Live@edu, online oplossing voor het onderwijs

Vives maart 2010

imageLeerlingen, docenten en overig personeel binnen diverse onderwijsinstellingen maken al volop gebruik van Live@edu, een gratis online dienst van Microsoft. Het Zernike College in Haren startte bijna twee jaar geleden een experiment met de bèta-versie. Aad van der Drift, ict-coördinator op het Zernike College, is overtuigd.

Microsoft heeft Live@edu ontwikkeld als een exclusieve service voor het gehele onderwijs, van primair tot universitair. Wie alle mogelijkheden van Live @edu uiteen rafelt, ziet dat het bestaat uit drie hoofdgroepen: e-mail, samenwerken en communicatie. Bijzonder is dat die communicatie zowel via pc als mobiele telefoon plaats kan vinden. Een ander gunstig punt van Live@edu: de privacygarantie.

Leerlingen komen op school vaak beperkingen tegen die ze thuis niet hebben, denk aan de opslagcapaciteit voor bestanden of de omvang van de mailbox. Voor velen werkt de computer thuis dan ook beter dan op school. Met online software kan daar verandering in komen. Voor menig scholier of student is de 25 Gb documentopslag die hij of zij via Skydrive [gratis opslagruimte op Windows Live] krijgt, zeer aantrekkelijk; de 10 Gb mailopslag luxe.

Account for Live
Iedereen kan bij Microsoft een Windows Live-ID krijgen. Deelnemende Live@EDU scholen regelen dit zelf voor leerlingen en personeelsleden. Hiervoor is een overzichtelijke beheersomgeving aanwezig. Een Live-ID bestaat uit een naam en een wachtwoord waarmee iemand zich eenvoudig kan aanmelden op eigen account of internetsites en -services van Microsoft. Leerlingen en docenten met een school-Live-account kunnen deze ook voor veel andere diensten inzetten. Denk daarbij aan Live Messenger, MSN Music, Photosynth, gratis software en nog veel meer.

Email in Live@edu
Ruim 10 Gb mail opslagruimte is veel: leerlingen kunnen er volgens de huidige schattingen hun hele schoolperiode mee door komen. Op meerdere manieren is het mogelijk je eigen mail in te zien en te beheren. Ook kan mail met alle andere mailprogramma’s worden binnengehaald, het is dus niet perse nodig om Outlook te gebruiken. Het allermooiste is mail ontvangen via de Exchange instellingen. In Outlook vul je je Live-ID in en de rest gaat vanzelf. De mail staat op de server en wordt bij een harddisk crash weer in Outlook teruggezet. Het is in sommige gevallen jammer dat zelfs tegen betaling geen opslag te krijgen is, vooral voor grootgebruikers als de schooladministratie kan dat handig zijn.

In de webinterface kan een leerling zien dat hij of zij gebruik maakt van het schoolaccount. In de linkerbovenhoek kan een schoollogo staan. De mailomgeving kent overigens nog twee prettige zaken. Allereerst kun je heel eenvoudig alle deelnemers van Live@edu in de eigen schoolorganisatie vinden middels een eigen centrale schooldatabase. Erg handig voor communicatie. Gelukkig kun je ook nog je eigen contactpersonen toevoegen: die worden onder een andere mapnaam opgeslagen.
Voor wie in Outlook 2007 zijn contactpersonen goed bijhoudt, zijn die adressen ook op internet terug zien. Deze Exchange synchronisatieopties is heel handig, want zo hoef je niet je gegevens apart bij te houden.
Heel handig is de agenda, die net als bij mail en contactpersonen automatisch synchroniseert met een online omgeving. Die online omgeving is tevens een back-up voor mail, contactpersonen en de agenda.

