GLEIMSTRASSE (I)

2016-0718 01 GLEIMSTRASSE

De Gleimstrasse (vernoemd naar de dichter Johann Wilhelm Ludwig Gleim (1719-1803) loopt van de Schönhauserallee tot aan de Rügenerstrasse en ligt in de wijk Prenzlauerberg.
Je hoeft de Gleimstrasse nauwelijks te verlaten om in nagenoeg alle levensbehoeften te voorzien. Er is zelfs veel meer mogelijk. Wie hier wil eten kan alle streken van de wereld op zijn bord krijgen. Na de Italiaan gisteren schrijf ik dit vandaag bij de Libanees en zit ik waarschijnlijk morgen bij de Koreaan. Wie echter van een luxe stoel en deftige obers houdt kan beter elders eten.

 

2016-0718 19 GLEIMSTRASSEOnder het genoegen van Egyptische muziek krijg ik bij Beiroet restaurant op nummer 25 een bord met zes reuze falafels. We zitten op ongemakkelijke banken en kijken naar alles wat aan onze tafel voorbij gaat. Jongeren met een bierflesje in de hand zie je veel, maar ook joggers, ouderen, bedelaars en gewoon heel veel mensen op weg naar iets. Dat ik regelmatig bierfleswandelaars zie heeft waarschijnlijk met de nachtwinkel op nr. 31 te maken. Grote kratten met allerlei soorten bier staan daar midden in de winkel opgestapeld.

Ik was al eerder in deze straat, nog voor de val van de muur. We keken vanaf deze kant naar de overzijde. In de jaren ’90, vlak na de val van de Berlijnse Muur, was Prenzlauer Berg nog een vervallen en slecht onderhouden wijk. Na de val van de muur werd de wijk veelal bewoond door kunstenaars en studenten omdat de prijzen hier laag waren, maar de locatie ligt erg centraal. Nog altijd zie je daar de sporen van terug middels de vele uitgaansgelegenheden, galerijen en kleine soms onooglijke winkeltjes.

Als je om je heen kijkt zie je veel auto’s, betaald parkeren doe je bij een met stickers afgeplakte parkeerautomaat. Hoe groezelig en duur ook, er is amper een parkeerplekje te vinden. Afgelopen ochtend zagen we vanaf ons balkon een forse dame met een bonnenmachine te keer gaan, bekeuren doen ze hier dus ook. Verderop in het vroegere Westelijke deel van de straat is het parkeren gratis. Wil je daar komen dan moet je door de Gleimtunnel. Een vieze en onverlichte tunnel waar overigens ook al veel auto’s gratis geparkeerd staan.2016-0718 14 GLEIMSTRASSE

In de Gleimstrasse vind je drie nachtwinkels, zeg maar halve café’s. Er is altijd een bankje voor de deur waarop het gekochte direct genuttigd kan worden.

De gele brievenbus vlak bij ons huis is net als de parkeermeter en verderop een mededelingen bord beklad en beplakt. Het lijkt alsof overheidsdiensten in Prenzlauerberg niet al te veel op prijs worden gesteld. Al sinds DDR tijden wonen in deze omgeving Alternatieven, die het inderdaad nooit echt op hebben met het gezag. Toch ondergaat de straat een enorme upgrade. Door de trek naar de stad in de 19e en begin 20e eeuw ontstond een grote vraag naar woonruimte. Tijdens de Gründerzeitstil werd ook het woonblok waarin wij zijn, vijf verdiepingen hoog gebouwd (1902). De facade en de entree zijn rijkelijk versierd.

De overheid heeft ervoor gezorgd dat de straat weer voorzien zijn van balkons, pleisterwerk en schildering. Al met al toch heel wat beter en leefbaarder dan tijdens de Honnecker jaren waarin verval de norm was.   

Foto’s

This entry was posted in Duitsland, Reis foto's, Reizen and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.