Is CHROMEBOOK bruikbaar in het onderwijs?

Deze recensie schrijf ik op mijn Samsung Chromebook. Het is een dubbel recensie, één over mijn eigen ervaringen en één over de ervaringen van mijn leerlingen. Vijf van hen mochten een Chromebook mee naar huis nemen en er op school mee werken. Middels een paar vaste vragen heb ik met hen de Samsung Chromebook geëvalueerd en kom ik wellicht tot een verrassende conclusie.

Op basis van 10 vragen zal ik aangeven waarop je moet letten bij de aanschaf van een Chromebook op school.

1. Wat is een Chromebook?
Een Chromebook is niets meer dan een eenvoudige laptop met alleen een Chrome browser als programma. Om er volledig gebruik van te maken is een Google account nodig. Voor het onderwijs is er het gratis Google Apps. Daarmee krijg je dan ook direct alle benodigde software om met het Chromebook te werken. Zelf installeren van software is nagenoeg onmogelijk. Met het Google account kun je ook op andere Internet browsers werken en toegang tot je materiaal krijgen.

2. Is de browser het enige programma op een Chromebook?

Ja, maar vreemd genoeg is de browser, als enig programma op de “laptop”, geen beperking. De browser is het product dat je koopt, de hardware heb je noodgedwongen nodig. Het scherm is groot genoeg om goed en snel te internetten of naar films kijken. Bij heel veel openstaande tabbladen lijkt de snelheid af te nemen, een paar afsluiten is de oplossing.

3. Hoe doet de batterij het?
Drie dagen heb ik zonder opladen regelmatig van het Chromebook gebruik gemaakt. Hoewel het leek alsof er op een gegeven moment nog voor anderhalf uur aan gebruikstijd was bleek dat in de praktijk het dubbele. De accu gaat lang genoeg mee voor een dag intensief werken.

4. Ik werk liever met Office programma’s, kan dat ook?
Ja dat is heel goed mogelijk. Sinds kort is het voor iedereen mogelijk een OneDrive account te gebruiken. Daarmee kun je gratis gebruik maken van Word, Excel, PowerPoint, OneNote, agenda en mail. Als gebruiker van OneDrive van Microsoft ervoer ik maar weinig beperkingen. Daardoor kon ik zonder te installeren gewoon gebruik blijven maken van Office. De 7 GB opslag van Microsoft is genoeg om er mee te werken.

5. Hoe werk je makkelijk met een Chromebook?

Je hebt internet nodig om met een Chromebook te werken, het is lastig als dat uitvalt. Wie met Gmail werkt kan Gmail offline downloaden, maar veel meer is er bij een offline verbinding niet te doen.
Voor snelkoppelingen naar diverse plekken kun je favorieten maken, het is handiger om de browser daarvoor in te zetten. Gebruik daarvoor de bladwijzerbalk om later weer snel bij de belangrijkste koppelingen te komen. Het lijkt alsof je op die balk onbeperkte aantallen snelkoppelingen kunt plaatsen.
Verder kent een Chromebook, net als alle andere pc’s een hele rij sneltoetsen. Dat is prettig want op een Chromebook missen nogal wat toetsen. Zo is de hele Functietoetsenrij vervangen door Chrome OS-specifieke knoppen, caps Lock en Delete missen. Het merendeel van de ontbrekende toetsen is bereikbaar d.m.v. toetscombinaties. Via Google toetsenbord website vond ik meerdere mogelijkheden.
Hieronder een aantal interessante op rij.

Home: CTRL + ALT + UP
End: CTRL + ALT + DOWN
Delete: ALT + BACKSPACE
Capslock: ALT + ‘SEARCH’ (loepje)
Lock computer: CTRL + SHIFT + L
Notificaties: ALT + SHIFT + N
Bestanden: ALT + SHIFT + M
Screenshot*: CTRL + voormalig F5
Screenshot**: CTRL + SHIFT + voormalig F5
Open terminal: CTRL + ALT + T

*   Als je een screenshot maakt kost het ruim 10 seconde voordat je de afbeelding kunt bekijken. 
    Chrome OS heeft lang nodig om een screenshot te verwerken.
** Functie om een gedeelte van het scherm te selecteren dat wordt opgenomen.

