HINENILOOP, eenzaam met een hap insecten

Route HINENI loop

Ik ben niet zo van lopen voor het goede doel. Het maakt me niet zoveel uit wie het organiseert, als de loopervaring maar mooi is. Wel word ook ik week als ik lees wat de stichting doet die deze loop organiseert. Stichting Hineni (Hineni is Hebreeuws, en komt uit Genesis 22:1. Het is het antwoord van Abraham als God hem bij zijn naam noemt. “Hineni, zie hier ben ik) verleent steun aan ouders of verzorgers van mensen met een verstandelijke beperking door tijdelijk logies te verlenen. Een verblijf bij Hineni zorgboerderijen, er zijn er twee, kan variëren van enkele uren tot een week. Een goed doel waarmee ik dus geen enkele moeite heb en de loop langs het Reitdiep
is gegarandeerd mooi. Jaren geleden liep ik hier met mijn beste loopvriend Peter Modderman. We oordeelden over de organisatie zoals we dat altijd deden.
Wij waren beiden bestuursleden van het Loopcircuit Stad en Ommeland en konden het beoordelen van de organisatie elders niet nalaten. Hineni viel zwaar door de mand, halverwege bij Garnwerd stond de brug open. Voor lopers is dat een bijna traumatische gebeurtenis. Wel waren wij er allebei van overtuigd dat hardlopen langs het Reitdiep tot de betere ervaringen behoort. Helaas is Peter er deze keer niet bij, hij is ernstig ziek.

Na afloop van mijn 5 mijl stuurde Geert Houtman mij een vermanende mail: Als je gaat lopen kijk dan goed in de kalender, meestal begint de wedstrijd met een kinderloop. Stom genoeg niet opgelet, dus was ik er ruim een uur te vroeg. Door een afspraak later op de middag zou ik onverrichterzake naar
huis moeten. Artemislid Anke Bijma vond het sneu voor de organisatie en voor mij, dus opperde ze dat ik maar vast van start moest gaan op het moment dat de kinderloop begon. Zo kon het gebeuren dat ik tussen 5- en 6-jarigen (gelukkig ook enige ouderen) op het startschot stond te wachten. Precies om 14.30 uur vertrokken we vanaf Hekkum, het terrein van de zorgboerderij.

Vooral de zeer kleine lopers deden een ren-je-rotje. Na amper 200 meter liep ik de meesten alweer voorbij. Een paar groteren waren hardnekkiger, ik kon ze net niet passeren alvorens ze terugkeerden bij het 300 meter punt. Daar er ook gestart was voor de 3 km loop bleven een paar lopers op deze route. Tot hun keerpunt op de 1 ½ km kon ik ze met enige moeite voor blijven. Verbaasd keek de man bij het
keerpunt naar mijn doorloopmanoeuvre. Ik was inmiddels bij het Reitdiep en moest de weg alleen voortzetten. De keersluis van Wetsingerzijl kwam al snel in zicht. Twee mij tegemoet gelopen lopers hebben zeker opgekeken van mijn eenzame loop met startnummer. Wetsingerzijl is weer helemaal opgeknapt. Na jaren treurig en vervallen te zijn geweest hebben provincie en de raad van Winsum
gelden beschikbaar gesteld om deze plek in oude glorie te herstellen. Na de Raken, een gekke slinger langs het Reitdiep, zie je in de verte al weer Garnwerd. De borden langs de weg brengen mij enigszins in verwarring, er staat mijl maar bedoeld worden kilometers. Onderweg vraag ik me af welke mijlen men
bedoelt. Hopelijk niet de Pasma mijlen. Jarenlang was de afstand bij de Groninger 4 mijl te kort voor een mijl. Bij mij is het daardoor nauwelijks mogelijk de echte mijl in te schatten. De huidige 4 mijl is 6667 meter, dus is een vijf mijl loop langer, zeg 8646 meter. Of dat hier ook geldt voor deze mile passuum oftewel de duizend Romeinse dubbelpassen is nog maar de vraag. De brug bij Garnwerd is een eenvoudige hindernis. Ik loop eenzaam door het dorp.Uiteindelijk kom ik in Krassum waar de firma Nooren de scepter zwaait. De afslag naar de andere brug over het Reitdiep komt maar niet in zicht. Als ik een bord 6 zie wil ik er afslaan, bijna was ik de oprit van een boerderij met nummer 6 opgelopen. De muggen en vliegen bivakkeren volop op de route, menig keer krijg ik een eiwitshot dankzij een hap insecten. Doorrennend over de Oostumerweg passeer ik een loopster die ik eerder nabij Wetsingersluis zag. De prachtige brug over het Reitdiep passeer ik op het juiste moment. Een Duits pleziervaartuig vaart net weg.

Het is nu nog 1 ½ km alvorens Hekkum in het zicht is, ik passeer er uiteindelijk na 44 minuten en 47 seconden de eindstreep.

This entry was posted in Hardlopen, Sport, Winsum and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.