BETT 2010

Bett is niet alleen de grootste, maar wellicht ook wel de sfeervolste ICT-onderwijsbeurs van Europa. Vooral veel Engelstalige bezoekers komen jaarlijks naar dit evenement in de Londense Olympia-hallen. Deze hallen werden in 1885 voor diverse jaarlijkse landbouwbeurzen opgericht. Nog steeds zijn er veel decoratieve gietijzeren elementen met balkons, hoge glazen daken en hallen die de laatste technische snufjes overkappen. De Bett (British Educational Technology Trade) wordt ieder jaar door meer dan 30.000 belangstellenden bezocht. In meerdere hallen vinden ruim 700 standhouders onderdak. Dit jaar leek het erop of er meer Nederlandse bezoekers dan ooit naar dit evenement afreisden.

Hoewel Bett chaotisch lijkt, is ze desondanks toch thematisch ingericht. Bezoekers krijgen door deze inrichting derhalve de gelegenheid zich op speciale thema’s te richten zoals: Sen (Special educationals needs) of Future learning spaces, welke gericht is op onderwijsvernieuwing op het gebied van ICT, bouwen en inrichten van onderwijsruimten. Een ander thema is Playfull Learning, welke onder leiding van dr. Stephen Heppel staat. Hij laat zien hoe leerlingen door spelen tot leren komen.

Het thema Supporting Next Generation Learning laat zien hoe technologie de komende generaties helpt met leren.  Voor Vives probeer ik in twee dagen zo veel mogelijk indrukken te verzamelen; indrukken die helaas maar een fractie zijn van wat Bett kan bieden. Een mooi overzicht van hoogtepunten van alle op Bett aanwezige marktproducten zijn te zien op de website van de Bett Awards. Vooral de winnaars zijn heel bijzonder, kijk daarvoor bij www.bettawards.com. Bett speelt in het Verenigd Koninkrijk een belangrijke rol in het samenbrengen van bedrijven en onderwijs. Een speciale organisatie, de Besa (British Educational Suppliers Association) ziet erop toe, dat de kwaliteit van producten die het onderwijs nodig heeft op een zeker niveau is en blijft. Hoewel de Bett een Britse aangelegenheid lijkt te zijn, komt ruim 20% van de bezoekers uit het buitenland. Elk jaar zijn er meer Nederlanders. Dit jaar ruim 600 voorregistraties. Het aantal uit Nederland afkomstige bedrijven lijkt echter beperkt, al werd ik regelmatig (Microsoft, Smart) door Nederlandse medewerkers op de beursvloer aangesproken. Bedrijven halen alles uit de kast om zo goed mogelijk te voorschijn te komen. Stands van Microsoft, Smart en Adobe hadden elk minstens 50 medewerkers die je te woord konden staan. De entree voor deze onderwijsbeurs is gratis, maar het volgen van niet-commerciële lezingen kost £ 15 per keer. De zaaltjes zitten ondanks deze entreekosten allemaal tot op de laatste stoel vol, vaak staan er nog mensen achterin. Technologiebedrijven vullen slechts een deel van de beursruimte. Heel belangrijk bij Bett is de koppeling tussen ICT en onderwijs. Om die reden vind je op veel plaatsen onderwijsorganisaties met prachtige doelstellingen. Door ook met hen te praten kun je op geweldig leuke ideeën komen. Het zal echter niet eenvoudig zijn alles naar de Nederlandse situatie over te brengen.

