e-tool 09 – Maak een SYNTH

Met Photosynth van Microsoft kun je vakantiefoto’s op een heel bijzondere manier laten zien. Photosynth is een programma dat in staat is verbanden tussen foto’s te brengen. Ga naar de website om precies te zien wat met Photosynth mogelijk is. Klik aan de rechterzijde op enkele voorbeelden. Niet alleen voor de vakantie, maar ook voor aardrijkskunde of geschiedenislessen is Photosynth een schitterende illustratie.

Links onder de website staat een fototoestel met Create your Synth. Klik daar op en kom in het Create scherm. Microsoft geeft wel een paar passende waarschuwingen vooraf. Zo zijn alle Synhts op het web zichtbaar, werkt het alleen met Windows en moet je een Live ID hebben. Wie al een Live ID heeft kan die gebruiken. Met een groot aantal foto’s, genomen in dezelfde omgeving worden de plaatjes aan elkaar geplakt tot een 3D omgeving. Heel bijzonder is het feit dat die omgeving via de website zichtbaar is.

Foto’s maken
De foto’s kunnen van een omgeving als een kamer, plein of vergezicht worden gemaakt. In elk geval moet minstens 10 opnames van de ruimte of van een object gemaakt worden.
Dus ook objecten kunnen 3-dimensionaal worden benaderd.
Er zijn 3 belangrijke voorwaarden:

  • Voldoende overlapping
  • niet teveel verschil in hoek van waaruit gefotografeerd is
  • foto’s niet verkleinen.

Programma installeren
Om Photosynth goed aan het werk te krijgen moet Silverlight van Microsoft op de pc geïnstalleerd zijn. Silverlight wordt direct aangeboden als die nog niet is geïnstalleerd. Het programma Photosynth is klein en is dus makkelijk beschikbaar. Het programma is gratis te downloaden op http://www.photosynth.com/

Uploaden foto’s
Daarvoor wordt het geïnstalleerde programma Photosync gebruikt. Er is maar liefst 20 GB opslag voor een gebruiker beschikbaar. Na het uploaden zal Photosynth enig rekenwerk verrichten (synthen.) Indien het resultaat tegenvalt is wellicht een extra foto nodig. Het vergt enige volharding, maar het resultaat mag er dan ook zijn.

Bekijken
Sneltoetsen
Om wat rond te kijken in de net gemaakt Synth kun je sneltoetsen gebruiken.
Hieronder staan er en paar:

Scroll wieltje In- en uitzoomen

+ of – In- en uitzoomen rond centrum van de synth.

← of → Ga naar links of naar rechts

↑of ↓ Ga naar boven of beneden

i or o Zoom in of zoom uit

Enter Naar middelpunt actuele foto

F Naar volledig scherm

~ Wisselen tussen 2D en 3D

M Naar de startfoto

1 Naar begin diashow

Links

logoictnieuws[4][3][2][2][2][2]Voorheen gepubliceerd op de website van onderwijs ICT nieuws: www.ictnieuws.nl

This entry was posted in Tools and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.