HALLOWEEN 2013

2013-1101 HALLOWEEN Aplus 01Als ik over de Beatrixlaan kom aanrijden staan er ineens 5 verwaterde figuren. Het zijn leerlingen van B1+. Ze zijn naar eigen zeggen de school uitgezet omdat ze irritant waren. We lopen naar de school en besluiten schreeuwend naar binnen te gaan. Dat lukt niet want iemand heeft de deur op slot gedaan. Na enig geklop doet (het) Lot de deur open. Ze ziet er net als de rest van haar klasgenoten niet uit. Een paar vegen over haar gezicht met een enigszins verwilderde blik. Lot schiet weer weg. Met de vijf overgebleven jongens komen we schreeuwend de kantine binnen waar een rammende heartbeat iedere conversatie beperkt tot gillen en schreeuwen. Onze actie verstomd zeer snel.

Halloween is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve. De naam doet er echter niet toe, maar als kind vierde ik op school Allerheiligen en de volgende dag Allerzielen. Niet dat het spannend was, want de enige verkleedpartij die ik me nog herinner was het aantrekken van mijn misdienaarspakje.
De Kelten begonnen ooit hun jaar op 1 november, de dag ervoor was het een soort oudejaarsdag. De Kelten hielden bij hun jaarindeling rekening met hun net binnengehaalde oogst. Ze geloofden ook dat in het oude jaar de geesten van alle gestorvenen nog een keer terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. Afschrikken en verkleden zijn uiteindelijk het gevolg van dit volksgeloof. Het lijkt alsof er ook in de nuchtere lagere landen steeds meer gedaan wordt met Halloween. Voor mij was dit een eerste kennismaking.

De binnenkomst van de schreeuwers leek een beetje op wat men tegenwoordig een trick-or-treat-tocht noemt. Bij zo’n gelegenheid gaan kinderen verkleed langs de deuren. In de Verenigde Staten zijn hierover zelfs zeer enge films gemaakt. De bedoeling is om diegene die opendoet een bang te maken. De bewoners kunnen de schrik afkopen met snoep, waaruit de kinderen kunnen kiezen. Deelnemende huizen zijn herkenbaar door zichtbare Halloweenversieringen. Het stille Haren kent dit verschijnsel duidelijk niet. Ook de school is slechts aan de binnenkant versiert met papieren snippers, slingers, donkere ruiten en obscuur geklede docenten.

Pete ziet er uit als het negatief van zwarte piet, Milan lijkt wel als of ze zo uit de dood is opgestaan 2013-1101 HALLOWEEN Aplus 07met haar vlaswitte haar en op een doodskleed lijkende jurk. De kledij van Lidewij is popperig. Haar lippen opgemaakt alsof er een fopspeen in past. Sommige leerlingen dragen een masker waarnaar ze zich ook gedragen, maar ook zonder masker doen sommigen vreemd. Bewust staren twee jongens iedereen bewegingsloos aan. Ze spelen hun rol fanatiek en presteren het om niet te lachen. Absurd geklede meiden lopen naast anderen met soms maar een vage veeg over het gezicht. Er is maar een dresscode en die luidt: doe aan wat je anders nooit aan zou doen. Spoken, geesten, zombies en lelijkers hebben de voorkeur. Stoer ontbloten een paar jongens hun bovenlijf.

De catwalk is de beloning voor het “griezelkleden”. De heartbeat muziek bereikt haar hoogtepunt. Eerst snel en dan rustiger lopen spoken en geraamtes over drie aan elkaar geschoven tafels. Hoe de jury dit moet beoordelen is mij een raadsel. Het is duidelijk dat velen moeite hebben ondernomen om er “goed” uit te zien deze avond.

Ik kan me vergissen maar het lijkt wel alsof er steeds meer bloed te zien is. Kleverige substanties op meerdere t-shirts en oude overhemden getuigen daarvan.Het spookje dat ik al menigmaal door de zaal zag rennen wint een prijs, ook de roodkapjes en een prachtig zilveren masker vallen in de prijzen.

Na de zombieverkiezing krijgt de muziek nogmaals een extra slinger en gaat iedereen volledig uit zijn dak. De hele zaal host er op los. Ik besluit mee te doen met de energieke pop. Sommige leerlingen kijken verstoort op en doen na een korte aarzeling weer volop mee.

Na deze inspanning ontdekken de dansers en danseressen dat ook geesten en zombies honger hebben naar spekkies, chips en vooral veel vocht. De kantine draait nog even op volle toeren.
Rond 22.15 komen de eerste ouders, ze kijken vanuit de gang toe, bang voor de engerds op de dansvloer en de herrie.

Hier staan foto’s van deze avond.

This entry was posted in Nederland, Onderwijs and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.