DE IMPOSANTE ARCHITECTUUR VAN HET OLYMPISCH STADION

2016-0725 06 BERLIJN Olympiastadion


In 1936 gebruikten de nazi’s  de Olympische spelen als propaganda-evenement voor hun zieke ideeën. Deze geschiedenis en bombastische architectuur maken een rondwandeling door het stadion tot een toeristische attractie.

Net als andere gebouwen uit de nazi-tijd is het theatraal.  Massieve en zware bouwmaterialen zorgden ervoor dat het stadion een statische en gesloten uitstraling heeft gebouwd voor een duizend jarig rijk. Albert Speer, was niet de architect die het stadion heeft ontworpen, maar heeft er met de bombastische pilaren wel een Romeinse arena van gemaakt. en daarmee precies wat Hitler met het Olympisch Stadion voor ogen had verbeeld. Dat bombastische begint overigens al bij de S-bahn, er is hier sprake van totaalarchitectuur die doorloopt tot achter het Maifeld.

2016-0725 13 BERLIJN Olympiastadion
Er was al een stadion voor de eerdere geplande Olympische Zomerspelen van 1916 in Berlijn, die konden door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog niet door gaan. Daarin was plaats voor  40.000 bezoekers, maar moest plaats maken voor het nieuwe stadion waar 100.000 bezoekers inpassen. Dat het stadion niet ovaal is, maar aan één kant geopend, is een verwijzing naar stadions uit de klassieke oudheid. Een groot deel van de bezoekers had zo via de opening zicht op de Führerturm, waar de Olympische vlam brandde. Hier stond voor die tijd het grootste stadion ter wereld. (Hitler was trouwens ontevreden hij vond het stadion tijdens de bouw al te klein) 2016-0725 69 BERLIJN Olympiastadion klokkentoren


Op 1 augustus 1936 werden de Spelen geopend. Toen de eerste medailles door Duitse sporters werden binnengehaald, wilde hij ze publiekelijk feliciteren.Dat mocht niet, of alle spelers feliciteren, óf geen van allen, dus geen onderscheid maken tussen ras, geloof en kleur. Uit angst dat hij een Jood of donker persoon zou moeten feliciteren, paste Hitler in zijn geheel. Het Duitse team incasseerde de meeste medailles, maar ook de internationale media sprak lovend over de organisatie in het ‘nieuwe Duitsland’. Hierdoor werden de spelen voor nazi-Duitsland een geslaagd propaganda-evenement. Weinigen doorzagen het tolerante masker dat Duitsland opzette, toch ook hier atleten die niet gingen. Anderen hebben er jarenlang nog last van gehad. Echt eerlijk ging het ook niet. Instituten als “het Olympisch commitee doen mij dan ook altijd gruwelen.  Zo haalde Arie van Vliet goud op de tijdrit. Op de sprint haalde hij zilver achter de Duitser Ton Merkens die Van Vliet had gehinderd. Maar in plaats van een diskwalificatie mocht Merkens zijn goud houden en kreeg hij enkel een boete van 100 mark. De Nederlandse zwemster 2016-0725 26 BERLIJN Olympiastadion
Rie Mastenbroek speelde een belangrijke rol in de dameszwemploeg. Zij won de 100 en 200 meter alsmede de 4×100 meter vrije slag en werd tweede op de 100 meter rugslag. Achteraf vond ze zichzelf als 17 jarige te naief en had ze spijt van haar deelname. Haar medailles verkocht ze in 1963 voor een goed doel In 2004 werd het stadion deels overdekt en kreeg het de blauwe atletiekbaan. Hoewel er nu nog maar 75.000 toeschouwers in kunnen is en blijft het geheel indrukwekkend.

Zwembaden en sportvelden bekijken liggen in de directe omgeving. Aan de achterkant kijk je uit over het Maifeld met ene paar onbegrijpelijke paarden beelden.

Na het Olympisch stadion gaan we uiteraard ook naar de Glockenturm .
Dat is overigens geen gewoon gebouw, maar een restant nazi-tempel. Eng en naargeestig, groots en imposant. De klokkentoren werd in de oorlog zwaar beschadigd, net goed lijkt mij. De huidige toren is een kopie met snelle lift.

Vooral de Langemarckhalle op de eerste verdieping van de Glockenturm is indrukwekkend om te zien. In de galerij worden de soldaten geëerd die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het front bij het Vlaamse Langemark om het leven zijn gekomen. In zwart geschilderde stalen schilden staan de namen van de regimenten die er vochten en in de muren staan gedichten waarin de heldenstatus  wordt geprezen.
Langemark is een leugen om jonge soldaten luid zingend aan te geven dat er niets mooiers is dan te sterven voor het vaderland. Bij Langemark zijn echter veel soldaten gesneuveld omdat de jonge vrijwillige scholieren en studenten slecht waren getraind en niet waren opgewassen tegen de ervaren Britse soldaten. Ook hier weer de imposante architectuur met mysterieuze trappen en hallen. Boven op de toren heb je een mooi uitzicht op Berlijn, de Teufelsberg, Waldbühne, Brandenburger Tor en het Olympisch stadion van boven zijn prachtig te bewonderen.

24 juli 2016

FOTO’S

This entry was posted in Duitsland, Reis foto's, Reizen and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.