Skoolmate 2.0 – Degelijk Tosti-ijzer voor school


Skoolmat 2.0
Wat goed is voor het PO kan ook geschikt zijn voor het VO. Een goede reden om voor die categorie eenSkoolmate eens stevig aan de tand te voelen. Eerst eens wat algemene kenmerken van dit bijzondere netbook. De Skoolmate is namelijk een sterke laptop, schok- en waterbestendig en daarmee een redelijk ideale en vooral stevige machine. De robuuste bouw kan …

… voor de tas van slingerende pubers niet degelijk genoeg zijn. De werking is die van een gewone laptop, waardoor bij verstandig gebruik de Skoolmate redelijk storingsvrij zal zijn. In de SkoolMate zit een Intel® processor waardoor deze lijkt op een pc maar dan iets langzamer. De draadloze technologie werkt erg soepel en is onder Windows 7 eenvoudig overal aan te passen.

Erg mooi is het draaibare Touch screen, je kunt er zelfs redelijk op schrijven. De 180 graden draaibare camera zit in de klep ingebouwd, een prachtige gadget. De prijs van de laptop ligt rond de 400 euro, voor een degelijk apparaat als dit niet bijzonder hoog.

Skoolmate 2.0Het netbook heeft een klein toetsenbord, niet echt prettig om mee te werken. Klein mag wel, maar dan moet er een bijzondere meerwaarde zijn, zoals een kleinere laptop. De bijgeleverde stylus, vervangt gelukkig dat lastige toetsen-bordje. Voor leerlingen met een tijdelijk handicap (gebroken arm of zo) zeer prettig. Als je het draaibare beeldscherm gebruikt kun je het zelfs gelijk gebruiken om op te schrijven. Allemaal erg mooi gedaan, mijn eigen Touch screen laptop (X2 van Dell) kan hieraan niet tippen. Een ander voordeel van de stylus is het formaat, de stylus is zo groot als en pen en voelt daarom erg prettig aan. Al probeer ik het intensief, de handschrift herkenning is zwak. Voor een beetje prettige tekstinvoer blijft het kleine toetsenbord noodzaak. Het scherm is volgens de fabrikant van materiaal gemaakt waardoor vieze vingers minder invloed hebben op de hygiëne. Het scherm is ook van hard materiaal gemaakt. Een ander (weliswaar niet goed controleerbaar) kenmerk, maar zeker niet onbelangrijk, is het waterbestendige toetsenbord.

Een ander bijzonder kenmerk is de schokbestendigheid. Volgens Skool (Intel) kan dit notebook van 70 cm vallen zonder al te veel schade en dat is dus schooltafelhoogte (toch maar niet geprobeerd).

De laptop gaat makkelijk een schooldag mee. De wel heel grote accu (daardoor is de Skoolmate ook zo zwaar) bevordert de draagbaarheid niet.

Skoolmate 2.0Toch heeft die draagbaarheid aandacht gekregen. Het lichtblauwe apparaat is aan de buitenkant voorzien van een handgreep. In eerste instantie lijkt dat niet erg zinvol, maar bij nader beschouwing zag ik een aantal leerlingen deze optie al snel gebruiken. De Skoolmateis namelijk mede door hen getest. Diezelfde leerlingen hadden al spoedig de twee knopjes in de gaten waarmee je snel door de pagina’s bladert. Heel handig voor een project met E-books. Want hoe je het ook went of keert, die mogelijkheid heeft een mooie toekomst voor het VO dat straks net als de basisscholen zal moeten schipperen met de leermethodes die gratis worden verstrekt. De Skoolmate lijkt dus wel wat op een E-book, maar dan iets lomper en zwaarder.

Gebruik in de klas:
Toen ik leerlingen vroeg welke associaties dit Netbook bij hen opriep kwamen er twee opmerkelijke antwoorden: een tosti-ijzer of een kinderlaptop van de Blokker. De meesten dachten eerst dat het een speelgoed laptopje was. Toen ik de slate optie liet zien en de handige draaibare camera waren er direct een paar vrijwilligers.

Geen van de leerlingen bekeek de vele applicaties die de Skoolmate rijk is. Wel werden de omvang van de harddisk en het besturingssysteem uitgebreid beschreven. (Windows 7 starter staat er op de sticker).

Het viel al snel op dat het toetsenbord voor leerlingen uit de tweede klas van het VO ook erg aan de smalle kant is. Dat was echter dan ook de enige wanklank die ik hoorde. De mini werd tijdens een lesuur getest en hoe positief men er ook over was, de testtijd was te kort. Derhalve krijgt een leerling de laptop een hele week mee en beschrijft zijn ervaringen. Wat te verwachten viel kwam echter niet naar voren:  kleur en vorm werden niet als kinderlijk maar eerder als praktisch ervaren. Zo leer je maar weer niet direct op het uiterlijk te letten.

Ik vroeg uiteraard aan een leerling hoe hij tegen de Skoolmate aankeek.
Hier het verslag van Peter (bovenbouw leerling).

Skoolmate 2.0De Skoolmate v2.0, is een kleine laptop met een touchscreen, speciaal gemaakt voor basisschool-leerlingen. Ik heb dit leuke laptopje een tijdje mogen uitproberen. Je kan er precies hetzelfde mee als een gewone laptop. Maar dan krijg je er nog een extraatje bij en dat is het touchscreen. Deze komt natuurlijk met leuke functies. Zo staat er software op waardoor je het scherm zo in een tekentablet veranderd. De uitgebreide teken-software heeft leuke functies waardoor je met bijv. pen, potlood, krijt, verfkwast, enz. kunt gaan teken. Dit uiteraard met de stylus die erbij zit. Omdat deze laptop is bedoeld voor de doelgroep 4 t/m 12 jaar, zit er ook een heleboel leerzame software op. Hiermee kunnen kinderen bijv. leren klokkijken, rekenen, spelling enz. Je kunt hierbij het touchscreen gebruiken, maar het kan ook gewoon met de muis. Nu heb ik er zelf e-reader software op geïnstalleerd. Dit leek mij een leuke extra functie aangezien het scherm alle kanten op kan draaien. Het lezen op het beeldscherm is prima te doen zolang de laptop maar op een tafel staat. Zodra je een e-reader wilt vast houden is deze functie niet praktisch, omdat deze veel zwaarder is dan een normale e-reader. Wat mij ook is opgevallen is de mogelijkheid is om er twee koptelefoons op aan te sluiten. Dat is erg handig als je samen wil werken op deze laptop. De laptop heeft een heel stevig ontwerp en heeft een extra bescherm laag. Daardoor is er niks aan de hand wanneer hij een keer van tafel. Dus hij kan wat klappen verduren.

Conclusie
De Skoolmate v2.0, is een hele leuke laptop, ook is hij heel robuust, ideaal dus voor kleine kinderen. Het draai-element van het scherm lijkt ook behoorlijk stevig en zal zeker lang meegaan. Voor het touchscreen moet je eigenlijk wel de stylus gebruiken, want met je vingers werkt het niet lekker. De stylus werkt prima. Maar mocht je het touchscreen niet gebruiken dan is het niet meer dan een gewoon netbook.

Aad van der Drift
Aad (docent Informatica, Aardrijkskunde en Maatschappijleer) is ict-coördinator op het Zernike College en verantwoordelijk voor de implementatie van ICT aldaar. Tevens adviseert hij scholen en instellingen over de op- en uitbouw van internet gerelateerde activiteiten zoals websites, mail en cloud computing. Zie ookavddrift.it.

This entry was posted in Recentie and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.