IRAAKSE AMBASSADE in Oost Berlijn

413-BERLIJN 26-7-2012 verlaten Iraakse ambassade TschaikowskistrasseDe verlaten Iraakse ambassade ligt in de voormalige Oost-Duitse diplomatenwijk Pankow. Het gebouw is vrij fors van omvang, net als de omliggende luxe villa’s. Tsjaikowskystraße 51 is echter verlaten, hetgeen je niet direct zou verwachten in deze omgeving. Het pand is omgeven door een groot wit ijzeren hek met prikkeldraad. “Privatgrundstuck, Unbefugten Zutritt verboten! Widerrechtliche Aufenthalt wird angezeigt!”staat er op een met Tie-rips bevestigd stuk plastic. Of het helpt is maar de vraag, want wie de bevoegden zijn weet men niet.
De banden tussen Erich Honnecker en Sadam Hoessein waren op meerdere manieren zeer nauw. Twee straten van de ambassade verwijderd ligt de Majakowskiring waar de machthebbers van de DDR in een streng bewaakte luxe villawijk woonden. Het huis van Erich Honnecker, persoonlijke vriend van Sadam, op nummer 58 van de Majakowskiring ligt nauwelijks 250 meter verwijderd.
De Iraakse ambassade was ooit onder zeer gunstige voorwaarden gebouwd. Het stuk grond en het gebouw bleven van de DDR, maar wat er op werd neergezet kon voor altijd door de staat Irak worden gebruikt. Klik hier voor de diashow.

De ambassade werd in 1974 gebouwd, vijf jaar nadat Irak de DDR als staat had erkend. Daarmee was Sadam Hoessein het eerste niet-socialistische land dat de DDR erkende. Uiteraard deden de Duitse en Iraakse regiems dat niet zonder reden. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw ontstonden er tussen beide landen veel culturele en wetenschappelijke relaties. Uiteindelijk ging het de Iraki’s om wapens en de DDR om olie. De DDR hielp Irak aan de kennis voor chemische, nucleaire en biologische wapens, waar het Westen later zelfs twee keer een oorlog in de woestijn ging voeren.

De eerste Iraakse oorlog betekende wel het einde van de ambassade. In oktober 1990 werd de Duitse eenheid een feit. De twee ambassades van Irak werden op dat moment noodgedwongen samengevoegd. Wellicht had een en ander er ook mee te maken dat er telkens geruchten waren over ruimten in de kelders van de ambassade waarin springstoffen opgeslagen zouden zijn om terroristische acties te ondersteunen.

436-BERLIJN 26-7-2012 verlaten Iraakse ambassade TschaikowskistrasseOp 1 augustus 1980, verlieten de diplomaten Khalid Jaber en Hay Ali Mahmood het gebouw met een koffer vol explosieven. Voor diplomaten was het geen probleem om het ommuurde West-Berlijn binnen te komen. Daar de westerse inlichtingendiensten via Syrië vernomen hadden dat de koffer vol bommen zat werden beiden na passeren van de grens opgepakt. Ze waren op weg naar een bijeenkomst van de Koerdische studentenpartij in de wijk Wedding. Daar wilden ze de explosieven tot ontploffing brengen. De ambassade had in elk geval een slechte reputatie in het westen.
Oorlogsretoriek of niet, maar tijdens de tweede Golfoorlog werd de ambassade ontruimd en een deel van het personeel diplomatiek uitgezet. Tot 2003 werd er nog wel min of meer onderhoud gepleegd, maar daarna werd het gebouw aan de elementen overgelaten. Het in januari 1991 overhaast verlaten gebouw werd nadien nooit meer in gebruik genomen. Opmerkelijk is het dat dit pas tegen het einde van operatie Dessert Storm was. Na de Golfoorlog kreeg de nieuwe Duitse staat met de erfenis van de vrienden van Honnecker van doen. Iraakse diplomaten keerden er niet terug maar het gebouw bleef rechtens eigendom van de Iraakse staat.

