KARLMARX ALLEE running

1 juni 2012

imageGisteren had ik jammerlijk gefaald. Nou gefaald, mijn rechtervoet wilde niet, daar zat een enorme blaar en die had geen zin in mijn wandelschoenen. Toen ik later in de ochtend vernam dat Thomas en Daan er klaar voor waren en op mij hadden zitten wachten besloot ik de volgende dag, blaar of niet, toch met hen te gaan lopen. Ik was netjes op tijd op, kleedde me aan in een merkwaardige sportuitdossing (afgeritste broekspijpen en mijn slaap T-shirt en liep naar beneden. Het was eerlijk gezegd niet warm om 7 uur ’s ochtends. Thomas en Daan stonden op mij te wachten en we besloten maar direct te vertrekken. Eerst de Grünberger Straße maar uitwandelen.


Deze straat heeft veel kleine winkeltjes die eigendom zijn van Grieken, Turken en Oost-Europeanen. Deze hardwerkende middenstand was reeds druk doende de nering voor de dag klaar te zetten en de geleverde waren binnen te halen. De rust was dus schijn, alleen de bewoners en vele toeristen lagen nog op een oor.

Thomas zag er duidelijk minder uitgeslapen uit dan Daan. De eerste gaf ook aan iets te lang wakker te zijn geweest de afgelopen avond. Daan leek echter zeer monter. Aan het einde van de Grünberger Straße staken we bij Ampelmännchen de brede Warschauer Straße over. Das Ampelmännchen of het verkeerslichtmannetje is het figuurtje op verkeerslichten voor voetgangers en ontworpen in de DDR. In tegenstelling tot andere landen, waar de verkeerslichtfiguren abstract en zakelijk getekend zijn, is het Oost-Duitse symbool veel speelser. Het is een kort mannetje met een hoed op. Het groene mannetje loopt met een opgeheven arm, het rode steekt zijn armen wijd uit. Zoals het groene mannetje stoer de weg over steekt zullen wij ons heen en weer over de Karl Marx Allee begeven.

Op de Warschauer Straße zetten we langzaam aan. Ik heb het bibber koud in mijn dunne T-shirt. Daan en Thomas hebben zich duidelijk beter gekleed. Tijd om te beginnen te lopen, we nemen niet direct de Karl Marx Allee, maar beginnen eerst aan de achterkant. We lopen dan door een standaard DDR woonwijk. Er is nauwelijks plaats voor de geparkeerde auto’s. De parkeerruimte is op Trabanten afgestemd en niet op BMW. Er staat een mengelmoes van dure en goedkope auto’s. Hier wonen, zo nabij het centrum, is niet gek. De buurt werd dan ook veelal door partijgetrouwen bevolkt, het is maar de vraag of die er na 23 jaar nog steeds zitten.

Deze achterkant van de bijzonder Karel Marx Allee laat wel duidelijk zien dat de uit beton opgetrokken Stalin gotiek façade bouw is. Ooit heette de straat ook Stalin Allee. Heel bijzonder ook dat er al direct na de alles verwoestende gevechten in de stad Berlijn al zo snel na het oorlogseinde hier gebouwd werd. De straat heette eerst Große Frankfurter Straße maar dit werd op 21 december 1949 veranderd in Stalinallee. Op 13 november 1961 werd het deel van de straat dat dicht bij het centrum ligt vernoemd tot Karl-Marx-Allee, naar de grondlegger van het communisme Karl Marx. De straat strekt zich over 3 ½ kilometer uit van de Alexanderplatz naar de Frankfurter Tor. Stalin’s neorenaissance , ook wel aangeduid als stalinistische gotiek, of socialistisch classicisme, is een term gegeven aan de architectuur van de Sovjet-Unie onder leiding van Joseph Stalin. De stijl wordt ook wel eens de suikertaartbakkersstijl genoemd. De Karl Marx Allee is niet helemaal afgebouwd. De bouwstijl was te kostbaar en na het overlijden kwamen er ook saaie flats tussen de Stalin Gotiek. Dat er niet is verder gebouwd is goed te zien aan de achterkant van de Karl Marx Allee. We lopen door de Hildegard-Jadamomitz Straße, ook deze straat heeft de oude naam van voor de Wende nog behouden. Hildegard-Jadamomitz was een Joods, communistische verzetsstrijder. Nadat we de straat van de Pariser Commune zijn overgestoken komen we op de brede en redelijk stille Karl-Marx Allee. Bij het parkje waar een standbeeld van Karl Marx nog steeds op een sokkel staat doet Thomas het rustiger aan. Daan en ik passen het tempo niet aan, maar geven Thomas te kennen dat we teruglopen als hij niet verder kan meekomen. We gaan immers de Allee heen en weer. Nog voor het Haus des Lehrers is Thomas zijn tijdelijke inzinking te boven. Wellicht een beetje symbolisch poseren we voor een foto bij het naambordje van dit gebouw.

Het Haus des Lehrers was het eerste gebouw dat de communisten in 1964 bouwden aan de kale vlakte in het weggevaagde centrum van Berlijn. Later verrezen nog meer flatgebouwen aan imageAlexanderplatz, maar alleen het Haus des Lehrers wordt niet met sloop bedreigd, al was het maar vanwege het opvallende socialistische mozaïek aan de buitenkant. Op deze mozaïeken staan leraren, onderwijzers en wetenschappers. Nu zit er een grote uitgeverij voor onderwijs boeken (DUDEN) in.

Omdat Ampelmännchen op groen staat sprinten we naar de andere kant. We nemen de lichtere zijde van de Karl Marx Allee. Hier zitten overal kleine bedrijfjes, restaurants en de socialistische bioscoop. Bij de grote ingang een gedenkplakaat om de democratische traditie en revolutionaire geest te onderhouden. Op deze plek waren op 15 maart 1848 onlusten. Frederik Willem IV van Pruisen deed daarna onmiddellijk concessies en riep een nationale vergadering bijeen, die echter geen daadwerkelijke maatregelen nam om aan de revolutionaire eisen te voldoen. De revolutie stierf overigens een zachte dood, er veranderde niet veel. Volgens de DDR was dit een van de eerste daden van verzet tegen het kapitalisme een plakkaat waard. Ter herinnering aan de status van de Karl Marx Allee staat verderop dat de straat onder monumentenzorg staat. Het heeft de hele nacht geregend, gelukkig merken wij op een paar plassen water na daar niets meer van.

Bij de Frankfurter Tor duiken we de U-bahn in, niet om verder met de metro te gaan, maar om de weg veilig dwars over te steken. Rustig uitwandelend lopen we vervolgens naar ons hotel in de Grünberger Straße, waar de rest van de groep al aan het ontbijt is begonnen.

Link: http://www.duitslandweb.nl/dossiers/overzicht/Berlijn_x003a_+geschiedenis+op+straat/Oost-Berlijn/De+Karl+Marx+Allee.html
Everytrail: http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=1605716

This entry was posted in Duitsland, Hardlopen, Onderwijs, Sport and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.