CHAOS IN EGMOND AAN ZEE

12 januari 2014, halve marathon van Egmond aan Zee

2014-0112EGMOND halve marathonBij het opstaan had ik al een gevoel, moet ik wel gaan. Irritatie aan mijn hak en een warm bed zijn niet echt bevorderlijk voor het opstaan. Uiterst traag vertrok ik uiteindelijk dan toch om 9 uur richting Egmond aan Zee. Achter in mijn auto lag mijn fiets. Uit ervaring van inmiddels al weer 7 jaar terug wist ik dat parkeren in de omgeving en dan fietsen naar de sporthal niet onverstandig was. Dat dit maar al te waar was bleek later.

Na een rustige rit door een zon overgoten Friesland en Noord-Holland arriveerde ik iets na elf uur in Egmond aan de Hoef. Daar kocht ik bij de plaatselijke Albert Hein een broodje met gratis kopje koffie toe. Daarbij kocht ik ook nog eens vier flesjes Egmonds abdijbier. Mijn 93-jarige oom is daar sinds 1950 monnik, later op de dag zou ik hem nog even bezoeken. De fietstocht naar de sporthal viel reuze mee, wel was het erg druk. Op de weg richting Egmond aan Zee was het een komen en gaan van touringcarbussen. RTV Noord-Holland meldt later op haar website dat veel lopers lang moesten wachten omdat er te weinig bussen beschikbaar waren. Veel lopers zijn er zelfs niet gekomen.
Mijn fietsavontuur was trouwens ingegeven door het feit dat ik naar de Egmonderabdij wilde en daarvoor niet de omreis via Heiloo of Alkmaar wilde maken.
Ik hoopte nog Artemissers tegen te komen in de overvolle sporthal, dat is helaas niet gelukt. Het was er zelfs zo druk dat er geen ruimte was om je om te kleden, dat deed ik op deze 12e januari dan ook maar buiten. Het prachtige weer was een geluk bij een ongeluk. De organisatie en het dorp Egmond aan Zee zijn niet opgewassen tegen deze enorme toestroom van lopers en toeschouwers. Stel dat het koud was, waar had je heen gemoeten?

De start was iets vertraagd, volgens de organisatie lag dat aan de vele toeschouwers. Later waren de toeschouwers er ook nog eens de oorzaak van dat het toch al smalle strand nog smaller werd.
In rap tempo werd er na de start door het dorp gerend. Een start die door een wat suffe sprekende burgemeester van Bergen niet inspirerend genoemd kan worden. Je hoorde haar door de microfoon denken “wat doen al die gekken toch”.

Egmond heeft bij mij geen goede naam, er is altijd wat. Kou, regen, sterke wind en nu een smal strand. De vloed was bijna op haar hoogste punt toen de lopers het strand betraden. De 8 kilometer werden deels door het mulle zand afgelegd. Regelmatig werd er geduwd en getrokken om op het smalle stukje dat nog hard was te lopen. Nagenoeg iedereen moet natte voeten hebben opgelopen.

IMG_4317Een heel gekke ervaring was het toen Jan Vos voorbij kwam, Jan droeg een Artemisshirt dat zomaar verscheen. Pas toen we bij Castricum de duinen in gingen was er de mogelijkheid te versnellen. Dat gold niet meer voor mij, ik was bovengekomen bekaf. De 11 resterende kilometers heb ik dan ook maar kalm aan gedaan. Overal zag je lopers afhaken en aan de wandel gaan doe ik niet, maar het aanmoedigen hielp ook niet meer.
De duinen zijn prachtig, vooral als je wind mee hebt en een rossig zonnetje je huid verwarmt. Veel te warm gekleed werd er door mij heel wat afgezweet. Bij de finish kreeg ik kortstondig een gevoel van triomf, niet vanwege de tijd maar vanwege het volbrengen van de zware tocht. Het kostte me enige tijd om de sporthal te bereiken. Daar aangekomen 2014-0112 EGMOND aan ZEE25ging ik richting douches. Die waren tot mijn verbazing enkel voor de businessrunners, er waren onvoldoende douches voor het gewone volk. Daar ik mijn business net gedaan had, zo kun je 21,1 km namelijk ook noemen, liep ik gewoon door. In een lange rij van ruim 30 blote mannen moest ik wel wachten op het schaarse straaltje. Het familiebezoekje na afloop kon ik immers niet in het zweet afleggen.
Na de (warme) douche ging ik mijn fiets zoeken. Die vond ik met enige moeite tussen de mensenmassa en reed vervolgens naar Egmond aan de Hoef. Al bij de sporthal stonden mensen in de lange rij richting bussen. Die bussen brachten de lopers naar de respectievelijke parkeerterreinen terug. Het leek mij een logistieke en onverantwoordelijke chaos. Wie bezweet en moe ruim anderhalf uur op de bus moet wachten loopt snel iets op.
Volgend jaar weer, ik wel, maar daarbij vertrouw ik meer op mijzelf dan op de onverantwoordelijke organisatie van dit festijn.

Mijn foto’s staan hier: http://www.flickr.com/photos/aadvanderdrift/sets/72157639746086504

This entry was posted in Hardlopen and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.