Samenwerken met Live@edu
Hieronder verstaat men zowel online opslag en bestanden delen als het gezamenlijk bewerken van documenten.
Office Workspace, Skydrive en Live Spaces zijn de belangrijkste onderdelen waar je als Live@edu gebruiker mee samenwerkt. Genoemde programma’s hebben eenvoudige functies. Met Office Workspace kun je vanuit Office bestanden opslaan en eventueel delen. Een groot verschil met Windows Live Skydrive: dat is geschikt als opslag voor elk bestandtype. Om de groepen waarmee je wilt samenwerken een overzichtelijk platform te geven, kun je Windows Live Spaces zelf inrichten.
Met Office Workspace heb je overal toegang tot bestanden. Deze zijn op te halen vanaf vrijwel elke computer met een webbrowser. Workspace geeft opslag en toegang tot meer dan duizend bestanden. Deze bestanden kun je delen en zijn af te schermen met een wachtwoordbeveiliging. Daardoor bepaal je wie mag kijken en/of wijzigen. De bestanden zijn ook te openen en op te slaan in bekende Office programma’s als Word, Excel en PowerPoint. Hiervoor is wel een speciale aanpassing in bestaande Office programma’s noodzakelijk met de Office Live Add-in. Workspace is nog in de bètafase, dat wil zeggen dat verwerkingssnelheid nog wel eens te wensen over laat. Gezien eerdere ervaringen met online producten van Microsoft en vanwege de komst van de nieuwe Office 2010, mag aangenomen worden dat daar spoedig verbetering in zal optreden.

Skydrive heeft maar liefst 25 Gb gratis opslag, ruim meer dan menig USB geheugenstick. Ook hier is het weer mogelijk om bestanden te delen. Leerlingen kunnen zo samenwerken en bepalen wie er toegang krijgen tot gezamenlijke documenten, foto’s of programma’s. Voor een docent kan het heel aantrekkelijk zijn grote bestanden in zijn Skydrive ter beschikking te stellen. Een jammerlijke beperking is dat de omvang van die bestanden tot 50 Mb is beperkt. Ook voor Skydrive geldt dat het niet snel werkt, ook is de webversie nogal omslachtig.
De laatste manier van samenwerken die ik hier aanstip, is Windows Live Spaces, kortweg Spaces. Met Spaces kom je in een soort webpagina welke door de gebruiker zelf van een persoonlijk tintje is voorzien. Daarnaast kunnen ook onderdelen uit Live@edu in de Space staan. Zelf heb ik in mijn eigen Space een nieuwssite opgenomen. Dankzij Spaces kun je met anderen in een overzichtelijke omgeving samenwerken. Docenten kunnen een Space voor hun leerlingen inrichten. Naast de genoemde nieuwsdienst kan er meer in je eigen omgeving staan, denk aan een blog, gastenboek, groepsdiscussies, foto’s, muziek, video, enz.

Communicatie met Live@edu
Onder communicatiemiddelen verstaan we binnen Live@edu de mogelijkheid leerlingen dan wel docenten direct online te benaderen. Een eerste communicatieprogramma is Live Messenger. Dat is er in twee varianten, ten eerste als apart programma [gratis van internet te halen], ten tweede in de vorm van een een uitgeklede versie die in de Live@edu webomgeving zit. Wie op school niet wil dat chatten via die omgeving mogelijk is, kan Microsoft verzoeken dit te blokkeren. Bij onze school staan we het wel toe. Wellicht is het daardoor sinds een halfjaar rustiger in de mediatheek. Tot vijftien deelnemers kunnen tegelijk aan een chatsessie meedoen.
In de volwaardige chatruimte is het mogelijk online bestanden, foto’s of documenten te delen – ook praten en webcammen kan. In gedeelde mappen wisselt men eenvoudig grote bestanden uit. Een andere manier van informatie doorgeven kan met sms. Daarvoor moet een leerling zelf het initiatief nemen, de dienst is namelijk een betaalde service.

Windows Live is een blogeditor, en niet geschikt om echt documenten te maken. Het maken van een blog wordt nog steeds als iets lastigs gezien. Met de interface van Live Writer is het echter een peulenschil. Een zogenaamde WYSIWYG [What You See Is What You Get] editor stelt de gebruiker zelfs in staat foto’s uit de Skydrive te halen en te plaatsen. Ook landkaarten met een markeringspunaise kunnen in de blog worden gezet. De blog kan onderdeel uitmaken van Live Spaces.

Tot slot: hoewel de implementatie lastig is, heeft Live@edu financieel gezien grote voordelen ten opzichte van de eigen server of betaalde provider. Microsoft biedt het gratis aan scholen aan. Reken maar eens uit wat het zou kosten, als je alle leerlingen eenzelfde service zou bieden.

LINKS

This entry was posted in ICT, Vives and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.