APPINGEDAM Stadsloop deja vú

Stadsloop 2012

Twee keer eerder deed ik mee aan de Stadsloop van Appingedam. Aan beide keren hield ik er geen goed gevoel aan over. De route gaat maar liefst 2x door het dorp en buiten het centrum vond ik het niet erg spannend. Erger nog vond ik dat de 10 km in Appingedam qua gevoel op een halve marathon lijkt.. Vreemd gevoel trouwens, want menig jaar heb ik langs de kant met diverse prominenten gesproken en zag ik lopers in opperste genot over de meet gaan.

De laatste wedstrijd in 2006 finishte ik in 49 uur 56 min. Net onder de 50 minuten. Waar mijn gevoel vandaan kwam weet ik niet, maar de Stadsloop is een prachtig evenement dat staat als een huis. Serieus hardlopen in juni doe je in elk geval in Appingedam in het weekend van de TT.
Het evenement is inmiddels behoorlijk omvangrijk. Zoveel Noordelijke evenementen met ruim 2500 lopers zijn er niet.

Waarom een Stadsloop in dit grote dorp? Appingedam was ooit de hoofdplaats van het Friese gewest Fivelingo. Aan de kaden van de Delf werden binnengelopen zeeschepen afgemeerd en losten en laadden schippers hun vracht. Tot ver in de middeleeuwen was de voertaal hier Fries. De groei van Appingedam is te herleiden uit de Nicolaaskerk, vandaag plaats van inschrijving voor de 16e stadsloop. Appingedam was dus ooit ene grote en welvarende stad met alle rechten van dien.

imageTineke, Angela, Gerard en ik gaan er deze keer weer gezamenlijk heen. Via Groningen bereiken we ruim op tijd de inschrijving. Ik had het er drukker verwacht, want men gaf aan dat er ruim 2500 deelnemers zouden zijn. Ik realiseerde me niet dat daar ook veel jeugd en veel later startende recreanten bij zitten. Zelf voel ik me natuurlijk ook recreant, maar de start om 18.45 was dermate aantrekkelijk dat ik me aan die categorie heb onttrokken.
Vlak voor de start raakte ik mijn familie kwijt, de oorzaak was heel simpel. Ik zocht de toiletten, die stonden zo opgesteld dat ik ze niet direct kont vinden. Uiteraard aan de andere kant van de eerder genoemde Nicolaaskerk vlak bij de start en finish. Na zes jaar afwezigheid is er in de opzet van de Stadsloop organisatorisch wellicht veel veranderd, de opzet en route van het evenement zijn nog steeds hetzelfde. Op oude foto’s zag ik zelfs een aantal deelnemers die ook nu weer van de partij waren. Uiteraard ook weer de snelle Kenianen.

De wedstrijd heeft voornamelijk plaats in het gebied rond de oude Fivel. Nu is dat een recreatiewater, deze vroegere hoofdader van Appingedam. Wellicht wil men in Appingedam laten weten dat dit water belangrijk was, want maar liefst vier keer per ronde passeren we een brug. Onderweg staan de kilometers overigens erg mooi aangegeven met blaasvlaggen.

imageIk loop geheel volgens afspraak met mijn zoon de beide ronden. Daarbij doen we ons uiterste best om precies gelijktijdig over start en finish te gaan. Zelfs de voetstappen meten we uit. We blijven bij elkaar na de start en op de Dijkhuizenweg. Daar zien we in de verte overigens nog meer Artemissers lopen. Geert Jan Reinders bijvoorbeeld waar ik de hele eerste ronde achter blijf lopen. Een zeer handige manier om krachten voor de tweede ronde te sparen. De tweede ronde zit ook nog niet zo lekker in mijn benen dus een verstandig besluit. Met Gerard spreek ik onderweg af hem op de helft van de wedstrijd wel te gaan inhalen. Dat doen we dan ook met veel plezier onder het oog van de speaker. Om de 10 km vol te maken lopen we vanaf de Westersingel met een wijde boog een nieuwbouwwijk in. Daar staan zelfs particulieren bekertjes water uit te delen. Het is vandaag warm, dus een welkome geste voor de lopers. Vanuit een tuin heeft men de tuinslang uitgerold en zorgt een particuliere douche voor verkoeling.

De loop is zoals eerder gezegd goed georganiseerd, lopers ontvangen overal een spons of bekertje water. Beide rondes worden in een bijzondere straat afgerond. Vlaggetjes, tuinstoelen en zelfs een compleet feest langs het parcours in de Solwerderstraat.

Samen met Gerard vertrok ik, samen met hem kwam ik aan. Onze tijden zijn precies gelijk geklokt: 52.22 min.
Na afloop trof ik Peter de Vries. Samen zijn we met hem naar de Pizzeria gegaan waar we onder het twijfelachtige genot van de verhalen van de immer luide speaker een pizza aten.

Tijd: 52,22 (zie:http://www.stadsloopappingedam.nl/uitslagen/2012/individueel.html#link3)
Afstand: 10 km
Foto’s: http://www.flickr.com/photos/aadvanderdrift/sets/72157630362307520
Route:2013-0630 APPINGEDAM Stadsloop

This entry was posted in Hardlopen and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.