STEM OP MOLEN DE DAVID

foto-molenprijs-dedavid-molenaarUniek of zot, zo wil ik het noemen. Want wie bewaart er nu een molen in zijn schuur?
In Winsum woont zo iemand, Piet Groot. Niet tegen een wiek aangelopen, maar behept met een cultuur-historisch gevoel heeft deze molenliefhebber al vele jaren de kleine industriemolen David onder zijn hoede.

Waarom is deze molen nu zoveel anders dan de anderen. Dat is simpel, dit is een de laatste kleine industriemolens die als aandrijfmogelijkheid gebruikt werd bij kleine bedrijven.
Zaagmolentje “de David” dreef in Thesinge een lintzaag en een slijpsteen aan, werd echter niet gesloopt, maar opgeslagen.
De David is dan ook een unieke molen, het is de enige zaagmolen van deze grootte die er nog over is.

De molen moet gerestaureerd worden en in het Groningse Openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum herplaatst, compleet met zelfzwichting en een ondervierkant met lintzaag en slijpsteen.
Uitgangs jaar van de restauratie is 1900.

Rond 1890 werd dit molentje gebouwd door Groninger molenmakers om zelfzwichting uit te proberen. Na de invoering van dit succesvolle wieksysteem, werd dit molentje in 1894 tot zaagmolen ingericht. Door de komst van elektriciteit werd het na 1934 niet meer gebruikt. De David is in zijn huidige toestand tijdelijk te zien in het Hoogelandmuseum te Warffum..

De David dingt mee naar de Bankgiro Molenprijs van 50.000 euro van de Hollandsche Molen.
Tot 28 september kan iedereen zijn stem op molen De David uitbrengen.

stemKlik op nevenstaande knop

Met uw belangrijke stem kunnen we deze unieke zaagmolen restaureren en plaatsen in de historische omgeving van het openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum.

 

Filmpje van de molen zoals die geplaatst werd in Warffum, deze film is gemaakt door Sarah Stiles.

This entry was posted in Winsum and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.