MOLEN DE DAVID, DERDE MOLEN IN WINSUM

2011Een buurman vertelde mij vandaag dat er niet twee, maar drie molens in ons dorp staan. Ik dacht altijd het voorrecht te hebben gehad om vanuit mijn studeerkamerraam alle molens van ons dorp te overzien. Helaas is dat in elk geval de laatste elf jaar niet zo geweest.
Er is in  Winsum een derde molen en die staat ruim 11 jaar opgeslagen in een loods aan de rand van het dorp.

Eeuwenlang werden in Nederland industriemolens gebruikt, ook bij kleine bedrijven. Deze kleine molens verdwenen geruisloos.
Zaagmolentje “de David” dreef in Thesinge een lintzaag en een slijpsteen aan, werd niet gesloopt, maar opgeslagen in een Winsumer loods. De David is een unieke molen, het is de enige zaagmolen van deze grootte die nog over is.

Mijn buurman wil de De David restaureren en in het Groningse Openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum in de staat van rond 1900 herplaatsen, compleet met zelfzwichting en een ondervierkant met lintzaag en slijpsteen.

1932Rond 1890 werd dit molentje gebouwd door Groninger molenmakers om zelfzwichting uit te proberen. Na de invoering van dit succesvolle wieksysteem, op vele molens in het noorden van Nederland, werd dit molentje in 1894 tot zaagmolen ingericht en na de aanleg van elektriciteit kwam het in 1934 buiten gebruik. De David is in september –tijdelijk in de huidige staat te zien in Warffum, op zijn hopelijk toekomstige plek.

Waarom hopelijk? Wel mijn buurman heeft De David aangemeld om mee te dingen naar de Bankgiro Molenprijs van 50.000 euro van de Hollandsche Molen.  
Nu komt het, tussen 1 en 28 september a.s., kan op www.molenprijs.nl , een website van de vereniging de Hollandsche Molen, gestemd worden. En dat laten we dit unieke monumentje niet passeren.

Bekijk ook www.molendedavid.nl, deze website heb ik vanmiddag gemaakt voor mijn molenminnende buurman. 

This entry was posted in Winsum and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.