e-tool 18 – Bubble.us

Mindmapping is een prettige werkvorm om met leerlingen uit te voeren. Dat kun je op een krijtjesbord doen, maar een digibord levert wat dat aangaat veel meer interactieve mogelijkheden. Interactief zijn met kennis en mogelijkheden naar boven halen kan prima met Mindmapping. Bubbl.us is gratis en biedt na afloop veel mogelijkheden voor de gebruikers.

Het is na afloop te Embedden (in te passen) binnen een website of weblog. Ook kun je er een afbeelding van maken. Delen met anderen levert een mooie samenwerkingstool op. Niet bekent met mindmapping? Het is niets anders dan abstracte ideeën en relaties met pijlen en vlakjes zichtbaar maken.

Beginnen
Ga naar de website Bubbl.us. Een account aanmaken is niet echt nodig, maar wel als je van alle mogelijkheden gebruik wil maken.

Aanmelden gaat vrij eenvoudig. Ik ben al geruime tijd in bezit van een account met mijn eigen mailadres en voor zover ik kan nagaan leverde mijn lidmaatschap geen ongevraagde mail op. Direct na aanmelding krijg je een Start here blokje. Dat blokje heeft nagenoeg alles in zich om aan de slag te gaan.

Om het Start Here blokje te vergroten kun je het makkelijkst de CTRL knop ingedrukt houden en aan de scrollknop van je muis draaien. Het blokje noemen we een Bubble.
De zin “Start Here” kan veranderd worden in elke gewenste tekst door er 1x op te klikken.

De belangrijkste symbolen

  • Klik hierop, hou ingedrukt en versleep de Mindmap.
  • Hiermee verdwijnt de Bubbl.
  • Maak hiermee een andere Bubbl op gelijk niveau
  • Maak hiermee een Bubble relatie op een lager niveau
  • Geeft hiermee elke Mindmap een eigen kleur.
  • Verbindt hiermee twee Mindmaps van gelijkniveau in alle richtingen. Klik op de ringen, hou vast en versleep ze dan vervolgens naar een andere Bubbl.

De complete Mindmap is eenvoudig uit te printen, bewaren of als plaatje op te slaan. Het is zelfs mogelijk de link in een ELO embedded (ingepast) op te slaan.

 

Bewaren
Klik rechtsonder op Menu, hier staan de opties voor opslag.
Uitprinten van een gemaakte Mindmap is ook mogelijk. Linksboven staat een bescheiden maar zeer handig overzicht van mogelijkheden. Het deel dat uitgeprint wordt krijgt een kader.

 


Een laatste mogelijkheid is het delen. Met een hele klas kan dat lastig worden, maar met een aantal personen is het eenvoudig. Rechtsboven kun je bij My Sheets je opgeslagen Bubbl-vellen vinden. Bij de knop Friends heb je de mogelijkheid andere bij Bubble.us aangemelde personen als Friend aan te merken. Met hen kun je in Sharing bestanden delen (van kijken tot bewerken.)


Om dit uit te leggen is lastiger dan doen. Bubbl.us is zo eenvoudig dat een ieder er na tien minuten perfect mee om kan gaan.

 

Voorbeeld 

logoictnieuws4Voorheen gepubliceerd op de website van onderwijs ICT nieuws: www.ictnieuws.nl

This entry was posted in Tools and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.