NOT 2011

Elke twee jaar vindt in Utrecht de NOT plaats. NOT is een beurs voor het onderwijs. De doelgroep is te karakteriseren als ” iedereen die iets met onderwijs van doen heeft”. De laatste jaren is er een duidelijke voorkeur voor ICT gerelateerde zaken. Van digibord tot digimeubel, van schooladministratie tot ELO. Doordat schooljuffen de woensdag volop bezoeken is dit meestal de drukste dag. Ik was in 2009 op zo’n woensdag en heb me toen hogelijk verbaasd over wat ik zag. Niet alleen de dames uit het basisonderwijs, maar ook zeker heren van het voortgezet onderwijs maakten van een dagje beurs een pennenrally. Uit de pennenbak van Kennisnet zag ik paarse pennen met handen tegelijk verdwijnen. Dit jaar koos ik een andere dag om te gaan, de donderdag. Ook wilde ik niet meer zoals toen aankijken tegen soms toch wel heel vermoeide standhouders en verveelde collega’s. Dit keer besloot ik op de stand van Kennisnet te gaan staan. Ik ging niet de werkers in het onderwijs bezoeken, het onderwijs zou naar mij komen.


Na in een paarse polo te zijn gestoken kregen we eerst instructie van Kennisnet over hoe ons te gedragen. De informatie was helder en logisch. Geen kauwgom, geen mobiele telefoon en maximaal 7 minuten per beursbezoeker. Vooral met dat laatste had ik nogal eens moeite. Ik raakte meerdere keren met collega’s in zeer boeiende gesprekken. Mensen die net als ik graag over school en onderwijs en vooral ICT praten. Leuk was het dat ik ze kon laten zien wat sommige programma’s uit het kennisnet portfolio doen. Zelf ben ik nogal gecharmeerd van Leraar 24.  Met Leraar 24 lukt het redelijk goed  om inzicht op het onderwijs te krijgen. Wie wil weten wat er plaats vindt in de scholen raad ik dan ook aan de betreffende website te laten zien. Er zijn meer programma’s waar ik een paar keer vragen over kreeg die ik niet verwachtte. Ik denk daar bijvoorbeeld bij aan Teleblik, twee docenten wilden graag samen met mij hands-on zien wat je er nu mee kunt op school en thuis.
Ik gebruikte daarvoor de aanwezige presentatie PC. Jammer dat de stand gene zitplek had. Je zou graag samen met iemand op een stoel zitten en er samen me werken. Zien is immers begrijpen. Wellicht ook een tip voor de stand inrichting over twee jaar. Een grote mooie werkplek waarop je samen aan de slag kunt. 
Ik liep in mijn ruim twee uur durende pauze uiteraard ook zelf over de rustige beursvloer. Het leek er rustiger dan de voorgaande jaren. It’s learning had zelfs een heel krappe stand. Slim kon ik nergens  vinden. Met de mensen van de Apple stand had ik een goedgesprek, de Abop wist mij niet te strikken als lid, Schoolmaster sloeg ik over.
Bij Ncomputing kwam ik een mooi beeldscherm met geïntegreerde pc tegen. Bij Hitachi een led beamer waarvan de lampen 10x zo lang meegaan. Op de Jaarbeurs kun je wel internetten, de login is hier net als het wachtwoord: jaarbeurs. In tegenstelling tot de Bet eerder deze maand zag ik echter geen internettende docenten.

In de tweede ronde  op de beursvloer was het een stuk rustiger dan de eerste. Er was zelfs tijd om met mensen van Kennisnet zelf te praten. We vonden de NOT rustiger dan voorheen, uiteindelijk bleek het bezoekersaantal dan ook 15.000 lager te zijn dan 2 jaar ervoor (nu 45.000 i.p.v. 60000 in 2009). De tweede eindigde ook met het einde van de beursdag. Wel werd ik nog even geïnterviewd door een paar leerlingen. Kennisnet had namelijk ook kinderen van een basisschool op de beursvloer, niet zo gek want daar doen we het ook voor.

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157625851186135″]

This entry was posted in ICT and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.