DIFTAR, reactie op raadsbesluit

imageIn de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie heeft de raad ingestemd met DIFTAR. Dit gedifferentieerde vuilnisophaal tarief zal inwoners belasten voor het aantal keren en het gewicht van de opgehaalde vuilnis. Hoewel het een eerlijk systeem lijkt zitten er veel nadelen aan. Deze zijn vooral van milieutechnische en sociale aard.

Deze week ontving ik van een bewoner uit Baflo een mail waarin de man zijn verontrusting over het vuilnisbeleid aan gaf. Argumenten waarmee wij onze Groen Links wethouder ook herhaaldelijk mee hebben bestookt.

Hieronder de reactie:

Ik heb vernomen dat de gemeente Winsum overgaat tot het inzamelen van huisvuil naar gewicht. Daar ben ik echt niet blij mee. Nu is er nog geen zwerfvuil in de gemeente Winsum, maar dat zal door de invoering van Diftar hand over hand toenemen. De gevolgen zijn verder, dat je nu anderen opzadelt met het vuil uit de gemeente Winsum.
Opsomming gevolgen van invoering Diftar:

  • Nachtvissen is in. In het van Starkenborghkanaal zijn duizenden vuilniszakken gevonden. Die worden ’s avonds of ’s nachts in het water gegooid.

  • Op de vraag aan een oude vrouw waarom zij geen huisvuil in leverde zei ze: Mijn zoon neemt het altijd mee naar Bedum want daar kost het niks.
  • Heel veel mensen raken hun vuil ergens anders kwijt. Mensen nemen het mee naar hun werk en gooien het daar in de container. Of achter de benzine-pomp van Shell bij de Witte Molen staat ook een container. Er zijn daar ook genoeg grote prullenbakken. Een draagtasje met huisvuil gaat er zo in.
  • De papiercontainers van muziekverenigingen zijn gewild. Nu zijn er al mensen uit andere gemeenten die hun grofvuil daar ’s avonds ingooien, verpakt in grote dozen.Dat zal alleen maar toenemen.
  • Mensen zijn erg vindingrijk om hun vuil zonder kosten kwijt te raken.
  • Er zal minder vuil worden aangeboden, maar waar blijft dan het vuil dat er voorheen wel was?
  • Mensen zullen ook hun straat voor bij de weg niet meer aanvegen, want dat is allemaal gewicht.
  • Mensen zullen veel meer etensresten door het riool spoelen. Dus het riool zal meer vervuild worden.
This entry was posted in Politiek, Winsum and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.