ZOOLOGISCHER GARTEN

2016-0731 01 BERLIJN ZOODankzij mijn collega Duits bleef ik lange tijd op de hoogte van het ijsbeertje Knut. Nu hou ik helemaal niet van die menseters maar Zoologischer Garten is er wel bekender door geworden. Nog bekender is voor mij overigens het leven van Christiane F, zij woonde in Gropius Stadt en reisde voor haar behoeftes naar Bahnhof Zoo.
Verder is bij mij de dierentuin bekend vanwege de prachtige toegang en het grote aquarium. De  dierentuin staat midden in de stad in een van de groenste delen, aan de rand van Tierpark. 2016-0731 26 BERLIJN ZOO

Wij gaan eerst naar het Aquarium, een apart gedeelte dat wat extra kost. Boven de ingang staat het jaartal 1913, het is een van de oudste gebouwen die nog overeind staan in Zoologischer Garten. We slaan eerst de begane grond met vissen over. Die bezoeken we ten onrechte pas vlak voor sluitingstijd. De eerste verdieping is voor de reptielen en de tweede verdieping voor kleine reptielen, amfibieën en geleedpotigen.

Opvallend is dat de reptielen niet passief in een hoekje liggen, maar vooral veel bewegen. Allemaal erg mooi, maar het meest ben ik toch onder de indruk van de vissen. Er worden veel soorten vissen gehouden, zo zie ik een zandtijgerhaai. Onder de indruk raak ik echter van de vele kwallensoorten, een van de diersoorten waardoor het aquarium bekend is. Deze prikkende griezels zijn schitterend  in de prachtig belichte waterbakken. Zoals gezegd bewegen op de eerste verdieping de meest bijzondere reptielen. Helaas was de krokodillenhal leeg (hoe haal je zo’n beest daar eigenlijk weg?), maar dat werd weer ruim goedgemaakt door de terraria, die bewoont worden door vele verschillende kruipende en sluipende dieren. De kostbaarste dieren zijn ongetwijfeld de brughagedissen. Op de tweede verdieping leven onder andere spinnen, de vogelspin is de bekendste.

2016-0731 29 BERLIJN ZOOAls er regen valt schuilen we in het lege giraffenhuis, hier bordjes aan de muur van een niet zo’n mooie geschiedenis van de dierentuin.  Na het aan de macht komen van de nazi’s werd de raad van toezicht gezuiverd van Joden en werden Joodse aandeelhouders uitgesloten. Vanaf 1939 mochten Joden de Zoo zelfs niet meer bezoeken. Achter dit giraffenhuis ligt het apenhuis. Het regent, dus is deze overdekte plek ideaal voor een bezoekje.

Het apenhuis bestaat uit twee delen; een deel voor de mensapen, 2016-0731 31 BERLIJN ZOOgorilla’s, oerang oetangs, chimpansees en bonobo’s, en een deel voor de andere soorten. Een prominente gorilla is een echte oogappel. Arrogant en bozig kijkt hij de mensenmassa aan. Hier lijkt (gelukkig) ontsnappen voor deze enorme beesten onmogelijk, Bokito de aap die in Rotterdam een vrouw aanviel komt ook uit Berlijn. Hem lukte het hier te ontsnappen voordat hij naar Diergaarde Blijdorp vertrok.
Uiteraard kijk ik ook bij de pinguïns, ze zijn minder boeiend dan in het poolhuis in Wenen. Daarentegen was het nijlpaardenhuis spectaculair. Die beesten bewegen zeer soepel door het water van hun grote bassin. We zien ze meerdere keren onder water voorbij zwemmen.

31 juli 2016

foto’s

This entry was posted in Duitsland, Reis foto's, Reizen and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.