Politiek voor de plaatselijke ondernemer

aad-van-der-drift-avatarOp 3 maart mogen we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen..
Ondernemers die de verkiezingsprogramma’s van diverse lokale partijen lezen valt bij nadere beschouwing een aantal zaken op. Oppervlakkig zijn dat vormgeving en de summier, maar toch de veelal op elkaar gelijkende inhoud.
Voorzichtig formuleren diverse partijen hun nooit echt radicale standpunten. Het is immers de bedoeling om zo min mogelijk kiezers voor de kop te stoten.
De verkiezingsprogramma’s beslaan hooguit 15-20 A4 tjes met uiterst genuanceerde mededelingen.
De inhoud laat geen ruimte om al te veel verantwoording over de afgelopen raadsperiode af te leggen.
Dat laatste is vreemd, want hoe hard sommige politici ook werken, ze zijn schijnbaar niet al te trots op hun verdiensten.
Nederland is een democratie waar consensus heerst en juist die consensuscultuur lijkt wel een smaakvervlakker.
Wie van sterrenrestaurants houdt weet dat intense smaken en afwisseling daartussen cruciaal zijn voor de kwaliteit en het aantal sterren. Uiteraard vergeten we de ambiance van het etablissement niet.
Een goede kok werkt met mooie ingrediënten en uitgekiende smaakverschillen. Bij goede politiek horen evengoed grote smaakverschillen.
Dat dit in de politiek helaas niet kan komt door de enorme middenmoot aan kiezers. Die middenmoot wordt helaas niet al te veel verwend met goede smaak, zo ze die al kennen. Immers ook dure restaurants zijn een exclusiviteit voor weinigen. Voor de brede groep kiezers is een goede en ruim bedeelde maaltijd voldoende.
Waarom zou je die mensen dan ook nog eens exclusiviteit aan willen praten?
De vraag is dan of je in de lokale politiek veel kan kiezen. Met krappe budgetten veel is lastig. Met de weinige ingrediënten blijft er een basis smaak over, hoewel kruiden toch iets kunne aanrichten.
Zelf woon ik in de gemeente Winsum en sta daar kandidaat voor de gemeenteraad. De gemeente heeft 15 raadsleden en straks mogelijk 6 partijen in de raad. Geen van de partijen heeft een verkiezingsprogramma gemaakt haaks op de ander. Alles lijkt nogal op elkaar.
Waarop kies je dan als plaatselijke ondernemer? Ik denk dat die maar eens een duik in het verleden moeten nemen. Deden partijen wat ze beloofden? Heeft de betreffende wethouder gedaan wat hij heeft toegezegd. Vindt u de gemeente er op vooruit gegaan?
Vraag partijen wat ze hebben gepresteerd, prik door de vage verhalen heen en zie hoe e.e.a. is verlopen. Velen komen zo anders uit dan waar al jaren op gestemd werd.
In veel gemeenten zijn er partijen die niet van samenwerken houden, ondernemers achter weten meer dan wie ook dat samenwerken van groot belang is. In een keuken is dat al helemaal zo wil je als klant goed bediend worden.
Wilt u weer eens uit eten gaan, dan kijkt u naar de kwaliteit, uw budget maar bovenal hoe het de vorige keer beviel en als u nieuwsgierig bent stapt u een nog niet eerder bezocht restaurant binnen. Voor uw keuze op 3 maart beveel ik u dezelfde methodiek van harte aan.
Aad van der Drift
(eerder verschenen bij http://www.financieel-groningen.nl/2010/01/politiek-voor-de-plaatselijke-ondernemer/#more-197)

This entry was posted in Politiek and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.