iPad klas ervaringen

imageOok onze school is begonnen met een iPad klas. Ik kan niet zeggen dat alle collega’s er enthousiast over zijn, tot mijn verbazing willen er een aantal zelfs niet mee beginnen. Vreemd genoeg zien ze zich niet als deskundig genoeg. Zelf had ik altijd het gevoel dat deskundigheid niet nodig was. iPads worden niet voor niets zonder handleiding geleverd.
De leerlingen hebben het ding nog maar net gekregen. Enthousiast stapt de klas bij mij binnen. Een drukke groep dat wel, twee jongens maken sla bewegingen, met de iPad in de hand. Ze raken elkaar net niet. Na enige vermanende woorden tomen ze in en leggen het apparaat op tafel. Ze zijn druk dus iets later ontstaat er een soort van zwaard-iPad gevecht. Je zou toch denken dat men met het kostbare kleinood voorzichtig omgaat.

De opdracht die ik geef is simpel en volgens projectopzet de bedoeling. Aan de hand van een paar vragen moet men een artikel doorworstelen. De pdf is simpel te vinden op internet. Ik zie dat een aantal dat erg serieus oppakken en belangrijke tekst geel markeren. Te weten dat ze nog maar een paar dagen de tablet in de schooltas hebben is dat een positief punt.

imageHet duurt niet lang of twee dames komen met hoofdpijn klachten. Ze kunnen niet zo lang van een scherm lezen. Dat scherm lezen lukt bij meer leerlingen niet, de aandacht is bij deze VWO leerlingen snel af. Een enkeling gaat iets elektronisch doen dat hij zelf leuk vindt. Dat hou je helaas niet goed in de gaten. 

Ik herinner me nog dat onze pilot opgezet was om voorzichtig kennis te maken met het Apple kleinood. De bedoeling is in eerste instantie het schoolboek vervangen. Zelf geloof ik helemaal niet in deze manier van werken. Het is te beperkt en te weinig ambitieus. Onder het mom, we moeten er maar eens mee beginnen is de school dan ook gestart. Ook in 1999 hadden we zo’n project, de laptopklas. Weinig ambitie, weinig resultaat. Wel zat mijn zoon in die klas en hij geeft nog steeds aan genoten te hebben van de afleiding die de laptop toen gaf.   

Ik wil de volgende keer werken met een tool die de uitkomsten van de opdrachten verzamelt. Geen idee welke ik moet nemen. Via Twitter vraag en krijg ik van Marieke van Osch als tip het programma Socrative. Thuis test ik het en inderdaad, werkt soepel. Volgende week ga ik er mee aan de slag.

Nog even een voortzetting van mijn activiteiten. Inmiddels ook maar aangemeld op iTunes U(idiote naam) . Er is zelfs een cursus ingemaakt die ik volgende weke aan de leerlingen ga doorgeven. Het is heel erg simpel om daar iets te maken. Nou ja, het werkt alleen op een gewone Windows Pc, op Safari. Geloof het of niet, maar ik kan de cursus niet op de iPad bewerken, geen enkele browser is er geschikt voor. Bij Apple nemen ze aan dat je dan wel een laptop of zo koopt.
Het is heel simpel om de cursus in te vullen. Plaatje, tekstje linkje filmpje. Nee geen toets mogelijkheden. Nadeel van Safari is wel dat de browser erg onstabiel is. Bij mijn pc klapt hij er meerdere keren uit.

This entry was posted in ICT and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.