WINDOWS 8 OP SCHOOL

imageWindows 8 is de nieuwste versie van het Microsoft besturingssysteem. Vermoedelijk komt deze software in 2012 uit. Microsoft heeft vorige maand een bèta versie online gezet die je kunt downloaden en uitproberen. In dit artikel zullen we een globale uitleg geven wat je kunt verwachten van Windows 8 en wat de mogelijkheden zijn om Windows 8 te laten draaien op school.

Windows 8 is nog volop in ontwikkeling.
imageWat vaststaat, is dat er een ingebouwde ondersteuning komt voor USB 3.0. Voorts wordt ook het beheer van bestanden aangepast: bestandsoverdrachten en -conflicten worden zichtbaar in één venster. Dit overdrachtsvenster geeft daarnaast meer detailoverzicht. Overdrachten van bestanden zijn te pauzeren. ISO-bestanden en virtuele harde schijven zullen vreemd genoeg standaard als virtuele schijf in zet baar zijn. Vreemd omdat werken in de cloud ook belangrijk is met deze versie van het besturingsprogramma. Windows verkenner krijgt een ribbon (lint) in plaats van de bekende menubalk. Het lijkt daardoor meer op wat we in Microsoft Office 2007 en 2010 kennen.
De bedoeling is dat het tabblad “Home” de meest gebruikte functies bevat. Windows 8 krijgt ook wat we een app store noemen, daarmee kan een gebruiker software aankopen en downloaden.

START
Wimageanneer je Windows 8 opstart, kom je in een Metro-interface omgeving wat ook het startmenu is. De nieuwe interface van Windows 8 is gebaseerd op Metro: een stijl die Microsoft ontwikkelde voor onder andere de Zune HD-mediaspeler en die ook in het Windows Phone 7-besturingssysteem zit. De naam Metro slaat op vormgeving die gebruikt wordt in het openbaar vervoer, zoals vliegvelden en metrostations. Deze stijl gaat uit van de gedachte “less is more”. De Metro-omgeving ziet er in vergelijking met andere interfaces eenvoudig uit. Microsoft legt dan ook de nadruk op vormgeving en inhoud. In Metro kom je haast nooit menubalken en contextmenu’s tegen, wanneer dat wel zo is dan zijn deze vaak onder een knop verborgen.
Daar Metro veel lege ruimte heeft en de teksten ver uit elkaar staan, heeft Microsoft de Live Tiles in het leven geroepen. Deze gekleurde vlakken zijn dynamisch en kunnen zowel plaatjes als tekst weergeven. De homescreens van Windows Phone 7 en Windows 8 bestaan uit deze tiles.

Het startmenu bestaat dus uit Live Tiles (tegels), die je overigens zelf kunt aanpassen. De Metro-interface laat je in één oog opslag de informatie zien die belangrijk voor je is. Dit is enorm handig, want je hoeft hebt direct toegang tot je eigen apps en programma’s. Je hoeft je niet meer te herinneren waar dingen staan. Net als in Windows 7 kun je via de startknop op naam zoeken naar apps en programma’s, alleen zie je pas een zoekbalk wanneer je begint te typen.

OP SCHOOL
Je kunt je startscherm verpersoonlijken met snelkoppelingen van je favoriete onderdelen. Dit geeft een schoolorganisatie ook de mogelijkheid om voor de leerlingen een algemeen start scherm op te zetten. Het voordeel hiervan is dat het overzichtelijk is en de gebruikers met één druk op de knop het programma starten dat ze nodig hebben.
Vreemd is het we dat nadat je applicatie start, in de bèta versie nergens een optie zit om deze weer uit te schakelen. Hiervoor moet je Taakbeheer starten. Het is te hopen dat Windows daar nog verandering in gaat brengen.

Wanneer je Windows 8 start, kun je zowel inloggen met een lokaal account, als met je live account. Zo kunnen leerlingen op een school met Live@edu inloggen met hun school account bijvoorbeeld, jenaam@jeschoolnaam.nl. Microsoft wil binnen Windows 8 Skydrive integreren. Met Skydrive kun je je bestanden weer in de Cloud opslaan. Al met al betekent dit dat je bestanden opslaat op het internet. Wanneer je dan inlogt met je live account kun vanaf elke computer bij je bestanden. Een ander voordeel voor een school is dat Windows 8 Skydrive gaat integreren. imageHierdoor sla je je bestanden direct op je live account op. Helaas is deze Skydrive optie nog niet geïntegreerd in de preview van Windows 8.

Binnen Windows 8 kun je allerlei applicaties installeren. Zo kun je ook social media apps installeren. Deze apps kunnen in Windows 8 met elkaar communiceren. Dus als je een paar foto’s wilt versturen via email en ze staan op verschillen plaatsen zoals Facebook, Flickr of op je harde schijf, kun je ze makkelijk uitzoeken en verzenden, omdat Windows 8 ze allemaal kan laten zien in een ruimte.

Het is nog niet duidelijk hoe alles precies zal worden, maar het zeer snelle opstarten en de makkelijke interface zijn voor de school een winst.
Met Metro ziet het er naar uit dat Windows 8 een geduchte concurrent van Apple gaat worden. Wie nu nog geen Live@edu of straks Office 365 heeft kan zichzelf wel eens te kort doen. Kortom dit nu nog snelle besturingssysteem kan voor het onderwijs erg gunstig uitvallen.

Aad van der Drift en Klaas Anne de Jong

SYSTEEMEISEN

Windows 8 (32-bit)
Processor 1 GHz
1 GB RAM-geheugen
16 GB harde-schijfruimte
Grafische kaart met DirectX 9-ondersteuning
Multitouch-scherm (optioneel)

Windows 8 (64-bit)
Processor 1 GHz
2 GB RAM-geheugen
20 GB harde-schijfruimte
Grafische kaart met DirectX 9-ondersteuning
Multitouch-scherm (optioneel)

LINKS
download beta: http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/apps/br229516

This entry was posted in ICT and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.