Inmiddels staat alles nu dus bijna 22 jaar te vergaan. Roest, kapot prikkeldraad, stof, vuil, en veel jonge beukenbomen zie je overal. Het vervuilde gebouw met kapotgeslagen ramen is een toeristische trekpleister geworden. In het boekje “111 ORTE IN BERLIN DIE MAN GESEHEN HABEN MUSS” is het attractiepunt 108. Het boekje geeft tot en met de bushalte waar men moet uitstappen aan hoe er te komen.

430-BERLIJN 26-7-2012 verlaten Iraakse ambassade TschaikowskistrasseWie over het hek heen gaat is misschien in overtreding, erg helder is dat niet. Het prikkeldraad dat er eens zat is op veel plaatsen platgedrukt en op diverse plekken verdwenen. Iemand heeft zelfs een stoel tegen het hek gezet om er makkelijker uit te komen. De monumentale trap naar de ingang is overwoekerd door grondkruipende planten, er nog nauwelijks sprake van een trap. De gesloten deuren zijn van oerdegelijke Oost-Europees ontwerp en makelij. Een Iraaks-Duits architectencollectief onder leiding van de Duitser Horst Bauer was verantwoordelijk voor de bouw. Horst Bauer was in die tijd een bekende architect die onder andere café Moskou aan de Karel Marxallee heeft ontworpen. |
Het is niet moeilijk om het gebouw te betreden. Meerdere grote ramen zijn ingeslagen. Als je van buiten naar binnen kijkt dan lijkt het net alsof het gebouw getroffen is door een bom. Zelfs brandschade valt her en der te herkennen. De eerste ruimte die ik betreed is met stukken gordijn aan het plafond zeer macaber, smerig en ligt vol glas. Er hangt geen geur in het gebouw, alles is open 431-BERLIJN 26-7-2012 verlaten Iraakse ambassade Tschaikowskistrassezodat de wind overal vat op heeft. Regen, sneeuwen wind kunnen hier al 22 jaar hun seizoensarbeid verrichten. Overal liggen stukken op elkaar geplakt papier, ordners, stukken ijzer en onderdelen van meubilair. In een belendende kamer zie ik een stapel typemachines, de meeste hebben geen toetsen meer. Souvenirjagers hebben waarschijnlijk de Arabisch bedrukte toetsen meegenomen. Overal liggen onvoorstelbare hoeveelheden oud papier, soms zelfs op een oud triplex bureau. Die goedkope in de DDR gemaakte schrijftafels zie je nog overal staan. Waarschijnlijk was de kwaliteit toch heel wat beter en degelijker dan ze leken, net als de bureaustoelen die nog in het gebouw rondslingeren. Het gebouw kent regelmatige bezoekers, overal zijn de muren vol gekalkt met onbegrijpelijke graffiti zoals je die overal in de stad vindt. De brede trap naar de eerste verdieping is van beton en maakt dus een stevige indruk. Het mozaïek aan beide kanten van de trap is voor een deel naar beneden gevallen. Hier deden vocht en vrieskou deels al hun werk. De eerste verdieping is net als de eronder gelegen verdieping eveneens getroffen door vernielzucht van inwoners van Berlijn. Zwervers, kunstenaars en bezoekers hebben er desastreus huisgehouden. Ergens staan een aantal stoelen gegroepeerd, het ziet er naar uit dat daar een feestje is geweest. Glas van kapotte flesjes bier doen dat in elk geval vermoeden. Vanuit deze verdieping heb je ook een goed beeld van de tuin. Dat is meer een berkenbossenoerwoud. Er is 446-BERLIJN 26-7-2012 verlaten Iraakse ambassade Tschaikowskistrassein elk geval geen doorkomen meer aan. Wordt de voorkant door laag groen bedekt, voor de achterzijde heb je vermoedelijk al een kapvergunning nodig. Meest opvallend op deze verdieping is de grote hoeveelheden kantoorapparatuur. Een postfran-keermachine, papierversnipperaar en meerdere typemachines liggen overal verspreid.
De bureaus met her en der een halfopen la en de ordnerkasten doen recht aan het beeld van een overhaaste vertrek op die koude januaridag in 1991.

Berlijn, donderdag 26 juli 2012

This entry was posted in Duitsland and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.