MUURFIETSTOCHT

Gleimstrasse-Schiller Brücke route 1

2016-0720 035 BERNAUERSTRASSEDeze route is weliswaar niet lang, maar voert wel langs het meest bezochte deel van de stad. Dat drukke deel begint in de omgeving van de Bernauerstrasse, de plek van de spectaculaire vluchten sinds augustus 1961. Bekend zijn de foto’s van de wegrennende soldaat die zijn geweer afgooit of van de oma die uit een raam hangt en uiteindelijk springt.

De Bernauerstrasse is de verbeelding van wat naargeestige Honneckertjes en verraderlijke Ulbrichten hebben aangericht. Natuurlijk onder dwang van de grote kameraad in het Oosten, maar erg getroffen hadden de inwoners van de DDR het met hen niet. De Benauerstrasse lijkt nu wel een groot herdenkingsterrein. Misschien is dat ook wel goed, zo kom je te weten wat er kan gebeuren als politieke richtingenstrijd voor de mensenrechten gaat.
Het herdenkingscentrum is ingrijpend opgeknapt, mooie foto’s zijn in een prachtig gebouw te bezichtigen. Het is er druk, dus als een muzikant met vreselijke herrie zich op het herdenkingsterrein laat horen kan niemand dat waarderen. Na een kwartier pingelen is hij weer weg. Die muzikant is wellicht het symbool van wat er de laatste jaren met de muur gebeurd is. Vroeger een draconische scheiding waar met respect over werd gesproken, nu de eerste toeristenattractie van de stad. Overal verkoopt men muurprullaria in de vorm van namaakbeton met een kleurtje, of allerlei muurtjes, ansichtkaarten, Trabantjes en heel veel goedkope drukwerkjes. Een meer respectvolle plek is de boekhandel die bij de herdenkingsplek hoort. Hier geen troep, maar zelfs een wetenschappelijke afdeling. 2016-0720 050 S-BAHN brug LiesenstrasseVerderop langs de muur fietsen we onder de S-Bahn overgang in de Liesenstrasse. De moderne S-Bahn heeft een eigen brug, dat is maar goed ook, want de brug ernaast, die sinds13 augustus 1961 buiten gebruik is, is nagenoeg doorgeroest. Een mooi trapje voert  de spoordijk (was tevens een stuk muur) op en zorgt ervoor dat je ook van boven de brug kunt bekijken. Zo te zien is dit ding geen lang leven meer beschoren, het is echter de vraag wie het eerste is, de roest of de slopershamer.

In de Kielerstrasse staat nog steeds de wachttoren omgeven door flats. Je vraagt je af hoe de bewoners over dit uitzicht denken. De toren is privé-eigendom van de broer van Günther Liftin, die nog steeds getraumatiseerd en boos is op wat er in 1961 met zijn broer gebeurde toen die probeerde te ontsnappen uit de benauwde DDR. Verderop, langs de oude Nordhafen ligt het Invalidenkerkhof. Stukken muur met witte wand (kun je vluchtelingen makkelijker doodschieten) staan her en der op dit kerkhof. 2016-0720 074 MUUR(1) tot Schilling BrückeIk ontwaar oude graven, onder andere van Generaal Hasse die zowaar in 1942 in zijn eigen bed is overleden.  

Bij de regeringsgebouwen een paar kilometer verderop een ander herinneringsplekje. Hier heeft de Bondsregering een eigen tuintje met muur en Spaanse ruiters. Dit geeft een beter inzicht in hoe het was dan in de Bernauerstrasse, uiteraard hier geen toeristen want de ijsman ontbreekt.

Treurnis kom je tegen op de Potzdammerplalz, een namaak Oost Duitse grenswacht staat voor stukken muur die volgeplakt zijn met kauwgom. Gelukkig verderop op dezelfde Potzdammerplatz iets dat in alle vrijheid gevierd wordt, een tiendaagse Querdays waar homo’s, Lesbiennes en wat er nog meer op dit gebied is hun 10-daagse feestje vieren, hun motto: „Zusammen Stehen Grenzenlos“.

Het kan overigens erger dan de smakeloze soldaat, ga naar Checkpoint Charlie en de poppenkast is volmaakt. Commercie en muur gaan dus hand in hand in Berlijn, dat heeft Axel Springer ook begrepen en op het naar hem vernoemde plein zien we een monument dat door deze mediamagnaat is opgericht. Het is een man met om zich heen verweesde stukken muur.

Overigens zag ik in een schoenenwinkel aan de Rathausstrasse zelfs stukken gipsen muur in de winkel hangen. Bij gebrek aan oude stukken van de 167 km beton wordt dit symbool van de gescheiden stad ook al als winkelversiering gekopieerd.

Zigzaggend langs de Spree eindigt dit eerste stuk nabij de Heinrich Heinestrasse. Deze straat met ooit een grenspost heeft haar naam ook na de Wende behouden.

2016-0720 119 COMMUNISME restanten FriedrichhainWat is beter, DDR keuken of Aldi? Ergens in Berlijn weet men het antwoord. Ze hebben beiden naast elkaar. Ostalgi lijkt aantrekkelijk maar de meeste Berlijners kiezen toch echt voor het grootkapitaal van de Aldi.

This entry was posted in Duitsland, Reizen and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.