6. Kun je ook printen als alles online staat?
Chrome-apparaten kunnen alleen afdrukken naar printers die gekoppeld zijn aan Google Cloudprinter. Google Cloudprinter is een technologie die een printer clip_image005verbindt met internet. Google Cloudprinter werkt op telefoon, tablet, Chrome-apparaat, pc en elk ander apparaat met verbinding tot het internet. Op de website van Google is een connector voor Google Cloudprinter te downloaden. Ook een klassieke printer is daardoor automatisch beschikbaar in online- en mobiele toepassingen van Chrome. Er zijn ook printers die rechtstreeks als cloudprinter werken. Aan bijgaand logo zijn ze te herkennen.

7. Wat kun je met het touchpad?

clip_image003Het touchpad lijkt in beginsel maar één mogelijk te hebben, je kunt er op klikken en dat is het. Je kunt er echter veel meer mee. Zo is er door met twee vingers te tikken een context zichtbaar.
Hieronder alle opties kort op een rij:
De muisaanwijzer verplaatsen: schuif je vinger over de touchpad
Klikken: druk op de onderste helft van de touchpad. Aangezien tikken-om-te-klikken standaard is ingeschakeld, kunt je ook klikken door snel te tikken op de touchpad.
Klikken met de rechtermuisknop: druk met twee vingers op de touchpad.clip_image001
Scrollen: plaats twee vingers op de touchpad en beweeg ze naar boven en beneden om verticaal te scrollen, en naar links en rechts om horizontaal te scrollen.
Slepen en neerzetten: tik met een vinger op het item dat je wilt verplaatsen. Verplaats het item met een tweede vinger. Haal beide vingers van de touchpad om het item op de nieuwe locatie neer te zetten.
De touchpad kan ook vervangen worden door een USB- of Bluetooth-muis.

8. Is een Chromebook ook te beheren?
Google heeft aan deze vraag ruimte op zijn website ingericht. Met de beheersconsole kan een groep Chrome-apparaten en -gebruikers van een school centraal geconfigureerd worden en daarna ook bijgehouden en beheerd. Apps, extensies en URL’s zijn op de zwarte of witte lijsten te plaatsen of vooraf te installeren. Ook kan vooraf bepaald worden wie Chrome-apparaten mogen gebruiken zodat voorkomen kan worden dat gebruikers van buiten kunnen inloggen. Zelfs achtergrondthema’s die passen bij de school zijn vast te leggen.

9. Zijn er minpunten?
Geen Delete- of Capslock knop op het toetsenbord. Als je Delete wil gebruiken moet je ook de alt knop indrukken. Hoewel ik erg positief ben over het zeer prettige toetsenbord snap ik niet waarom dat bestaat uit kleine letters. Het wijkt te veel af van wat een desktopwerker gewend is. Ook de functietoets aanduiding met F1 F2 etc. is verdwenen en vervangen door symbolen.

Een ander minpunt is dat Java en Silverlight niet werken op een Chromebook. Helaas worden die ondersteuningsprogramma’s nog steeds door achtergebleven onderwijs gerelateerde software gebruikt. (denk aan sommige uitgevers, maar ook bij Magister). Het is de vraag of je de hardware aan de porgramma’s moet aanpassen of de software op alle pc’s moet laten aansluiten. In het onderwijs kiezen

10 Is een Chromebook te gebruiken in het onderwijs?
Onderwijsinstellingen zijn druk doende met de opbouw van een betrouwbaar en snel WiFi-netwerk. Als je gewoon internet hebt werkt Chrome OS prima en is de door mij uitgeprobeerde Samsung Chromebook een prima optie voor leerlingen.
Het apparaat gaat lang mee, start razendsnel op en voelt in de meest eenvoudige optie prettig aan. Onderwijssoftware is slechts in beperkte mate beschikbaar, de vraag is of dat nog wel zo belangrijk is.
ThiemeMeulenhoff houdt met zijn Schooltas methode wel rekening met gebruik op een Chrome browser. Noordhoff uitgevers daar en tegen geeft aan dat ook Java bij haar methoden gebruikt moet worden. Voor Java en Silverlight is een Chromebook ongeschikt. Ik raad een ieder dan ook aan om nog eens goed te kijken naar de systeemeisen en eigen behoeftes alvorens Chromebook in de les in te zetten. Kijk zeker ook bij de Chromebook voor het onderwijs, klik daarvoor hier.

Links:

This entry was posted in ICT, Onderwijs and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.