D66 Winsum wil graag glas

imageD66 wil graag dat onze gemeente aan de slag gaat met een glasvezel netwerk. De kosten voor de gemeente kunnen volgens ons zeer beperkt blijven, al moet er wel het een en ander worden open gegraven. Dat hoeft de gemeente niet te betalen (daarvoor moet gewoon worden betaald door het bedrijf dat het glasvezelnetwerk aanlegt), maar dat vereist wel coördinatie vanuit de gemeente. De kosten voor het graven zijn vrij hoog. Een bedrijf wil zeker weten of er een kans is dit terug te verdienen. De grootste aanbieder van glasvezelnetwerken in Nederland, Reggefiber, hanteert dan ook als drempel dat 30 procent van de huishoudens in het gebied een abonnement moeten nemen. Dat betekent dat er eerst een actie moet komen om ervoor te zorgen dat er voldoende interesse is.

Voor ZZp-ers is glas zeer belangrijk, maar ook voor de snel groeiende groep thuiswerkers. Vanuit de gemeente kan dan ook mogelijk een initiatief komen om glas naar Winsum te halen.
Interessante voorbeelden van glas toepassingen zijn:

  • Het nieuwe werken of thuiswerken waar en wanneer medewerkers dat willen eventueel in beveiligde bedrijfsnetwerken (VPN) maar ook kan er elders rekencapaciteit worden ingehuurd
  • Virtuele bibliotheken, onderwijs op afstand (bijvoorbeeld bij ziekte of bij instellingen in het buitenland)
  • Gemakkelijker en persoonlijker contact met een beeldtelefoon van goede kwaliteit, in te zetten bijvoorbeeld voor zorg op afstand van ouderen en (langdurig) zieken. (e-healt)
  • Via internet een gemiste uitzending terugkijken met perfecte kwaliteit
  • Bewaking van kantoren op afstand door politie, brandweer en beveiligingsdiensten
  • Meer veiligheid rond de woning met een webcam bij de voordeur, elektronische contacten in ramen en deuren
  • Videochatten met een strak en helder beeld (in plaats van een schokkerig beeldje van een webcam)
  • Camerabewaking bij het transport en van goederen

In een gemeente als de onze, waar de afstanden tot voorzieningen groot zijn, is er volgens ons steeds meer behoefte aan een goed glasvezelnetwerk. Niet alleen in (grote) kernen en de bedrijventerreinen maar eventueel ook dat woningen en bedrijven in kleinere kernen.

Kortom, glasvezelinfrastructuur haalt niet alleen voor de consument betere tv beelden binnen, maar stimuleert ook economische activiteiten in onze gemeente. Wil Winsum een gunstig klimaat voor ZZP-ers creëren dan is een goede infrastructuur onontbeerlijk en daar hoort glasvezel bij.

This entry was posted in Politiek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.