Leerlingen bezoeken RWZI Eelde

2019-0604 RWZILeerlingen uit de tweede klassen mochten op maandag 3 juni naar het RWZI, de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Eelde. Hier wordt afvalwater van huishoudens, bedrijven en veelal ook het hemelwater van wegverhardingen dat via het riool wordt afgevoerd gezuiverd. Vanuit de school is het amper een halfuurtje fietsen dus eenvoudig bereikbaar.
Een introductie werd gegeven door Annemieke van der Lans, die aanmoedigde niet te veel grote voorwerpen weg te spoelen. Regelmatig vindt men bij de zuiveringsinstallatie gebitten, maar ook mobieltjes. Na de introductie gingen leerlingen onder leiding van enthousiaste medewerkers van de RWZI in groepen over het terrein om dit onderbelichte onderdeel van het Waterschap te bekijken. Voor de goede uitleg kreeg iedereen een koptelefoontje op.
Het zuiveren gebeurt in 4 stappen. Eerst worden grotere delen verwijderd, daarna, in een andere bak verwijdert men organische stoffen zoals vet. In de vervolgstappen ook nutriënten (voedingsstoffen) met behulp van bacteriën en als laatste is er een nazuivering gericht op verwijdering van specifieke stoffen. Grote bakken vieze drab doen griezelen. Hier wil je niet in vallen. Een enkele meeuw denkt er anders over, die deint zachtjes mee in de bruine massa.

This entry was posted in Onderwijs and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.