Trends kunnen met enige moeite op de beurs worden gevonden. Wie de beurs intensief bezoekt ziet daar al gauw wat er gaande is in de als traditionele bekend staande Britse onderwijswereld. Vorig jaar was tijdens Bett het digiboard dominanter dan nu. Drie zaken herkende ik als veelvoorkomend en daardoor wellicht als trend van 2010, te weten: de toekomstige school, games en toevoegingen voor digiborden als stemkastjes en documentscanners. Opvallend afwezig was (nog) de E-reader. Ruim 700 exposanten kun je niet alles bevragen. Daarvoor ontbreekt de tijd, zelfs als je 4 dagen naar dit evenement gaat. Om toch een aardig idee te krijgen van wat er zoal op Bett te zien is, beschrijf ik hieronder mijn bezoekjes aan een aantal exposanten. Als eerste ontmoette ik op de nog rustige beursvloer Anthony Giddings van het bedrijf Connected Live (www.connectedlive.co.uk). Hij filmde de beursvloer met op zijn rug een speciale rugzak. Met deze set streamt hij beeld en geluid direct naar een website. Dat dit geen goedkope apparatuur is blijkt uit het feit dat tegelijkertijd negen 3G-verbindingen in contact staan met een server die de filmbeelden internetgeschikt maakt. Netbooks leken vorig jaar een doorbraak te maken naar het onderwijs, maar dit jaar waren er heel wat minder te zien dan in 2009. Max Richardson van het bedrijf Kohjinsha (www.vyepc.com), liet echter vol trots een heel bijzonder Netbook zien. In dit geval is het een geavanceerd uitschuifbare touchscreen. Op eenvoudige wijze worden twee beeldschermen uit het apparaat geschoven, een van deze beeldschermen kan dienst doen als tablet. Dit Netbook, de KJS DZ, is nog niet te koop in Europa. Meer dan in Nederland timmert Microsoft in Groot Brittannië aan de weg. Bij de stand van het bedrijf Prodigy (www.prodigysolutions.com) sprak ik Gareth Scahill. Prodigy adviseert scholen en promoot het Microsoft IT Academy Program (www.microsoftitacademy.com). Uit de literatuur en de standinfo blijkt dat IT Academy op de Britse eilanden een zeer belangrijke rol speelt. Vooral in het IT-onderwijs. Voor een zeer geringe prijs kan een docent lesmateriaal en programma’s krijgen om ervaring op te doen en les mee te geven. De belangrijke rol van Microsoft blijkt uit de prominente plek in de grote hal. Fel oranje kleuren trekken al snel de aandacht van de bezoekers.  In de bankjes nemen bij Microsoft de hele dag luisteraars plaats, wie denkt daar even te kunnen ontspannen, vergist zich. De ene na de andere school presenteert zijn omgang met zaken als live@EDU, SharePoint 2010 of het Innovative Teachers Program. Op de Microsoft stand vielen twee zaken direct op. De eerste is de speciale aanpak van Microsoft voor het IT-onderwijs; helemaal gecharmeerd raakte ik daarbij van Small Basic, een gratis programma van Education Laps (www.educationlaps.com). Met Small Basic leren leerlingen echt programmeren. Een andere maar veel speelsere manier om leerlingen met IT-technologie om te leren gaan is Kodu. Ook dit programma is gratis bij Microsoft te downloaden. Kodu is oorspronkelijk voor de Xbox gemaakt. Leerlingen vanaf groep 7 kunnen met Kodu zelf een 3D-spel maken. Elders op de Microsoft-stand viel nog een andere innovatie op, de Multipointserver. Met 1 pc is het vrij eenvoudig om tien andere aan te sturen. Alleen een toetsenbord en beeldschermen zijn nog nodig. De huidige capaciteit van computers laat deze manier van werken toe, zelf video blijft bruikbaar (www.microsoft.com/windows/multipoint). Onderwijsgerelateerde software kun je op de Bett volop vinden. Er is een zeer groot aanbod van zeer divers materiaal. Eerder noemde ik Microsoft, maar een voor ons Nederlanders onbekend bedrijf Shareston (www.shareston.com) pakt groots uit. Medewerkers van deze stand beginnen gevraagd of ongevraagd enthousiast te vertellen. Zodra men ontdekt dat je van een niet-Engelse school afkomstig bent verslapt echter de aandacht. Wat rondsnuffelend blijkt dit bedrijf fantastische software te produceren. Hun website is in ieder geval meer dan de moeite waard om ideeën bij op te doen. Bij diverse applicaties geeft Shareston het predicaat ‘approved for smartboard’. Wie wil kan al hun software veertien dagen gratis uittesten. Lang genoeg om te ontdekken of de taalbarrière problemen oplevert. Voor de jongsten (groep 1 en 2) zijn er heel aardige programma’s te zien. Spelen met digitaal zand of water en eenvoudig tekenen in een lespakket is zo’n computerprogramma. Volgens de makers zijn de huidige tekenprogramma’s veel te ingewikkeld om kinderen op korte termijn plezier in computertekenen te geven. Met Pretty Things van Q&D Multimedia (www.q-and-d.co.uk) wordt dit bezwaar eenvoudig ondervangen. Het programma is volgens de makers ook nog eens geschikt voor digiborden. Wie met het wateronderdeel speelt hoort de bijbehorende geluiden. Pretty Things kreeg voor haar innovatieve software de prestigieuze Bett Award voor Primair Onderwijs. De Bett Award voor het voortgezet onderwijs ging naar een digitaal rollenspel. Het spel maakt onderdeel uit van ‘Global Conflicts’. Het eerste wat aan het spel opviel was dat het er mooi uitzag. Vooral de plaatjes die voor een X-box of Playstation geschikt lijken te zijn gemaakt zien er prima uit. In dit spel is de deelnemer een journalist die probeert inzicht te krijgen in de problematiek van de Palestijnen. Wie naar de website van de makers gaat, www.seriousgames.dk, ziet een aardige introductie over diverse andere maatschappelijke problemen als kinderarbeid, kindsoldaten en illegale grensoverschrijdingen. Het programma lijkt geschikt voor maatschappijleerachtige vakken,  maar voor zover ik weet is het niet op de Nederlandse markt te verkrijgen. Er is op Bett zoveel software te bekijken dat het onmogelijk is deze allemaal te beschrijven. Een kleurrijke softwarematige digitale blokkendoos leek mij echter wat overdreven; immers een levenlang leren kan natuurlijk evengoed zonder almaar de pc te gebruiken. Bij Onfinity heeft men een heel klein doosje gemaakt, hetgeen een draagbaar digibord-systeem is. Je plakt of schroeft het doosje boven een white-board en na het te hebben afgesteld doet je white-board dienst als digibord. Een inschuifbare aanwijsstok had ik nog niet eerder meegemaakt voor een digibord, maar is bij deze set apart aan te schaffen. Het geheel lijkt goed te werken, voor wie de luxe van een smartboard of een Hitachi gewend is, is het wel behelpen. Het kastje kost ca. € 600-,– (zie www.onfinity.com). Schooltelevisie is jaren geleden verdwenen. Een groot nadeel van SchoolTV was dat docenten precies op tijd de tv aan moesten zetten of wellicht luxer de videorecorder moesten instellen. Nog steeds speelt tv een aanvullende rol in het onderwijs, al is de bron nu veel eerder Youtube of talloze dvd’s. QlickView maakt het eenvoudig mogelijk om op schermen of digiborden films of opnames te laten zien. Het is mogelijk uit 6 bronnen een digitale opname te streamen via het schoolnetwerk. Zo kan dezelfde op QlickView opgeslagen dvd gelijktijdig op vijf computers worden bekeken. Nadeel is echter dat er een snelle  1 GB netwerkkaart op de werkstations wordt vereist (www.clickview.co.uk/life). True Link biedt eveneens een praktische oplossing voor digibordgebruikers. Een draadloze usb naar vga-set kan eenvoudig beeld naar ver weggelegen beamers overbrengen. Deze set kost slecht 149 pond en kan wel eens heel handig zijn als men lastig kabels aan kan leggen. (www.cablestogo.co.uk). Als laatste wil ik hier de 100 pond usb virtuele desktop van NComputing noemen (www.ncomputing.com).

