e-tool 02 – Online werken met Photoshop

photoshopEen prachtige en veel gebruikte toepassing in het onderwijs is Photoshop (voor onderwijs nu tegen sterk gereduceerd tarief via Slim aan te schaffen.) Leerlingen zijn er steeds meer toe overgegaan om voor hun werkstukken en/of presentaties plaatjes van digitale camera’s of mobieltjes te gebruiken. Helaas is niet iedere jongere met de grootste fotografische gaven behept, dus wordt er nogal wat gephotoshopt om onscherpte, belichting, uitsnede en dergelijke aan te passen

Adobe plaatst, net als vele andere softwarefirma’s, haar programma online. Hoewel Photoshop express nog een Beta-versie is, is al iets heel moois te zien. Wie zich stoort aan het begrip Beta, moet wel snappen dat het meestal mooier wordt, kortom … zeker een reden om eens te gaan kijken bij Photoshop express.

Aanmaken account

 • Wie graag wil testen of er echt mee wil werken klikt hier.
 • Daar kun je je eenvoudig inschrijven. Let er op dat United States wordt selecteerd bij Country (leugentje om bestwil).
 • Vink de licentieovereenkomst aan en klik op Continue.
 • Om de pas aangemaakte account te bevestigen op de activatie link klikken (komt per e-mail binnen).
 • Voer nogmaals het e-mailadres en wachtwoord in, daarna is de account helemaal klaar om te gebruiken.
 • Klik op My Photos en vervolgens op Upload Photos om afbeeldingen toe te voegen aan een persoonlijk album.
 • Navigeer naar de map waar de foto’s opgeslagen staan.
 • Selecteer de afbeeldingen die in het album moeten komen (hou de Ctrl-knop ingedrukt voor meerdere foto’s).
 • Bevestig de keuze met Openen.
 • Vervolgens komt er een overzicht van de geselecteerde foto’s en kan de naam van een nieuw album worden gemaakt.
 • Klik op Upload. Afhankelijk van het aantal geselecteerde foto’s staan de afbeeldingen even later in het fotoalbum.

Gebruik
De foto’s komen terecht in digitale albums. Die kunnen gedeeld worden met de hele wereld of met collega’s, klasgenoten en vrienden (per e-mail). Albums zijn te bekijken in een klassieke lay-out. De gebruiker kan zelf bepalen hoeveel foto’s er per pagina zichtbaar zijn. Bij iedere foto is de beknopte EXIF-informatie te raadplegen, een bijschrift toe te voegen, een beoordeling toe te kennen of zijn sleutelwoorden (tags) toe te kennen. De albums zijn te bekijken als diashow met muziek waarbij veel mogelijkheden van Flash gebruikt zijn om er iets fraais van te maken.

Photoshop staat gelijk aan foto’s bewerken, in Photoshop Express ontbreken Edit-functies dan ook niet.

Een gebruiker kan:

 • automatische correctie toepassen
 • rode ogen verwijderen
 • bijsnijden
 • belichting of verzadiging aanpassen
 • foto’s retoucheren.

Verder zijn er geavanceerdere tools voor:

 • witbalans
 • hoge lichten
 • invullicht
 • verscherpen
 • softfocus.
 • Tenslotte kan hij kiezen uit zes effecten, zoals zwart-wit en vervorming.
 • Werken met lagen of selecties kan in de Express-versie niet; daarvoor is Photoshop.
 • Wel wordt er door Photoshop nu gewerkt aan Decorate, een programma waarmee hij de diverse effecten en tekst aan de foto kan toevoegen.

Bij elke bewerking komen verschillende variaties van de bewerking boven de foto te staan. Door de muis erop te houden lijkt het origineel al bewerkt. Klik je op een van de zeven voorbeelden dan wordt die toegepast. Elke afzonderlijke bewerking is gelukkig telkens ongedaan te maken. Wie meer nodig heeft dan de 7 voorbeelden kan middels een schuifbalk alles naar eigen hand zetten.

De functies die leerlingen het meest gebruiken met Photoshop zijn grotendeels aanwezig, al is Photoshop express zeker geen volledige vervanging. Wie goed met Photoshop kan werken en daar heel veel mee doet heeft onvoldoende aan Photoshop express.

Photoshop express biedt slechts 2GB ruimte, maar biedt samen met Facebook, Flickr, Photobucket en Picasa heel wat meer ruimte. Als je Flashplayer gebruikt draait het programma in elke browser op Mac, Windows en Linux.

naar website van ICT nieuwsVoorheen gepubliceerd op de website van onderwijs ICT nieuws: www.ictnieuws.nl

This entry was posted in Tools and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.