft organiseerde dit jaar een wedstrijd voor docenten in het voortgezet en primair onderwijs. Docenten geven dan een presentatie van vijf minuten over een project waar ze op school mee werken.
De criteria zijn onderwijskundige vernieuwing,

  • technische vernieuwing,
  • gebruik/inbreng leerlingen,
  • gebruik/inbreng leerkrachten
  • gebruik van Microsoft producten.

Het is een wedstrijd die wereldwijd wordt gehouden. Per land is er een voorronde, daarna is er een europeese editie en tenslotte een wereldfinale.
De presentaties van dit jaar waren tijden de ITEM reis naar de BETT 2011 in Londen. In het Marble Arch Thistle Hotel.
Er waren negen kandidaten en de vakjury mocht twee kandidaten aanwijzen die door zouden gaan naar de volgende ronde. De publieksjury mocht ook een kandidaat aanwijzen voor de volgende ronde.
Tessa Zadelhoff van OBS De Kleine Beer uit Berlicum won deze voorronde op alle fronten. Ze kreeg bijna 85% van alle stemmen van de publieksjury (120 mensen).
Tessa werkt met haar klas aan een project waarbij de leerlingen een reisbureau runnen en waar ze een beer op reis stuurt.
Marie–Jose Groenendael van BS Klinkers in Tilburg gaat ook door. Zij maakt met haar leerlingen videoclips en organiseert een popconcert.De derde winnaar was Harald Dikkers van BS Icarus in Heemstede. Hij werkt met zijn leerlingen met Kodu, een Micosoft applicatie om spellen te maken.
Zelf deed ik als enige VO docent mee. In een zaal vol PO viel ik helaas erg uit de toon en bleef dan ook kansloos steken.
Jammer want samen met mijn klassen maak ik een lesprogramma voor WordPress. Uiteraard maken al mijn leerlingen een WordPress website. Bij mij staat delen van materiaal voorop. Zodra de tekst leesbaar is voor anderen zal die dan alsnog beschikbaar komen voor een ieder.
Hoewel ik geen prijs in de wacht wist te slepen (ik gebruik enorm veel Microsoft producten) is het goed dat mijn idee door anderen wordt gebruikt en overgenomen. Immers door delen komen we aan de beste ICT lesmaterialen.
Links:
Website Frans Peters
Website Partners in Learning (een WordPress site overigens)

VAN WEBSITE MICROSOFT MET MOTIVATIE
Winnaars Nederlandse wedstrijd Innovative Education Forum (IEF) bekend
Posted on januari 13, 2011 by Frank van den Oetelaar| 1 reactie

Woensdag 12 januari 2011 vond in Londen, tijdens een tweetal workshops van de studiereis Item, de Nederlandse wedstrijd Innovative Education Forum (IEF) van Microsoft plaats. 9 deelnemers streden er om genomineerd te worden voor deelname aan de Europese wedstrijd IEF die eind maart plaats zal vinden in Moskou.

De jury sprak waardering uit naar alle deelnemers waar het gaat om hun gedrevenheid en enthousiasme in de manier waarop ze ICT op een innovatieve manier in het onderwijs hebben weten te verweven.

De genomineerden die verder gaan naar de Europese wedstrijd zijn:

Tessa van Zadelhoff
OBS De Kleine Beer, Berlicum
Grote steden in Europa

De leerlingen van groep 7 vormen reisbureautjes die elk een grote stad in Europa gaan promoten. Hiervoor gaan zij gebruik maken van ict-middelen als:

  • MS Office
  • Internet
  • Web 2.0 als Glogster en Wallwisher
  • Weblog via WordPress http://beartravel.wordpress.com 
  • Twitter
  • Bing Maps
  • MovieMaker en/of Photo Story

Aan de start van het project krijgen de leerlingen een korte instructie met daarbij de doelen van het project. Handleidingen voor de verschillende icttools zijn online te vinden via de weblog van het project. Vervolgens gaan de leerlingen een aantal weken aan de slag. Producten worden online gepubliceerd en aan het einde van het project gepresenteerd aan elkaar.

Marie-Jose van Groenendael
BS Klinkers, Tilburg
Klinkers got talent!

Een procesmatig project, waarbij intensief gewerkt is met ICT-middelen voor de afsluiting van een schooljaar. Oprichten van eigen popgroep met activiteiten als fotoshoot, website bouwen en onderhouden, liedjes schrijven en componeren, cd opnemen, videoclip opnemen en bewerken. Als afsluiting een mega popconcert, door zeer betrokken en enthousiaste leerlingen. Groot succes!!

Harald Dikkers
Basisschool Icarus, Heemstede
Kodu

In het kort is het project als volgt; De kinderen maken zich met behulp van leerkracht eigen hoe ze Kodu Gamelab kunnen gebruiken. Er circuleren op internet handleidingen en stappenplannen rond en op Youtube is er ook genoeg over te vinden. Vervolgens moeten ze in kleine groepjes spelletjes bedenken en maken die zijn op te lossen door inzicht, strategie, samenwerking en skills. De games moeten gespeeld kunnen worden door medeleerlingen (en kinderen uit hogere/lagere groepen).
Van de makers/bedenkers wordt verwacht dat ze het Engels in ieder geval begrijpen (dit doordat de software in het Engels is en de handleidingen ook), dat ze kunnen samenwerken, dat ze tot innovatieve “vraagstukken” kunnen komen die de game tot een uitdaging maken om te spelen. Verder wordt er van de kinderen verwacht dat ze op niveau met de computer kunnen werken en dat ze hun vaardigheden aanpassen aan de mogelijkheden van het programma.
Bij mij in de klas (groep 7) begint het project nu te lopen en zoals gezegd zijn de kinderen razend enthousiast.

This entry was posted in ICT and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.