Route 16 Hoog Elten-Millingen 12,2 km

http://vddrift.com/wp-content/uploads/googlemaps/16-hoogelten-millingen.kml

imageHet is altijd een heel geregel als je een route van het Pieterpad wil gaan lopen. Je gaat immers van A naar B en als de auto in A staat moet je daar uiteraard weer zien terug te komen. Dit keer zou de auto naar Millingen worden gebracht. Millingen aan de Rijn ligt niet ver van Elten, dus besloten we eerst met de auto naar de voet en fietsveer te gaan en dan terug fietsen, daarna pas lopen, Herman rekende uit dat we op deze wijze sommige stukken van de route 4x te zien kregen. Samen met Herman ging ik dan ook na een zeer gemoedelijk en leuk ontbijt op het dorpsplein van Elten, naar het eindpunt .

Op de kaart leek dat eenvoudig, maar het fiets- en voetgangersveer is gemobiliseerd slechts tot op 2 km te benaderen.
We plaatsten de auto in eerste instantie op een gratis parkeerterrein, hetgeen door een vriendelijke etterbak (Campingeigenaar?) werd verboden. De man had een vriendelijk gezicht, maar vertelde mij dat hij er genoegen in schiep dat argeloze bezoekers eerst hun fietsen van de auto haalden.
Na op het parkeerterrein van recreatieoord Bijland te hebben geparkeerd, aanvaardden we de fietstocht terug.
Bij de oude tolheffing “Tolstation” was niet veel meer van vroegere activiteiten te ontwaren; wel diverse strandpaviljoens met een zeer hoog “bloemkooltjes” gehalte. Wie een Nederlandse lagere school bezocht weet dat juist hier de Rijn Nederland binnenstroomt, reden om daar een aantal horeca etablissementen te plaatsen. Hier, de tolkamer van Nederland meerde ooit vele schepen aan om diverse douane handelingen te verrichten.image
Helaas staat in de laatste druk van het Pieterpadboekje een vreemd verhaal, er wordt namelijk over aankomende beëindigingen van de tol en faillissementen van scheepswerven gesproken. Dat was wel 1992 – 1993.
Langs RK-kerk en RKSV Spijk (katholieke streek dus) komen we uiteindelijk weer terug in Elten. De Nederlands-Duitse grens (een merkwaardige ijzeren brug) werd eerst nog gefotografeerd, met Herman en ik op de balustrade.
Tineke en Baukje stonden ongeduldig op ons te wachten. Na twee uur op het terrasje van Elten wilden zij ook genieten van de levendigheid langs de Rijn. Mijn stijve kuiten stonden echter een snelle start in de weg. Rustig inlopend kwamen we zo bij het punt waar de route de vorige dag was geëindigd.
Een paar meters na aanvang van de route liepen we het ijzeren grensbruggetje weer over de richting Spijk. Amper het dorpje uit doemt de hoge Rijndijk op. Vanaf dat punt gaat het over en langs deze dijk tot aan het recreatiepark Bijland. Onderweg passeren we (Tineke en Baukje op de fiets, Herman en Aad voorzichtig lopend) de plaatsjes Tolkamer en Tuindorp, een aantal restaurants, de laatste Parlevinker en diverse steenfabrieken. Voor die fabrieken worden nog steeds buitendijkse gronden afgestoken. Hoge pijpen en kranen geven deze tegen water beschermde omgeving een stoer uiterlijk.
imageBij de auto gekomen is het nog 2 km naar de pont. Hoewel het Pieterpadboekje aangeeft dat de boot 1x per uur vaart, blijkt hier de praktijk anders te zijn, de boot vaart naar gelang het aanbod van passagiers. Aanbod is er volop, want de vele fietsen en enkele Pieterpadders willen maar wat graag de snel stromende rivier oversteken. Ook wij nemen het veer en lopen daarna met een wijde boog voorzichtig richting het dorpscentrum van Millingen.
Onze tocht eindigt daar bij de Kwalitaria alwaar we een heerlijk softijsje kopen. Terug bij de auto nemen Herman en ik eerst nog een frisse duik in het water van recreatieplas Bijland.

Route 16 Hoog Elten-Millingen  12,2 km
9 juli 2006       1 uur 39 min     7,9 km/u

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157626293999937″]

This entry was posted in Pieterpad and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.