FIETSEN IN BERLIJN

Berlijn afficheert zich graag als Fahrrad Freundlich. Vergelijk je dat met hoe wij in Nederland fietsen dan zijn er wel zeer grote verschillen. Zo zijn er minder fietspaden in de Duitse hoofdstad en is de omgang met fietsers duidelijk anders. Berlijn is veel minder fietsvriendelijk dan Nederland, vandaar dat ons land door menigeen als voorbeeld wordt gezien. Wie hier op de fiets wil overleven en zich gemakkelijk door het verkeer begeven raad ik aan een aantal zaken ter harte tee nemen. Hieronder staan tien tips waar je rekening mee kunt houden.

  • Je mag overal fietsen, stoep, straat, park waar dan ook, behalve als het duidelijk verboden is en dan mag het nog steeds.
  • Fietspaden zijn ook parkeerplaatsen
  • Iedereen gaat veel harder dan jij fietst, voor rustig fietsen is eigenlijk geen ruimte
  • Fiets niet te dicht langs auto’s; er zwaaien soms spontaan deuren open.
  • Steek alleen over als het licht op groen staat, rood is echt gevaarlijk.
  • Gebruik minstens een ketting als je je fiets ergens parkeert, er worden weliswaar niet zoveel fietsen gestolen als in Amsterdam, maar iedereen doet het en doe jij het niet dan is dat een uitnodiging lijkt het wel.
  • Auto’s geven fietsers meestal voorrang, maar zijn ze niet gewend.
  • Als er getoeterd wordt dan is dat meestal een taxi, trek je daar niet te veel van aan.
  • Je kunt je fiets altijd meenemen in metro of S-Bahn.
  • Naast elkaar fietsen is ongewoon.

FIETSEN-03 Berlijn 2016We fietsen met veel plezier in Berlijn. De stad is groot, waardoor een fiets een prettig vervoersmiddel is. In de buurt waar wij wonen, Prenzlauerberg, wonen veel Schikimicki, dat zijn stadsyuppen die veelal een fiets bezitten. Het liefst een sportief racemodel, dat weer wel.Vreemd kijkt men in ons woonblok niet tegen ons aan. Wij zetten net alsde meesten onze fiets “achter het huis” neer. Daarbij zetten we onze fiets altijd aan een ketting in het hofje vast aan een regenpijp.

Overal in de stad zie je fietsenmakers, dus als er iets met de fiets is dan is dat ook eenvoudig te verhelpen.
Zoals gezegd is veiligheid van de fietser een zorgelijk iets, de Berlijnse senaat zou wel meer mogen doen om die te verbeteren. Wie bijvoorbeeld bij Alexanderplatz de weg richting Prenzlauer Allee wil oversteken doet dat met enige doodsverachting. Zo is het is al een hele tour om veilig langs en tussen de auto’s schuifelend bij de stoplichten vooraan te komen. Daar is een plek voor overstekende fietsers gereserveerd. Wel houden automobilisten over het algemeen rekening met de dappere overstekers, die hier bestaan uit voetgangers en fietsers..

In de Danziger Strasse kom ik trouwens een witte fiets tegen met daarop een bordje met de trieste mededeling over een vijftigjarige die de oversteek op de fiets niet gehaald heeft.

FIETSEN-05 Berlijn 2016Minder dan in Amsterdam of de buitenwijken van Groningen (studentenbuurten) ziet men hier verweesde fietsen. Ze zijn er echter wel. In een winkel kom ik zelfs een boekje tegen met enkel overleden weesjes. Wielen eraf, zadel gestript, maar vreemd genoeg nog steeds een dik slot waarmee ze aan een fietshekje vastzitten. Degelijke sloten en stevige hekjes garanderen in elk geval dat je fiets niet of nauwelijks gestolen wordt. Overal in Berlijn zie je langs de straat dit soort hekjes. Bij woonwijken blijven zelfs relatief mooie racefietsen overdag buiten staan, maar wel weer stevig verankerd aan hekjes.

Die hekjes zijn overigens altijd goed bezet met er tegenaan geplaatste fietsen, maar vaak passen onze fietsen er nog wel bij. Toen we in de Friedrichstrasse naar het chique La Fayettes gingen konden we recht voor de ingang van dit warenhuis onze fietsen neerzetten, een luxe waar menig automobilist jaloers op zal zijn.

Toch zijn er in Berlijn initiatieven om tot veiliger wegen te komen. Op de website: https://volksentscheid-fahrrad.de/ neemt men ons land als voorbeeld. Om dat te bereiken willen de initiatiefnemers tot dit referendum ieder jaar 50 km veilige fietspaden ontwikkelen. Tot 2025 zijn dat 350 km. Wil men de auto uit de stad houden en de lucht schoon dan lijkt mij dit nog maar een begin.

foto’s

This entry was posted in Duitsland, Reis foto's, Reizen and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.