ATHENEUM EXTRA krijgt les vanuit Ethiopië

imageKlas 3A uit Zuidlaren kreeg les vanuit Ethiopië. Met behulp van Skype werd verbinding gelegd met Semera, de hoofdstad van de provincie Afar. Patricia Koops ondersteunt daar lokale onderwijsinstellingen. In Semera, een nieuw gebouwde provinciehoofdstad, wonen ca. 3000 mensen die overwegend een Islamitische achtergrond hebben. Na een goede voorbereiding konden de leerlingen vragen stellen over haar woonplaats, het klimaat, eten, water en de mensen. Hoofdthema was de wereld van de Islam, veel vragen gingen daar dan ook over. Patricia wist tot tevredenheid van de leerlingen een goed inkijkje te geven in een wereld 6500 km verwijderd van de onze.
Hoewel het idee simpel lijkt om via Skype contact te leggen, was het bijzonder dat op het moment dat de les begon we contact hadden. Naar zeggen van mevr. Koops laten elektriciteit, internet- en watervoorzieningen het regelmatig afweten. Eerder die dag zag het er dan ook niet naar uit dat het zou lukken.
Zoals te verwachten gingen de eerste vragen over het klimaat. Op het moment dat de leerlingen met haar in contact traden was het ruim 38 graden in Semera. Dat viel mee, vergeleken met de hitte van enige dagen ervoor. Toen was het 44 graden. Huis, bed en waar je ook bent zijn zo warm dat het soms niet te verdragen is. ’s Nachts koelt het af tot hooguit 18 graden.
Volgens Patricia is Ethiopië een tolerant land, maar door recente gebeurtenissen, waarbij 30 Ethiopiërs zijn vermoord door IS, maar ook door verkiezingsperikelen is het er momenteel onrustiger.
De flora en fauna in het land is zeer divers. Door droogte ziet het er in de omgeving van Semera kaal uit. Via de Skypeverbinding konden we dat zien op het moment dat ze met haar laptop naar buiten liep.
Ethiopië is een snel groeiend land. In de laatste 28 jaar is de bevolking gegroeid van 33,5 miljoen naar bijna 90 miljoen mensen. Hierdoor is het een enorme uitdaging voor de overheid om alle nieuwe Ethiopiërs van voedsel, een huis en onderwijs te voorzien. Patricia Koops is in Ethiopië om de snel groeiende scholen te ondersteunen.

This entry was posted in ICT, Nederland, Onderwijs and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.