Al bij Microsoft Multipointserver gaf ik aan dat de huidige pc’s zo krachtig zijn dat hun rekencapaciteit makkelijk verdeeld kan worden over meerdere gelijktijdige gebruikers. Ik spreek met Stephen Dukker, directeur van Ncomputing. Hij laat vol trots alle mogelijkheden zien van zijn techniek. Al met al is de Ncomputing niet meer dan een usb-kastje met eenvoudig te installeren software. De proefopstelling ziet er in elk geval  fantastisch uit. Als 11 pc’s gelijktijdig moeiteloos een dvd draaien word ik enthousiast. Ook YouTube filmpjes draaien later gelijktijdig. Als ik naar de beperkingen vraag, blijkt dat met Office programma’s bij NComputing probleemloos kan worden gewerkt. Wel vermeldt hij eerlijkheidshalve dat films maken en met zware Adobe-pakketten werken niet al te soepel verloopt. Gunstig daarentegen is het enorm lage stroomverbruik (2 Watt per kastje). Iedere pc hoeft op deze wijze slechts de helft te kosten van een gewone desktop inclusief beeldscherm, toetsenbord en muis. Geluid wordt moeiteloos en gelijktijdig overgedragen. Naast de USB-versie is er ook een UTP-optie (netwerk). Stephen is snel uitgepraat over zijn product, zo eenvoudig werkt het. Bett is een enorme onderwijsbeurs die met een beetje goede wil efficiënt te bezoeken is.

Om het voor de volgende keer een beetje overzichtelijk te houden geef ik hieronder een lijstje met zeven tips voor de Bett bezoeker.

  1. Neem bij de ingang een routeplanner mee, deze planners zijn thematisch
  2. Neem na binnenkomst een kop koffie en lees eerst rustig de dikke Bett-gids om een route te bepalen
  3. Neem je voor per dag maximaal 10 gesprekken aan te gaan
  4. Verzamel  van relevante producten de folders, noteer hierop direct wat je zo belangrijk vond
  5. Ga ook naar de bovenverdieping (veel kleine bedrijfjes met bijzondere oplossingen)
  6. Neem minimaal 1 volle dag, beter twee om alles te zien
  7. Meld je van tevoren aan; je krijgt dan gratis info en batch thuisgestuurd zie ook: www.bettshow.com

Voor Vives maakte ik een persoonlijk verslag. In februari 2010 werd dit artikel gepubliceerd.

Klik hier om het te downloaden.

This entry was posted in Engeland and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.