3D printers op school

Waarvoor heb je dat nu nodig?

Verandert 3D printen de wereld?

3D-printen lijkt de komende jaren een belangrijke vlucht te nemen. Het bedrijfsleven heeft al eens geopperd dat het een manier gaat worden om complexe productieprocessen goedkoop te realiseren. De productie zou door het 3D-printen zelfs vanuit de lage lonen landen weer terug komen naar ons eigen land. In Engeland loopt men op dit moment voorop met initiatieven om VO scholen een 3D-printer te laten aanschaffen. (http://3dprintingindustry.com/education/ )

Het Engelse initiatief heeft als doel het onderwijs op het gebied van technologie, engineering, wiskunde, design en technologie een stimulans te geven. Vakken waar ook in Nederland nog steeds onvoldoende belangstelling en dus personeel voor is.
Leerlingen met een 3D-programma iets laten ontwerpen en uitprinten zorgt ervoor dat er extra aandacht is voor genoemde vakken. In bijgaande video’s staan voorbeelden van 3D-printen in het onderwijs. Techniek, wiskunde en handvaardigheid lopen door het gebruik van deze printer volledig door elkaar.

Aan het begin van dit jaar vatte Obama de grandioze beloftes omtrent 3D-printen samen in zijn State of the Union Address . Volgens de president zal deze nieuwe technologie een industriële revolutie kunnen inluiden die nieuw leven inblaast in de ambacht en productie van de Verenigde Staten. Die uitspraak leidde tot een golf aanblogposts die er terecht op wezen dat, ondanks de enorme potentie van de technologie, 3D-printen op het moment nog in haar kinderschoenen staat. De blogs kunnen de 3D-droom van Obama niet temperen. Het bedrijf MakerBot,wil met steun van de federale overheid (http://www.marketwatch.com/story/makerbot-and-partners-are-leading-the-charge-to-crowd-source-a-makerbot-desktop-3d-printer-in-every-school-in-america-2013-11-12?reflink=MW_news_stmp)  in ieder klaslokaal een 3D-printer plaatsen. De tech startup en de overheid zetten hoog in op het idee dat wanneer kinderen leren om te gaan met een 3D-printer hen dat de cruciale vaardigheden zal geven om later engineers, designers en uitvinders te worden.

Zelf beginnen
Met de laatste besturingssystemen van Microsoft is het mogelijk om op 3D te printen. Ongetwijfeld zijn ook andere bedrijven druk doende eenvoudige software te ontwikkelen om hiermee aan de slag te gaan. Om met 3D-printen te beginnen is ook hardware nodig. Een 3D-printer is vanaf € 1.500,– te koop. Goedkoper is ook mogelijk, maar niet aan te raden. http://www.3dprinter.nu/3d-printer-prijs.php 3D-ontwerpsoftware is al her en der te vinden, kijk eens op http://www.3dprinter.nu/3d_programma.php waar een aantal tools staan. Helaas is het printmateriaal het duurste.

Om goed met het materiaal om te gaan zullen docenten enige training nodig hebben. In Engeland besteedt men daar extra aandacht aan.
Wat te doen als de school geen printer heeft of wil aanschaffen? Wellicht is het dan de moeite waard om op http://www.3dhubs.com te kijken. Dat is een site waar je snel de dichtstbijzijnde te gebruiken 3D-printer in de buurt kunt vinden.

Maak een 3D brug, video van Intel

 

Link: voorbeeld printer

This entry was posted in ICT, Onderwijs and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.