Weg met de t van ict

SnipImageHet gaat om de inhoud en niet de techniek. Begin jaren negentig kwam ik voor het eerst in aanraking met diverse deskundigen die in koor dat liedje monotone neurieden. Gewone docenten hadden  toen vooral last van storingsgevoelige netwerken, niet altijd stabiele  besturingssystemen en onkunde. Veel leerlingen waren beter in ICT dan docenten, immers leerlingen hadden het technisch fröbelen wel onder de knie. Het was met een toenmalig besturingssysteem je PC in een chaos te veranderen. In die begin jaren zat techniek nogal eens in de weg.

Toch is men voortvarend door gegaan met het ontwikkelen van ICT in het onderwijs. Waarschijnlijk dacht men mee te moeten doen aan snelle ontwikkelingen die een samenleving doormaakt.
Beleid maken doe je niet op basis van wat je weet, maar verlangt. Het verlangen van ministers als  Ritzen en later Hermans lagen bij een goede  aansluiting van onderwijs op de samenleving. Dus werd er geïnvesteerd in ICT.

Wie nu de school binnen loopt constateert al snel dat er veel computers staan (ongeveer 1 pc per 6 leerlingen), ook kun je constateren dat ICT voor die leerlingen de gewoonste zaak van de wereld is. Kan het niet op school, dan thuis. In een wereld waar ICT niet meer weg te denken valt zien we dat de ontwikkelingen bijgehouden zijn. Wellicht door het goede beleid van beide bewindslieden.

imageMaar…betekent dit nu dat je meer met ICT kunt dan ontwikkelingen volgen?
Dat ICT het onderwijs zelfs zal kunnen redden?
De lezer van dit stuk hoort te twijfelen, ICT is in het onderwijs een krachtig leermiddel. Onderwijs is vooral een mensenzaak en er zal altijd noodzaak zijn tot investeringen in die mensen.

Het beleid van de bewindslieden van weleer nemen we nog steeds in acht, “ICT hoort erbij”. Techniek zal niet in staat om die docenten in te ruilen voor ICT. Goed beleid en goed toegeruste docenten redden het onderwijs, niet ICT!

Aad van der Drift is ICT-coördinator bij het Zernike College
(gepubliceerd nov 2011 I-Canon)

This entry was posted in i&i, ICT and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.