SCRATCH komt naar Amsterdam

ScratchAmsterdam

Op heel veel plaatsen in het onderwijs gebruiken leerlingen Scratch om de eerste stappen op het gebied van coding te maken. Scratch is een object-georiënteerde programmeertaal die ontwikkeld is op de MIT door Lifelong Kindergarten Group en het MIT Media Lab. Het bijzondere aan deze programmeertaal is de mogelijkheid om eenvoudig, eventueel met enige fouten, een programma in elkaar te zetten. De projectleider van het Scratch-project is Mitch Resnick, wiens onderzoek ook aan de basis heeft gestaan voor de ontwikkeling van LEGO Mindstorms. Uiteraard is hij een van de keynote sprekers.

Na een conferentie in Barcelona (www.scratch2013bcn.org) zal van 12-15 augustus een Scratch conferentie plaatsvinden in Amsterdam. Leraren, studenten, makers, onderzoekers en andere enthousiaste Scratchgebruikers ontmoeten elkaar bij de Scratch 2015 Amsterdam conferentie.

Het belooft een bijzondere conferentie te worden met sprekers en workshopleiders waaronder de eerdergenoemde Mitch Resnick.

In Engeland wordt sinds vorig jaar enthousiast aandacht besteed aan coding. Tijdens deze conferentie zal daarover worden nagedacht en gesproken. De aandacht voor Coding in het Verenigde Koninkrijk past goed in het uitgangspunt van de conferentiedagen. Het is “Program or be programmed” de komende jaren. Zoals de maatschappij zich op lange termijn geen analfabetisme kan veroorloven, zijn ook digibeten uiterst onwenselijk.

Iedereen kan aan de slag met Scratch. Op de website http:scratch.mit.edu kan in meer dan 70 talen online worden geprogrammeerd. De site is voor iedereen open en goed bruikbaar. Scratch is immers in meer dan 70 talen beschikbaar. De laagdrempeligheid en het intensieve gebruik in het onderwijs hebben er voor gezorgd dat nagenoeg 8 miljoen programma’s op de Scratch-site zijn geplaatst en beschikbaar zijn voor iedereen. Het grote aantal gebruikers dat dit bij elkaar geprogrammeerd heeft laat zien dat programmeren plezier en verdieping geeft.

Na de zomervakantie zal ik een aantal artikel over de conferentie publiceren en ben ik ook voornemens een interview te publiceren met de projectleider van het Scratchproject,  Mitch Resnick.

This entry was posted in ICT, Onderwijs and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.