ARCADE de naam

Arcade LondenWaar komt nu de naam Arcade spel vandaan? Het is en heel bijzonder begrip, vele mensen weten wat je bedoelt, maar hebben geen idee wat het is.
Vandaag was ik druk doende een stukje te bewerken van het nieuwe Gamemaker boek. Voor zover ik het nu kan zien kan dat wel eens het kennismakingsboek met game-maker worden voor heel veel scholieren.
Met groot gemak spreken wij over Arcade alsof het een zelfstandig naamwoord is.
Het begrip Arcade komt echter van winkelgalerij. In de 19de eeuw verschenen in het sjieke Londense Mayfair, de eerste winkelgalerijen van Europa. Deze winkelgalerijen (ze worden nog steeds arcades genoemd ) werden populair en vonden navolging in de rest van Europa. De eerste arcades liggen dichtbij elkaar in dit luxe gedeelte van Londen. De winkelgalerijen zijn bezienswaardigheden op zich en op regenachtige dagen is het leuk er droog te shoppen of rond te kijken.De naam Arcade komt weer van zuilengalerij. Arcades zijn zuilen, wie door zo’n winkelgalerij loopt ervaart dat snel.
 
De eerste populaire arcadespellen waren vroege pretparkspellen en muntslikkende flipperkasten. Deze vroege vermaak machines verschilden in zo verre van hun de huidige elektronische machines, omdat zij van hout werden gemaakt en ze hadden  een mechanische weergave van het puntenverloop. Halverwege de jaren 70 schakelden de meeste flipperkastproducenten over op het gebruik van vaste elektronica voor zowel de spelverrichting als het puntenverloop.

Het door Atari, ontwikkelde Pong was een van de eerste muntslikkende (video)computerspelletjes.  Pong bleek erg populair. De speelhal kwam door die elektronica snel op en de machines stonden ook overal los in winkelcentra of op straathoeken, zelfs in restaurants, kruidenierswinkels en cafés.

De populairste arcade spellen uit die tijd waren: Pong (1973)  Space Invaders (1978), Pac-Man (1980), Donkey Kong (1981) en Tapper (1983).

This entry was posted in ICT and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.